ΤΟΠΙΚΑ

Οφειλές «πνίγουν» πλημμυροπαθείς

οφειλές-πνίγουν-πλημμυροπαθείς-1015065

Σωσίβιο για παράταση αποπληρωμής δόσεων με παρέμβαση της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών στα funds

Ως «μάννα εξ ουρανού» ήρθε η παρέμβαση της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, προκειμένου να ανακουφιστεί Βολιώτισσα επαγγελματίας δανειολήπτρια. Είδε επιχείρησή της να «πνίγεται» κάτω από τόνους λάσπης στις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, το σπίτι της επίσης υπέστη σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν ατέλειωτο εφιάλτη.

Εχοντας λάβει δύο δάνεια, ένα για την επιχείρηση και ένα στεγαστικό, περιήλθε σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των δόσεων. Τα τηλέφωνα από δικηγορικό γραφείο πήραν φωτιά. Δεν είχαν περάσει λίγες μέρες από την καθορισμένη ημερομηνία καταβολής της δόσης και ξεκίνησε ο Γολγοθάς της. Επιχείρησε να έρθει σε συνεννόηση με την δικηγορική εταιρεία που επικοινωνούσε μαζί της για λογαριασμό γνωστού fund, όμως δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία. Η δανειολήπτρια ζητούσε τρεις μήνες παράταση στην καταβολή των δόσεων.

Μετά την αρνητική απάντηση απευθύνθηκε στην Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών. Ο νομικός σύμβουλος της ΕΕΚΕ μετά από διαπραγμάτευση και έχοντας αποστείλει όλα τα στοιχεία που βεβαιώνουν ότι η δανειολήπτρια είναι σε προσωρινή αδυναμία καταβολής των δόσεων, πέτυχε να εγκριθεί μία παράταση πέντε μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στην ΕΕΚΕ έχουν απευθυνθεί αρκετοί πλημμυροπαθείς από τον Βόλο και την υπόλοιπη Θεσσαλία αναζητώντας νομική συνδρομή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ανάλογες καταστάσεις.

«Όταν η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει ότι στις πληγείσες περιοχές παγώνουν πλειστηριασμοί είναι άτοπο οι διαχειρίστριες εταιρείες να πιέζουν τους δανειολήπτες», σχολίασε σχετικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Απόστολος Ραπτόπουλος.

Μετά την παρέμβαση της ΕΕΚΕ η επαγγελματίας από τον Βόλο θα έχει στη διάθεσή της ένα διάστημα πέντε μηνών, ώστε από το 2024 να συνεχίσει την αποπληρωμή των δύο δανείων. Για το ένα πληρώνει δόση 600 ευρώ και για το δεύτερο 900 ευρώ.

Στήριξη σε αγρότες και μικροπωλητές

H Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ παρέχει από το 2010 στους καταναλωτές υποστήριξη και συμβουλευτική για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Μάλιστα πλέον στην ΕΕΚΕ δεν απευθύνονται μόνο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αλλά και επαγγελματίες απ’ όλους τους κλάδους όπως καταδεικνύει και η παραπάνω υπόθεση.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση που διαχειρίστηκε με υπερχρεωμένο αγρότη και μεταπωλητή σε λαϊκή αγορά.

Συγκεκριμένα, αγρότης που μεταπωλούσε τα προϊόντα του σε λαϊκή αγορά της περιφέρειας, αντιμετώπισε δραματική πτώση των εσόδων του από το 2019 με συνέπεια να καταγγελθούν οι οφειλές στην πιστωτική του κάρτα και το καταναλωτικό του δάνειο σε 2 διαφορετικές τράπεζες.

Για τη διευθέτηση της υπόθεσης χρειάστηκαν 8 μήνες διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες και τα funds.

Tελικά για το πρώτο δάνειο που είχε λάβει υπήρξε διαγραφή ποσοστού 80% της συνολικής οφειλής και για το δεύτερο ρύθμιση οφειλής, χωρίς προκαταβολή με μηνιαία δόση 110 ευρώ.

Οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα στη ρύθμιση των οφειλών τους, να επικοινωνούν με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας στα τηλέφωνα 210 8817730 και 210 8817784 και το [email protected].

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου