ΤΟΠΙΚΑ

Σκέψεις για αλλαγές στη Βαμβακουργία μετά τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες στον Βόλο

σκέψεις-για-αλλαγές-στη-βαμβακουργία-1012482

Η νέα πανεπιστημιούπολη που θα δημιουργηθεί στην καρδιά της Ν. Ιωνίας γειτνιάζει με τον Ξηριά και εξετάζεται το «σήκωμα» των κτιρίων- Σε έξι μήνες αναμένεται να στηθεί το εργοτάξιο

Σκέψεις για αλλαγές στο φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας νέας «Πανεπιστημιούπολης» στην καρδιά της Ν. Ιωνίας, στο συγκρότημα της πρώην Βαμβακουργίας, «γέννησαν» οι διπλές καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τον Βόλο. Το κτίριο γειτνιάζει με τον χείμαρρο Ξηριά και εξετάζεται το ενδεχόμενο να «σηκωθούν» τα κτίρια ψηλότερα με στόχο να αποφευχθεί τυχόν εισροή νερών σε περίπτωση νέων πλημμυρικών φαινομένων.

Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, μέχρι να ξεκινήσει το εργοτάξιο.

Στα τέλη Οκτωβρίου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ανακοίνωσε ότι υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για το έργο που έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία.

Το έργο «Ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του βιομηχανικού ακινήτου της Βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων και κοινωνικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δημιουργία φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία» θα αναλάβει η εταιρεία INTRAKAT «Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών και Ενεργειακών Έργων»

Το έργο θα πραγματοποιηθεί μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, από το σύνολο των 88.068τ.μ. του οικοπέδου της Βαμβακουργίας, τα κτίρια θα καλύψουν 32.000 τ.μ. (σχεδόν το 36%). Τα υπόλοιπα 56.000 τ.μ. είναι κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου.

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία συγκροτήματος το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, Σχολή ΑΜΕΑ, ερευνητικά εργαστήρια και νέα ερευνητικά ινστιτούτα, θερμοκοιτίδες και Co-Working Spaces, φοιτητικές εστίες, φοιτητική λέσχη, πολυχώρο πολιτισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπηρεσίες τοπικής και αστικής κλίμακας, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπο Μπιλλίνη το έργο είναι προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ και θα υπογραφτεί σύμβαση 30 ετών. Προς το παρόν έχει κληθεί ο προσωρινός ανάδοχος να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητική και να καταθέσει την εγγυητική επιστολή για την υπογραφή της σύμβασης και στη συνέχεια τον έλεγχό της από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Σε περίπου έξι μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», εκτίμησε ο κ. Μπιλλίνης. Με την ολοκλήρωση της γρεαφειοκρατικής διαδικασίας θα ξεκινήσει το εργοτάξιο με τον χρόνο αποπεράτωσης των εργασιών να ορίζεται στα τρία χρόνια.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου