ΤΟΠΙΚΑ

Σε κινητοποίηση προχώρησαν οι φυσικοθεραπευτές και στη Μαγνησία

σε-κινητοποίηση-προχώρησαν-οι-φυσικο-1008214

«Εχουν αυξηθεί οι ανάγκες των ασθενών, με το υπουργείο Υγείας να μην λαμβάνει επιπλέον μέτρα για τον κλάδο μας», διαμαρτύρονται

«Δεν μπορεί να μιλούν για επενδυτικές βαθμίδες, όταν εμείς ακόμα λειτουργούμε με μνημονιακές υποχρεώσεις και πληρώνουμε από την τσέπη μας το 50% της εργασίας μας».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Μαγνησίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Στέργιος Σιουμουρέκης περιέγραψε εν συντομία τον λόγο για το οποίο οι συμβασιούχοι φυσικοθεραπευτές ξεκίνησαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογός τους έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα των claw-back και rebate που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 πάνω από 180.000.000 €, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Σιουμουρέκης ανέφερε ότι ο κλάδος των φυσικοθεραπευτών βιώνει δύσκολες καταστάσεις λόγω των rebate και clawback, με τους ίδιους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις απαιτώντας, αρχικά, την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, όπως προκύπτουν κάθε έτος.

«Οι ανάγκες των ασθενών έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο προϋπολογισμός που ορίζεται, επομένως, για τις φυσικοθεραπείες δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να ξεπερνιέται κατά 40, περίπου, εκατομμύρια και να πληρώνουμε τη διαφορά από την τσέπη μας. Ακόμη, πέρα από το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, έχουν προστεθεί περισσότερες παθήσεις που δικαιολογούν φυσικοθεραπεία, αλλά και περισσότερες ιατρικές ειδικότητες που συνταγογραφούν», είπε.

«Στην Ελλάδα, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι καλύψεις και διευρύνονται οι παθήσεις για τις οποίες χορηγείται φυσικοθεραπεία, εντούτοις δεν ακολουθείται και η αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία, κάτι που αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό από πλευρά του Υπουργείου Υγείας, καθώς τις άκρως απαραίτητες διευρύνσεις αυτές, θα πρέπει να τις πληρώσουν οι φυσικοθεραπευτές από την τσέπη τους, μέσω rebate και clawback» προσθέτει ο κ. Σιουμουρέκης αναφέροντας πως ο ΠΣΦ απαιτεί την άμεση κατάργηση του Νόμου για το Claw-back και το Rebate, καθώς η χώρα έχει αποδεσμευτεί από την επιτήρηση των θεσμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου