ΤΟΠΙΚΑ

Λιγοστεύουν οι θέσεις εργασίας

λιγοστεύουν-οι-θέσεις-εργασίας-100643

Και αυξάνονται οι μακροχρόνιοι άνεργοι παρά την οριακή υποχώρηση της ανεργίας

Παροδικό είναι το φαινόμενο της έστω και οριακής υποχώρησης της ανεργίας σε επίπεδο Θεσσαλίας κατά 0, 5% το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Αντιθέτως τείνουν να «μονιμοποιηθούν» στην ανεργία άνθρωποι στις ηλικίες μεταξύ 30-45 χρόνων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κατά 3,2% αυξήθηκε το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων σε επίπεδο Θεσσαλίας το δεύτερο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό όπως εξηγούσαν συνδικαλιστικά στελέχη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι στους δύο από τους τρεις τομείς παραγωγής, η απασχόληση συνεχίζει να κινείται πτωτικά, γεγονός που σημαίνει ότι περιορίζονται οι θέσεις απασχόλησης.

Ειδικότερα καταγράφεται σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, μείωση θέσεων απασχόλησης κατά 1,1% στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, μείωση κατά 3,7% στον αριθμό των απασχολούμενων στο δευτερογενή τομέα παραγωγής και αύξηση κατά 1,2% στον τριτογενή τομέα παραγωγής, που εμπεριέχει το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών, άρα και τον τουριστικό τομέα. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας εύρεσης εργασίας είναι ότι το 72,7% των ανέργων αναζητά όχι μόνο πλήρη αλλά και μερική απασχόληση. Μάλιστα από το σύνολο των απασχολούμενων το 9,4% δουλεύει σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Από αυτούς όμως το 65,7% έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή λόγω αδυναμίας να βρει δουλειά πλήρους απασχόλησης.

Εξάλλου από τους αναζητούντες εργασία ανέργους ποσοστό πάνω από το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνο πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.

Η πλειονότητα των ανδρών και των γυναικών που αναζητούν εργασία σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι η απόλυση ενώ τρεις στους πέντε από αυτούς παραμένουν στα μητρώα του ΟΑΕΔ ψάχνοντας μία οποιαδήποτε δουλειά ήδη περισσότερους από 36 μήνες (τρία χρόνια).

Επίσης η πλήρης απασχόληση είναι αυτή που πλήττεται κυρίως από την ύφεση καθώς η μείωση της απασχόλησης οφείλεται αποκλειστικά σε μείωση θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση κυρίως στους άνδρες, ενώ αυξάνεται η απασχόληση των μερικώς απασχολούμενων αποκλειστικά και μόνο όμως στις γυναίκες και φυσικά στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών.

Στην ηλικιακή ομάδα 15 – 24 ετών παρουσιάζεται ανεργία που φτάνει το 52%, από 59,2% που ήταν το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα υψηλή όμως είναι η ανεργία που καταγράφεται στην ηλικιακή κατηγορία 25 – 29 ετών (40%), ενώ στο 25,5% βρίσκεται η ανεργία στην κατηγορία 30 – 44 ετών, που θεωρείται ότι καλύπτει ένα σημαντικό μέρος από το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι από το σύνολο όσων έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 19% είναι άνεργοι. Το ίδιο ισχύει και για το 27,5% όσων είναι πτυχιούχοι ανώτατης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, το 29,5% όσων έχουν απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης και το 32% εκείνων που έχουν απολυτήριο μέσης τριτάξιας εκπαίδευσης. Σε επίπεδο περιφερειών η Θεσσαλία όσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 κατατάσσεται περίπου στη μέση του πίνακα ενώ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Ελλάδα (29,9%) με την Κεντρική Μακεδονία να ακολουθεί με ποσοστό 29,4%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου