ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Παππάς στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Εχω κάνει άστεγος και ξέρω…»

γιώργος-παππάς-στον-ταχυδρομο-εχω-κά-100112

Μεγαλείο ψυχής από πρώην φυλακισμένο – Μολονότι και ο ίδιος ζει φτωχικά, φιλοξένησε άστεγο για να μην είναι εκτεθειμένος στο κρύο

Η περίπτωση αστέγου, που κοιμόταν πάνω σε χαρτόνια στον προθάλαμο ναού και εξασφάλισε στέγη χάρη στη συνδρομή ενός πρώην φυλακισμένου, δεν είναι μία ιστορία από αυτές που συναντά κανείς κάθε μέρα.

Το περιστατικό σημειώθηκε στον Βόλο πρόσφατα και δημοσιοποιήθηκε από τον «Εσταυρωμένο», προκειμένου να καταδειχτεί το μεγαλείο ψυχής του ανθρώπου που δέχτηκε να φιλοξενήσει τον άστεγο. Ειδάλλως κινδύνευε να μείνει έξω στην παγωνιά και το αγιάζι και να κοιμάται στα χαρτόνια.

Εκεί που δεν μπόρεσαν να δώσουν λύση οι υπηρεσίες, την ανακούφιση σε έναν άστεγο έδωσε ένας φτωχός βιοπαλαιστής. Ο Γιώργος Παππάς, πρώην φυλακισμένος, που σήμερα πουλάει λαχεία. Είναι μία γνωστή φυσιογνωμία στην πιάτσα του Βόλου.

Ζει σήμερα σε ένα πολύ μικρό σπίτι το οποίο πληρώνει ο ίδιος με τα πενιχρά έσοδα που βγάζει από τα λαχεία. Σιτίζεται στον Αγιο Νικόλαο και ουσιαστικά ζει σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε να αποδεχτεί να φιλοξενήσει τον άστεγο, μόλις του το πρότεινε ο π. Θεόδωρος Μπαντάκας, πρόεδρος του Συλλόγου «Εσταυρωμένος»

«Θα ήθελα να σου κάνω μια πρόταση», του είπε ο γνωστός ιερωμένος. «Βλέπεις αυτόν τον ηλικιωμένο;» τον ρώτησε και έδειξε τον άστεγο. «Μήπως θα μπορούσες να τον φιλοξενήσεις για τρία βράδια έως ότου τον τακτοποιήσουμε κάπου;», συνέχισε ο π. Θεόδωρος.

Η απάντηση βγήκε αβίαστα και ήταν καταφατική. Ο Σύλλογος φρόντισε να του προσφέρει το ποσό που θα ξόδευε αν πλήρωνε ξενοδοχείο για τον άστεγο. Και χωρίς αυτά τα χρήματα όμως ο κ. Παππάς θα το έκανε, όπως λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Εχω κάνει άστεγος και ξέρω πόσο δύσκολο είναι. Κανείς δεν θέλει να φτάνει σε τέτοια εξαθλίωση. Υπάρχουν όμως περίοδοι στη ζωή μας που δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα έρθουν τα πράγματα. Και εγώ έκανα λάθη, τα πλήρωσα και σήμερα προσπαθώ να ορθοποδήσω. Πρέπει να απλώνουμε το χέρι μας και να βοηθάμε τον συνάνθρωπο όταν έχει ανάγκη», τόνισε ο Γιώργος Παππάς στην εφημερίδα.

Στο ερώτημα αν θα το ξανάκανε ο ίδιος απαντά με σιγουριά καταφατικά. «Εύχομαι να μην υπάρξει ξανά συμπολίτης που θα μείνει άστεγος. Αν χρειαστεί όμως να βοηθήσω ευχαρίστως θα το κάνω ξανά», λέει.

Σημειώνεται πως για τον συγκεκριμένο άστεγο που κοιμόταν μέρες στα χαρτόνια ο «Εσταυρωμένος» φρόντισε να πληρώσει ξενοδοχείο για να μείνει για λίγες μέρες εκεί. Ομως το τριήμερο Σάββατο, Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα δεν υπήρχε πουθενά ελεύθερο δωμάτιο σε ξενοδοχείο, στην πόλη και τα περίχωρα, για να φιλοξενηθεί ο άστεγος ηλικιωμένος. Εξαιτίας του τριημέρου υπήρχαν προκρατήσεις από εκδρομείς.

Ο «Εσταυρωμένος» απευθύνθηκε στις κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά δεν βρέθηκε λύση, μέχρι που προσφέρθηκε ο συμπαθής λαχειοπώλης. Και όπως πολύ εύστοχα έγραψε ο κ. Μπαντάκας πριν από μία εβδομάδα στην ανακοίνωση που απέστειλε στα ΜΜΕ: «Ναι, ένας πρώην κρατούμενος, που κουβαλά στην πλάτη του την ταμπέλα: «προσοχή εγκληματίας», έβαλε τα … «γυαλιά» σ’ ολόκληρη την τοπική κοινωνία και σ’ όλες τις οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες της πόλης μας…».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου