ΤΟΠΙΚΑ

Με το σταγονόμετρο η επιστροφή ΦΠΑ

με-το-σταγονόμετρο-η-επιστροφή-φπα-100012

Σε οικονομικό στραγγαλισμό οδηγούνται επιχειρήσεις που έχουν… λαμβάνειν

«Σε οικονομικό αδιέξοδο» έχουν περιέλθει πολλές επιχειρήσεις λόγω καθυστερήσεων πληρωμής από το Δημόσιο. Την ίδια ώρα έρχονται οι ιδιοκτήτες έρχονται αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα για τη μη καταβολή ΦΠΑ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Με βαριές καμπάνες έρχονται αντιμέτωπες επιχειρήσεις και τεχνικές εταιρείες της Μαγνησίας για μη έγκαιρη καταβολή ΦΠΑ, την ώρα που οι ίδιες επιχειρήσεις έχουν να δούνε το χρώμα του χρήματος από το Δημόσιο τρία και πλέον χρόνια. Η μη έγκαιρη επιστροφή ΦΠΑ αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες και με το κλείσιμο της κάνουλας της τραπεζικής χρηματοδότησης.

«Σε μια εποχή που το ελληνικό δημόσιο απαιτεί από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να πληρώνουν όλο και περισσότερους φόρους, και μάλιστα στην ώρα τους αφού η καθυστέρηση χρεώνεται με προσαυξήσεις, χρωστά τεράστια ποσά σε επιχειρήσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητα για να παραμείνουν ζωντανές» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επαγγελματίας του Βόλου που περιμένει και εκείνος, όπως αρκετοί άλλοι, στη σειρά προκειμένου να εγκριθούν οι επιστροφές ΦΠΑ.

Τα στοιχεία της ίδιας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος του προβλήματος ρευστότητας που δημιουργείται στις επιχειρήσεις λόγω της μη έγκαιρης επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται σε τουλάχιστον ένα χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις όπου η αναμονή ξεπερνά και τα 2,5 χρόνια και είναι κυρίως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εξαγωγικό τομέα.

«Μας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση και δεν μπορούν να καταλάβουν το αδιέξοδο που δημιουργούν σε πολλές επιχειρήσεις» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Βόλο και που, όπως και άλλοι επαγγελματίες, τρέχει και δεν φτάνει όταν πρόκειται να καταβάλλει το ΦΠΑ προκειμένου να αποφύγει τις περιπέτειες με πρόστιμα για εμπρόθεσμη καταβολή.

Εκ μέρους των επαγγελματικών κλάδων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων έχει τεθεί πολλές φορές ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα των πληρωμών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και η επιστροφή του ΦΠΑ, δυστυχώς όμως, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, οι πληρωμές τιμολογίων και ενταλμάτων γίνονται ακόμη με το «σταγονόμετρο».

Ο συμψηφισμός χρεών και οφειλών θα ήταν μία λύση, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, που ωστόσο επισημαίνουν ότι «αργά ή γρήγορα όμως, πρέπει να αρχίσουν οι πληρωμές σε ρευστό».

«Διαφορετικά, όπως τονίζουν, θα επέλθει όχι μόνο η κατάρρευση του επιχειρηματικού ιστού της περιοχής, αλλά και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου