ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Το έργο και η απήχηση του Ρήγα

το-έργο-και-η-απήχηση-του-ρήγα-943887

Σε εξέλιξη οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου στη γενέτειρα του Εθνεγέρτη

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησε η εναρκτήρια συνεδρίαση του 8ου Επιστημονικού Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», Ιστορία-Αρχαιολογία – Λαογραφία περιοχής Δήμου Ρήγα Φεραίου» στη γενέτειρα του Ρήγα, το Βελεστίνο και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή.

Το Η’ Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, του Ιδρύματος Ωνάση-Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, των ΓΑΚ και ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στις 72 συνολικά ανέρχονται οι επιστημονικές ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν στις εργασίες του Η’ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας». Οι περισσότερες ανακοινώσεις, 52 τον αριθμό, είναι για τη ζωή, το έργο και τη διαχρονική απήχηση του Ρήγα Βελεστινλή. Μελετώνται μεταξύ των άλλων οι παιάνες του, Θούριος και Yμνος Πατριωτικός, το Σύνταγμά του, η Χάρτα του, τα έργα του Φυσικής Απάνθισμα και Σχολείον των ντελικάτων εραστών, η απήχηση που είχε στον Τύπο τόσο της εποχής του, όσο και μεταγενέστερα, στην εκπαίδευση και στην συνείδηση των λαών.

Στην Τοπική Ιστορία του Βελεστίνου και της γύρω περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου αφιερώνονται 13 ανακοινώσεις, όπως για παράδειγμα για τα τοπωνύμια Χλόης, Αερινού και Αγίου Δημητρίου, για τα πολεμικά γεγονότα κατά το 1878, το 1897 και των ετών 1940-44 στο Βελεστίνο και Κανάλια, για την εμφάνιση του ονόματος του Βελεστίνου, την θεματογραφία της εφημερίδας «Φωνή του Βελεστίνου» (1983-1997) κ.ά.

Για τις αρχαίες Φερές παρουσιάζονται 7 ανακοινώσεις για τα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών, για το υδραγωγείο του 18ου αι. στο Κράνοβο και για την παρουσία του βυζαντινού Βελεστίνου.

Παράλληλα, κατά τις εργασίες του Η’ Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και παράλληλη δράση από το Iδρυμα Ωνάση/Ωνάσειος Βιβλιοθήκη με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου 8-12 ετών, «Ζωγραφήγηση: Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα» με τη συγγραφέα-εικονογράφο Λήδα Βαρβαροὐση.

Οι εργασίες του Η΄ Διεθνούς Συνεδρίου πραγματοποιούνται στις αίθουσες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου, εκτός από την εναρκτήρια συνεδρίαση που έγινε στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου