ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τη δική της «στέγη» αποκτά η αγροτική παράδοση της περιοχής

τη-δική-της-στέγη-αποκτά-η-αγροτική-π-919949

Σύντομα τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων

Το διώροφο κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που θα «στεγάσει» στην περιοχή το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων, έχει ανακαινιστεί για να αποτελέσει τον χώρο ανάδειξης της παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής και όχι μόνο.

Η ιστορία του μουσείου γεωργικών εργαλείων και παραδοσιακής τεχνολογίας Βελεστίνου ξεκίνησε το 1986. Η πλούσια αγροτική παράδοση της περιοχής έχει κληροδοτήσει στον Δήμο Ρήγα Φεραίου έναν πολύ μεγάλο αριθμό γεωργικών εργαλείων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Σε αυτόν τον χώρο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.500 αντικείμενα. Τα εκθέματα, είναι κυρίως γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα, τα οποία βρίσκονται για πάρα πολλά χρόνια σε περιβάλλον ακατάλληλο τόσο για την ανάδειξη, όσο και για την προστασία τους.

Η λειτουργία του μουσείου θα δώσει τη δυνατότητα ανάδειξης της παράδοσης της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν μέσω σύγχρονων μεθόδων της τεχνολογίας να ενημερωθούν για τους τόπους κατασκευής, τα διαφορετικά υλικά, τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και τη χρηστικότητα των εργαλείων εκείνης της εποχής.

Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και της αγροτικής ταυτότητας και η προβολή της παράδοσης της αγροτικής δραστηριότητας και τεχνολογίας που χρησιμοποιούνταν στην περιοχή, καθώς και η προσέλκυση επισκεπτών. Παράλληλα, θα διασφαλιστεί και η προστασία των αντικειμένων αυτών που έχουν ιστορική αξία.

Ο συγκεκριμένος χώρος έχει παραχωρηθεί με προγραμματική σύμβαση από το Πανεπιστήμιο στον δήμο, για να φιλοξενήσει μία συλλογή που θα είναι μοναδική σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.

Το κτίριο βρίσκεται επί της εθνικής οδού, στη διασταύρωση της παλιάς εθνικής οδού προς Ριζόμυλο, με την είσοδο προς Βελεστίνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου