ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στο μπλόκο Ριζομύλου κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας

στο-μπλόκο-ριζομύλου-κλιμάκιο-του-πασ-913284

Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται ουσιαστική στήριξη και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό

Kλιμάκιο εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισκέφθηκε χθες τον Ριζόμυλο Μαγνησίας όπου εκεί συγκεντρώνονται δυνάμεις αγροτών που διαμαρτύρονται για τη κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στον πρωτογενή τομέα. Οι εκπρόσωποι που παραβρέθηκαν εκεί μετά από πρόσκληση που έλαβαν από τον Αγροτικό Σύλλογο Ριζομύλου και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας. Παρόντες ήταν μέλη του κινήματος από τα χωριά της Κάρλας, οι υποψήφιοι Βουλευτές Σάκης Σκρίμπας, Βίκυ Τσεκούρα, Δημήτρης Τσιμπανάκος και Νίκος Χαυτούρας, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Θανάσης Κούντριας – Αντιπρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δημήτρης Λουφόπουλος και το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Αντώνης Πολίτης. Το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος αλλαγής παραβρέθηκε εκεί για συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων, μεταφέροντας τις προγραμματικές θέσεις του κινήματος για τον πρωτογενή τομέα, με αιχμή του δόρατος τα συνεργατικά σχήματα. Συζητήθηκε επίσης η οπτική αναφορικά με τη μορφή που πρέπει να πάρει ο αγώνας των αγροτών για να τελεσφορήσει και τα αιτήματα που πρέπει να τεθούν.

Είναι πλέον γεγονός ότι η ευκαιριακή κυβερνητική παροχολογία για τους αγρότες, χωρίς κανένα σαφή σχεδιασμό, έχει στόχο μόνο τις εκλογές και τη διαιρετική διαχείριση του παραγωγικού κόσμου. Είναι δεδομένο ότι οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης από τις αυξήσεις κόστους πρώτων υλών ενώ παράλληλα η γενικότερη κατάσταση στην αγορά τους εξαναγκάζει να συμπιέζουν τις τιμές πώλησης αρκετών αγροτικών προϊόντων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα μήλα ή τα αμύγδαλα. Είναι σωστό να ενισχυθούν με κονδύλια, από το καθεστώς «de minimis», απαιτείται όμως να γίνουν και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνει εδώ και ένα χρόνο. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα. Καλλιέργειες εγκαταλείπονται και κοπάδια σφάζονται καθώς πολλοί επιλέγουν να αποχωρήσουν από το επάγγελμα παρά να συνεχίσουν με τα δυσβάσταχτα κόστη. Οι δε ενισχύσεις που δίνονται δεν καλύπτουν την οικονομική ζημιά των παραγωγών, ενώ η διαχείριση γίνεται εντελώς μικροκομματικά χωρίς καμία ολοκληρωμένη πρόταση μακροπρόθεσμης προοπτικής για τους αγρότες – κτηνοτρόφους – αλιείς – μελισσοκόμους, τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων και τους μεταποιητές που πιέζονται από τα κόστη ενέργειας, καυσίμων, συντήρησης εξοπλισμών, θρέψης και φυτοπροστασίας, ζωοτροφών και απασχόλησης εργατών γης.

Σύμφωνα με κυβερνητικό δελτίο τύπου στις 27.01.2023, , προωθήθηκαν οι αποζημιώσεις των καλλιεργειών σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας, φασολιών-γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνού της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζιων σταφυλιών ΠΕ Καβάλας. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς και Απόστολος Πάνας υπέβαλλαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στις 07 Φεβρουαρίου 2023 αναφορικά με τη δίκαιη κατανομή ενισχύσεων de minimis σε πληττόμενες καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Το δελτίο τύπου ήρθε σε συνέχεια αυτού της 2ας Ιανουαρίου 2023 όπου η κυβέρνηση προχώρησε αρχικά στην επιλεκτική και μικροκομματική ενίσχυση με το καθεστώς de minimis για την απώλεια παραγωγής και εισοδήματος, μόνο των μηλοκαλλιεργητών της Π.Ε. Λάρισας. Στην ίδια ανακοίνωση έθεσε σε ομηρία τους μηλοκαλλιεργητές άλλων περιοχών όπως των ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας δηλώνοντας ότι: θα ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία μετά από επεξεργασία όλων των στοιχείων των δεδομένων και της σχετικής τεκμηρίωσης.

Ειδικά στη Μαγνησία, τις προηγούμενες ημέρες, πρωτοστατούντος του εξωκοινοβουλευτικού Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος περιόδευσε στα χωριά του Πηλίου, τα κυβερνητικά στελέχη προέβαλλαν τα ποσά που τελικά εγκρίθηκαν για μήλα και κάστανα για την Π.Ε. Μαγνησίας ως κάλυψη απώλειας εισοδήματος, ως «δώρο» του Κυριάκου Μητσοτάκη στον αγροτικό κόσμο. Η αλήθεια είναι όμως ότι αυτά δεν καλύπτουν τις απώλειες, εκ των οποίων πολλές προέρχονται από τις κυβερνητικές επιλογές, όπως η διατήρηση του ειδικού φόρου καυσίμων στη τέταρτη υψηλότερη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μείωσή του. Παράλληλα, οι παραγωγοί καλούνται να έχουν εξοφλήσει τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ μέχρι 31 Μαρτίου, παρόλο που η ενίσχυση δεν αφορά ζημιές που καλύπτει ο κρατικός ασφαλιστικός οργανισμός.

Ελπίζουμε να διαψευστούμε στις προβλέψεις μας, ωστόσο σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών είναι πιθανό να μην έχουν προλάβει να δοθούν και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απλώς επιχειρεί να θέσει σε προεκλογική ομηρία τους αγρότες. Παραμένει βέβαια απορίας άξιο, πώς είναι δυνατόν μέτρα για την αντιμετώπιση της απώλειας εισοδήματος που βιώνουν οι παραγωγοί σε ολόκληρη την Επικράτεια από παρόμοια αίτια, να μην αφορούν όλες τις περιοχές, στις οποίες καλλιεργούνται ίδιες ή παρόμοιες ποικιλίες φυτικού κεφαλαίου και πλήττονται από τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Ειδική πρόβλεψη όμως πρέπει να υπάρξει για ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Όλα αυτά, ενώ αγανάκτηση προκαλεί στον αγροτικό κόσμο η οριστική και αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να μην εντάξει στους δικαιούχους τους «επιλαχόντες αγρότες» των σχεδίων βελτίωσης. Είναι η πρώτη κυβέρνηση από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα, που απορρίπτει επιλαχόντες αγρότες. Κουβέντα βέβαια δεν ανοίγει για άλλα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα όπως οι επαγγελματίες αλιείς, που πλήττονται σφοδρά από τη κατάσταση. Στη Μαγνησία οι αλιείς αποτελούν μια σημαντική παραγωγική ομάδα που τα φώτα των κυβερνητικών πολιτικών ποτέ δεν στρέφονται πάνω της. Η Κυβέρνηση «επενδύει» στο «φάντασμα» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον πρωτογενή τομέα, καθώς οι παραγωγοί δεν ξεχνούν τη πρωτοφανή και άδικη επιβάρυνση που υπέστησαν τότε, ειδικά με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατά τη περίοδο διακυβέρνησής του άλλαξε το μέλλον του αγροτικού κόσμου της χώρας. Στις επόμενες εκλογές, όποτε και να γίνουν, οι συμπολίτες μας θα κάνουν τις επιλογές τους έχοντας πλέον δοκιμάσει όλες τις κυβερνητικές προτάσεις. Τους καλούμε να υποστηρίξουν τη παράταξή μας, που είναι και η μόνη που κατέθεσε ένα αναλυτικό πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα και δεν λειτουργεί ούτε με μικροκομματικά κριτήρια, ούτε με ευχολόγια.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μπορεί να ζωντανέψει ξανά την ελληνική ύπαιθρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου