ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πρόταση για διαμόρφωση της Υπέρειας Κρήνης 

πρόταση-για-διαμόρφωση-της-υπέρειας-κ-893369

Στόχος το έργο να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για χρηματοδότηση

Πρόταση χρηματοδότησης για την ανάδειξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς θα υποβάλει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας με τίτλο «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021» του υπουργείου Εσωτερικών.
Η πρόταση του Δήμου περιλαμβάνει τα εξής υποέργα: Υποέργο 1: Διαμόρφωση χώρου Υπέρειας Κρήνης – Σημείο αναφοράς του Βελεστίνου, στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, προϋπολογισμού δαπάνης 785.000 €. Υποέργο 2: Ψηφιακό Μουσείο Ρήγα Βελεστινλή, με μόνιμη ψηφιακή έκθεση, προϋπολογισμού δαπάνης 538.780 €. Υποέργο 3: Εκχώρηση αρμοδιότητας αναθέτουσας αρχής, προϋπολογισμού δαπάνης 19.856,70 €.

Ειδικότερα, προβλέπεται η διαμόρφωση του χώρου πέριξ της Υπέρειας Κρήνης, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς στην επιπεδογραφία του Βελεστίνου στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή. Η περιοχή μελέτης του εν λόγω έργου αποτελεί τμήμα ευρύτερης περιοχής με μεγάλη ιστορική σημασία, αφού εκεί βρισκόταν η γνωστή από τους Ομηρικούς χρόνους Υπέρεια Κρήνη, αλλά και λίμνη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που δυστυχώς όμως έχει σήμερα αποξηρανθεί. Διαχρονικά κανένα άλλο μέρος δε συνδέεται τόσο έντονα με τη ζωή του Βελεστίνου, όσο το Κεφαλόβρυσο, αυτή η μικρούλα λίμνη που μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα δέσποζε στον χώρο. Αυτή προσέλκυσε τον νεολιθικό άνθρωπο εδώ, που έφτιαξε τον πρώτο οικισμό, ο οποίος εξελίχτηκε στις μυθικές Φερές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου