ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στο σκαμνί για τους νεκρούς κορμοράνους στην Κάρλα

στο-σκαμνί-για-τους-νεκρούς-κορμοράνο-845269

Κατηγορούμενη για υποβάθμιση περιβάλλοντος είναι η υπεύθυνη υπάλληλος της τότε ΕΥΔΕ για τους εκατοντάδες κορμοράνους που βρέθηκαν νεκροί στο αντλιοστάσιο της Κάρλας τον Απρίλιο του 2013 και όπως διαπιστώθηκε παρέμεναν εκεί επί μήνες, χωρίς κανένας να αναλαμβάνει την ευθύνη απομάκρυνσή τους. Η υπάλληλος θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου στις 8 Ιουνίου 2016.

Κατηγορείται ότι δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα, με αποτέλεσμα πλήθος κορμοράνων να μπουν στο αντλιοστάσιο από σπασμένο τζάμι και να τραυματιστούν θανάσιμα. Το περιστατικό προσδιορίστηκε ότι συνέβη το Δεκέμβριο του 2012, όμως μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 τα νεκρά πουλιά παρέμεναν εκεί, άλλα μέσα στο νερό, άλλα κρεμασμένα στα πηγάδια του αντλιοστασίου. Το θέαμα ήταν σοκαριστικό, με περίπου 400 πουλιά να βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Σε έλεγχο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, η οποία παρενέβη άμεσα και ζήτησε απόδοση ποινικών ευθυνών είχε διαπιστωθεί ότι στο κλείσιμο τμήματος του αντλιοστασίου άρδευσης Πέτρας του ταμιευτήρα είχε εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός πουλιών. Λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που παρέμεναν εκεί τα νεκρά πουλιά, υπήρχε έντονη δυσοσμία από την αποσύνθεση, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρύπανση, επιβάρυνση και υποβάθμιση του οικοσυστήματος.

Η υπόθεση είχε πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης μετά από μήνυση που είχε καταθέσει η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και προκαταρκτική εξέταση που ακολούθησε. Η πορεία της εισαγγελικής έρευνας κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος.

Οπως τότε είχε καταγράψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ το συμβάν, όταν έγινε αντιληπτό από τη Διεύθυνση Υγιεινής κινήθηκαν άμεσα οι δέουσες ενέργειες προς το Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας και την ΕΥΔΕ. Ωστόσο, αμφότεροι οι φορείς αναλώνονταν να ψάχνουν να βρουν ποιες από τις δύο υπηρεσίες είχαν την ευθύνη για την αντιμετώπιση του θέματος.

Ο δήμος Ρήγα Φεραίου μπροστά στον κίνδυνο επιβάρυνσης του περιβάλλοντος είχε συγκαλέσει σύσκεψη παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων στον τομέα της υγείας, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Οι κορμοράνοι τραυματίστηκαν θανάσιμα, όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στο αντλιοστάσιο από σπασμένο τζάμι και έκτοτε παραμένουν στη λίμνη, ενώ σύμφωνα με τους αρμοδίους θα έπρεπε άμεσα να έχουν απομακρυνθεί για να μεταφερθούν σε αποτεφρωτήρα, όπως έχει γίνει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου