ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Η Υπέρεια Κρήνη έδωσε ξανά ζωή μέσω της τεχνολογίας

η-υπέρεια-κρήνη-έδωσε-ξανά-ζωή-μέσω-της-836129

Μαθητές του ΕΠΑΛ Βελεστίνου αναπαράστησαν μέσω 3D το δίκτυο της Υπέρειας Κρήνης για την επαναφορά της παραγωγικής όασης στην περιοχή

Μία 3D αναπαράσταση της ανατροφοδότησης του δικτύου της Υπέρειας Κρήνης με αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στόχο την επαναφορά της παραγωγικής όασης στην περιοχή του Βελεστίνου με παραγωγή λαχανοκομικών και αρωματικών φυτών πραγματοποίησαν οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.

Αναλυτικά, το σχέδιο δράσης περιλάμβανε τρία στάδια:

Υποδράση 1: Κατασκευή μοντέλου απεικόνισης σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, του φράγματος και της αυτόματης διοχέτευσης των υδάτων στο υπάρχον δίκτυο άρδευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Οι μαθητές αναζήτησαν και μελέτησαν λογισμικά δημιουργίας τρισδιάστατων μοντέλων γεωγραφικού χάρτη και δημιούργησαν ένα δοκιμαστικό ψηφιακό μοντέλο χάρτη της περιοχής του Βελεστίνου. Επίσης επισκέφτηκαν κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού τρισδιάστατης εκτύπωσης όπου ενημερώθηκαν σχετικά με τη λειτουργία των εκτυπωτών και τη διαδικασία μοντελοποίησης. Στη συνέχεια το σχολείο προμηθεύτηκε τον εξοπλισμό και οι μαθητές αφού πειραματίστηκαν και εξοικειώθηκαν με την τρισδιάστατη εκτύπωση, εκτύπωσαν μοντέλο τρισδιάστατου χάρτη της περιοχής του Βελεστίνου με φράγμα συγκέντρωσης όμβριων υδάτων. Στο μοντέλο τοποθέτησαν μηχανισμό αυτόματου ανοίγματος θύρας του υδατοφράγματος ενώ με έναν μικροελεγκτή Arduino ελέγχουν τη στάθμη των υδάτων στο φράγμα και την προώθηση της εντολής στον ρομποτικό μηχανισμό.

Υποδράση 2: Παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού παραδοσιακών ποικιλιών και διάθεση σε ντόπιους μικροκαλλιεργητές.

Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος έσπειραν ντόπιες ποικιλίες λαχανοκομικών φυτών, με σκοπό τη διατήρηση των φυσικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ώθηση των κατοίκων του Δήμου Ρήγα Φεραίου να επαναλειτουργήσουν τους λαχανόκηπους. Για την παραγωγή χρησιμοποιήθηκε μέρος του γενετικού υλικού που συλλέχθηκε από το σχέδιο δράσης 2018-19 (πάγκος ριζοβολίας, αυτοματισμοί θέρμανσης και υδρονέφωσης) για τη δημιουργία των νεαρών φυταρίων.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-21 οι μαθητές προσέφεραν τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνταν για την ανάπτυξη του πολλαπλασιαστικού υλικού παραδοσιακών ποικιλιών. Κατά την υλοποίηση της υποδράσης εργάσθηκαν ομαδικά για την επίτευξη του κοινού στόχου, εφαρμόζοντας τις γνώσεις που απέκτησαν κατά την φοίτησή τους στην αντίστοιχη τάξη.

Υποδράση 3:Παραγωγή αρωματικών ποωδών πολυετών φυτών με μοσχεύματα από μητρικά φυτά και διάθεση στις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου καθώς και στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου.

Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος γνωρίζοντας ότι από την αρχαιότητα οι Ελληνες χρησιμοποιούσαν τα αρωματικά φυτά για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους και για τη διατροφική τους αξία, δημιούργησαν αρωματικά φυτά και στη συνέχεια τα καλλιέργησαν με σκοπό να τα προσφέρουν σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να δημιουργήσουν και αυτοί ένα μικρό κήπο, πλούσιο σε αρώματα. Τέλος θα προσφέρουν στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αρωματικά φυτά για να διακοσμήσουν και να ομορφύνουν τις πλατείες. Για τη δημιουργία των αρωματικών φυτών χρησιμοποιήθηκε ο εξοπλισμός που αποκτήθηκε με την δράση που υλοποίησε το σχολείο μας το 2018-19 (πάγκος ριζοβολίας, αυτοματισμοί θέρμανσης και υδρονέφωσης).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου