ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία του Γυμνασίου Βελεστίνου

ταξίδι-στο-χρόνο-και-την-ιστορία-του-γυ-826235

Ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία του Γυμνασίου Βελεστίνου, επιχειρήθηκε στη σχολική γιορτή που πραγματοποιήθηκε προχθές για τον αποχαιρετισμό των αποφοίτων της γ’ τάξης.

Η διευθύντρια του Γυμνασίου Βελεστίνου Σέρυ Δεληγιάννη και οι μαθητές Ευάγγελος Μπαλαμώτης και Δημήτρης Αραμπατζής, επιμελήθηκαν και παρουσίασαν το πρόγραμμα «Γυμνάσιο Βελεστίνου, το χθες και το σήμερα του σχολείου μας».

Οπως είναι στο γνωστό στο σχολείο επιχειρείται καταγραφή της πλούσιας ιστορίας του Γυμνασίου Βελεστίνου. Ηδη έχει ολοκληρωθεί και παρουσιάστηκε το πρώτο μέρος. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία λευκώματος από το παλιό αρχείο του σχολείο, το οποίο θα εκδοθεί με την αρωγή της δημοτικής αρχής Ρήγα Φεραίου, καθώς ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Νασίκας, δίδασκε ως καθηγητής στο συγκεκριμένο σχολείο.

Η πολιτική, κοινωνική, οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της περιοχής του Βελεστίνου συνδέθηκε με την ιστορία της Εκπαίδευσης. Πρώτος σταθμός το 1897, έτος ίδρυσης του πρώτου σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης στην περιοχή, του Ελληνικού Σχολείου ή Σχολαρχείου. Γεγονότα όπως το αγροτικό κίνημα, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Μικρασιατική καταστροφή, οι παγκόσμιοι πόλεμοι, η κατοχή και οι δικτατορίες επηρέασαν τη λειτουργία του στην εξέλιξή του από Σχολαρχείο σε Ημιγυμνάσιο, μετά σε Αστικό σχολείο ως την ίδρυση του Γυμνασίου Βελεστίνου το 1952, αρχικά ως παράρτημα του 1ου Γυμνασίου Βόλου και αργότερα το 1961 ως αυτόνομου σχολείου. Το ταξίδι σταματά στο 1974, έτος σταθμό για την νεότερη ιστορία μας, με την υπόσχεση να ολοκληρωθεί τη σχολική χρονιά 2016-2017…

Η παρουσίαση συνοδευόταν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που ξύπνησε μνήμες και γνήσια συγκίνηση σε παλιούς μαθητές και διευθυντές αλλά και σε όλους τους παρευρισκόμενους, που την παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες Δεληγιάννη Σέρυ, Παγωνοπούλου Κλεοπάτρα και Πουσπουρίκα Γεωργία με μαθητές του σχολείου.

Η συνέχεια ήταν αφιερωμένη στους απόφοιτους της γ’ γυμνασίου, με προβολή των δραστηριοτήτων τους κατά τη διάρκεια της γυμνασιακής τους ζωής.

Η εκδήλωση έκλεισε με την θεατρική μεταφορά αποσπασμάτων από την ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», που επιμελήθηκε η φιλόλογος Παγωνοπούλου Κλεοπάτρα και στην οποία εντυπωσίασαν οι «ηθοποιοί» μαθητές.

Το σχολείο ευχαριστεί όλους όσοι βοήθησαν με τις μαρτυρίες τους και το φωτογραφικό υλικό για το ταξίδι στο χρόνο, όσους παρευρέθηκαν, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την προσφορά εκλεκτών εδεσμάτων που στο τέλος γεύτηκαν όλοι οι καλεσμένοι και το διευθυντή και το σύλλογο διδασκόντων του ΕΠΑΛ Βελεστίνου για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του νέου διδακτηρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου