ΑΡΧΙΚΗ
ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Καύση φυτικών υπολειμμάτων και οι αρνητικές επιπτώσεις της

Η καύση των φυτικών υπολειμμάτων είναι μια πατροπαράδοτη συνήθεια των αγροτών που δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο Φορέας Διαχείρισης Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε. επιθυμεί να υπενθυμίσει στους καλλιεργητές ότι απαγορεύεται η καύση των φυτικών υπολειμμάτων και ότι επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την Πολλαπλή Συμμόρφωση στα πλαίσια της Ενιαίας Ενίσχυσης. Στην Ελλάδα κρίνεται επιβεβλημένη η απαγόρευση της διότι τα οφέλη είναι μηδαμινά και οι ζημιές πολλαπλές:

Αγρονομικές

Περιβαλλοντικές

Οικολογικές

Διαχείριση της καλαμιάς.

Ο παραγωγός ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, επιλέγει να ακολουθήσει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές αναφορικά με τα υπολείμματα των καλλιεργειών:

i. ενσωμάτωση στο έδαφος (γίνεται πιο εύκολα όταν προηγηθεί θέρισμα της καλαμιάς χαμηλά και δέσιμο των άχυρων).

ii. βόσκηση της καλαμιάς

iii. κοπή και κάλυψη του εδάφους με τα υπολείμματα (mulching) και ενσωμάτωσή τους στο έδαφος την επόμενη άνοιξη

iv. διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωση της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άδεια από την οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μπορεί να προβεί σε καύση της καλαμιάς. Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι δεσμεύσεις για τις περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και Ζώνες Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 2009/147/ΕΚ), όπου ισχύουν οι δεσμεύσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο των κανονιστικών διατάξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 21 του ν. 1650/86 «για την Προστασία του Περιβάλλοντος».

#Tags

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ