ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Θανατηφόρο κοκτέιλ για πουλιά και ψάρια

θανατηφόρο-κοκτέιλ-για-πουλιά-και-ψάρ-800706

Σε εκατόμβη νεκρών πουλιών έχει μετατραπεί το κατά τ’ άλλα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, η λίμνη Κάρλα. Ο αριθμός των πτηνών που δηλητηριάστηκαν από κυανοτοξίνες, εκτοξεύεται στα 167, σύμφωνα με καταγγελίες προς την περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο… θανατηφόρος υγροβιότοπος για είδη απειλούμενα με εξαφάνιση, προκάλεσε την αντίδραση της περιφέρειας Θεσσαλίας, που συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για την ερχόμενη εβδομάδα.

Το νέο καμπανάκι για την Κάρλα είχε χτυπήσει με ανακοίνωσή της ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τους κ.κ. Θ. Παπαδημητρίου και Χ. Λασπίδου από το τμήμα πολιτικών μηχανικών, Κ. Κορμά από το τμήμα ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Μ. Κατσιάπη, Μ. Μουστάκα Γούνη από το τμήμα βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρά ή ημιθανή πτηνά που έχουν βρεθεί στην Κάρλα και ο θάνατος των οποίων αποδίδεται στις κυανοτοξίνες που «ανθίζουν» στην υπερτροφική λίμνη. Την ύπαρξη νεκρών πτηνών και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, επιβεβαίωσε την ίδια ημέρα και ο φορέας διαχείρισης της λίμνης Κάρλας.

Στα 167 τα νεκρά πτηνά

Χθες, σε ανακοίνωσή τους η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και οι Σύλλογοι Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και Δράση για την Αγρια Ζωή, έκαναν λόγο για εκατόμβη νεκρών πτηνών στην οποία έχει μετατραπεί η Κάρλα, ένας υγρότοπος διεθνούς σημασίας για την ορνιθοπανίδα.

Σύμφωνα με τις εταιρείες, μεγάλος αριθμός υδρόβιων πουλιών έχουν βρει τον θάνατο λόγω δηλητηρίασης από κυανοτοξίνες περιστατικό που καταγγέλθηκε με κατεπείγουσα επιστολή τους στην περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οπως αναφέρουν, στα είδη που έχουν πληγεί περισσότερο περιλαμβάνεται και ο αργυροπελεκάνος, είδος παγκοσμίως απειλούμενο, για τη διατήρηση του οποίου η χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού του. Aπό το 2016, η λίμνη Κάρλα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής αργυροπελεκάνων στην Ελλάδα και έναν από τους τέσσερις υγρότοπους στην Ευρώπη όπου φωλιάζουν και τα δύο είδη πελεκάνων (Ροδοπελεκάνος και Αργυροπελεκάνος).

Σύμφωνα με τις εταιρείες, τα πρώτα νεκρά πουλιά, 9 αργυροπελεκάνοι, εντοπίστηκαν στις αρχές Ιουλίου, ενώ έκτοτε ο αριθμός των νεκρών πουλιών έχει ξεπεράσει τα 160 άτομα. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς η θνησιμότητα συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό.

Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 9 Αυγούστου είχαν εντοπιστεί νεκρά τουλάχιστον 167 πουλιά: 47 αργυροπελεκάνοι, 4 ροδοπελεκάνοι, 50 λευκοτσικνιάδες, 2 χουλιαρομύτες, 4 καλαμοκανάδες, 35 Ασημόγλαροι, 2 σφυριχτάρια, 10 καστανοκέφαλοι γλάροι, 10 κορμοράνοι και 3 πρασινοκέφαλες πάπιες. Εχουν εντοπιστεί επίσης υδρόβια πουλιά σε ημιθανή κατάσταση με έντονα νευρολογικά συμπτώματα, όπως αστάθεια στο βάδισμα και στο κράτημα του κεφαλιού. Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου διενεργεί συστηματικές περιπολίες για τον εντοπισμό των νεκρών πουλιών και την αποστολή των ημιθανών σε Κέντρα Περίθαλψης.

Θανατηφόρο κοκτέιλ

Η μικρή ποσότητα νερού στον ταμιευτήρα και η κακή ποιότητα του νερού, όπως επίσης και οι υψηλές θερμοκρασίες, αποτέλεσαν το θανατηφόρο κοκτέιλ για τα πουλιά. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τόσο σε δείγματα νερού όσο και σε ιστούς νεκρών Αργυροπελεκάνων, κατέδειξαν την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων ηπατοτοξινών και νευροτοξινών. Οι τοξίνες αυτές απελευθερώνονται από τα κυανοβακτήρια κατά την αποσύνθεσή τους και οι υδρόβιοι οργανισμοί είτε μέσω της τροφικής αλυσίδας είτε μέσω απλής επαφής μπορεί να προσβληθούν από τις τοξίνες αυτές.

«Η κατάσταση στον ταμιευτήρα της Κάρλας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Πρέπει άμεσα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να παύσει η θνησιμότητα των πουλιών. Η ολοκλήρωση των έργων στη λίμνη είναι απολύτως επείγουσα, ώστε να πραγματοποιείται η ανανέωση – ανακύκλωση του νερού. Η χαμηλή στάθμη της λίμνης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ευθύνεται μερικώς για το συγκεκριμένο περιστατικό. Μακροπρόθεσμα, επιβάλλεται η Πολιτεία να αναλάβει μέτρα πρόληψης, καθώς τέτοια φαινόμενα απειλούν όχι μόνο τη βιοποικιλότητα αλλά και όλους τους χρήστες των νερών της περιοχής, αλλά και φυσικά επαπειλείται η καταδίκη της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», εκπέμπουν σήμα κινδύνου οι εταιρείες.

Σύσκεψη από την περιφέρεια

Σε κοινή σύσκεψη για το θέμα της Κάρλας καλεί την ερχόμενη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου και τον καθηγητή Οικολογίας Υδρόβιων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Κορµά.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις για την περιβαλλοντική κατάσταση στη λίμνη Κάρλα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επικοινώνησε χθες μαζί τους και τους προσκάλεσε σε κοινή σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα στην έδρα της περιφέρειας.

Ερωτηθείς για το θέμα της Κάρλας, ο Κ. Αγοραστός ξεκαθάρισε:

«Οπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, το θέμα της Κάρλας έχει ξεφύγει πλέον από τα όρια της περιφέρειάς μας με την εμβέλειά του να εκτείνεται σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς η Κάρλα είναι στην ουσία το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Μόνο το γεγονός ότι έχουν επιστρέψει στην Κάρλα 181 είδη πουλιών μαζί με 13 νέα είδη ψαριών αποδεικνύει ότι το πολυσύνθετο αυτό έργο (περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό, πολιτιστικό, τουριστικό) είναι πραγματικά έργο ζωής για την περιοχή.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε αυτονόητο ότι οφείλουμε όλοι μας να προσεγγίζουμε το θέμα της Κάρλας με υπευθυνότητα, ευαισθησία, νηφαλιότητα και όχι διάθεση πρόσκαιρης εντυπωσιοθηρίας.

Αυτονόητη θεωρούμε και τη δέσμευση όλων στην κοινή προσπάθεια να διαφυλάξουμε ένα τόσο μεγάλης σπουδαιότητας έργο και φυσικά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στη φύση και τους ανθρώπους».

Η «Οικολογική Θεσσαλία»

Σε ανακοίνωσή της η «Οικολογική Θεσσαλία» εκφράζει την ανησυχία της.

«Είναι η πρώτη φορά, εξ’ όσων γνωρίζουμε, που προκύπτει τέτοιο σημαντικό πρόβλημα σε πτηνά της περιοχής, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο, έως τώρα, ζήτημα των νεκρών ψαριών, που είχε εμφανιστεί κατά περιόδους, είτε λόγω έλλειψης οξυγόνου, είτε για πιθανούς λόγους τοξικότητας των υδάτων.

Και είναι ένα ακόμη περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε αρκετά άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα που, δυστυχώς, προέκυψαν στη Θεσσαλία τους τελευταίους μήνες.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις το πρόβλημα και οι αρμόδιοι φορείς να καταφέρουν να το αντιμετωπίσουν χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις, ευχόμαστε, επίσης, να μην οφείλεται το συμβάν σε άστοχες παρεμβάσεις υπευθύνων για τη διαχείριση των υδάτων του ταμιευτήρα. Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες της και σε συνεργασία με κάθε συναρμόδιο φορέα να δώσει λύση στο πρόβλημα και να ξεκινήσει αμέσως η περισυλλογή των ασθενών πτηνών», αναφέρει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου