ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Προχωρά το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων στο Βελεστίνο

προχωρά-το-μουσείο-γεωργικών-εργαλεί-785060

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου η αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος που βρίσκεται στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκειμένου να στεγαστεί το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων.

Τον περασμένο Ιούνιο υπογράφτηκε το μνημόνιο δεκαετούς συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου με στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη της κληρονομιάς της περιοχής και ήδη έχουν γίνει κινήσεις στην κατεύθυνση δημιουργίας του Μουσείου.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Δημήτρη Νασίκα, ξεκίνησαν εργασίες επισκευής του χώρου. Το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο επί δύο σχεδόν δεκαετίες και απαιτούνται παρεμβάσεις τόσο κτιριακές όσο και στις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος. «Ηδη ολοκληρώνουμε και ελπίζουμε μέχρι την άνοιξη να μπορέσουμε να το εγκαινιάσουμε. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα να μείνει το Μουσείο κληρονομιά στον Δήμο», τόνισε ο κ. Νασίκας.

Παράλληλα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις έχει ανατεθεί σε συντηρητές έργων τέχνης και μηχανημάτων, η συντήρηση των 2.500 αντικειμένων που θα εκτεθούν στο Μουσείο. Πρόκειται για γεωργικά εργαλεία που προσέφεραν οικογένειες του Βελεστίνου και σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες. Ηδη έχει ξεκινήσει καταγραφή προκειμένου να εκτεθούν αντιπροσωπευτικά δείγματα των εργαλείων στις προθήκες του Μουσείου.

Τέλος, ο Δήμος απευθύνθηκε σε μουσειολόγο στην Αθήνα για τη διαρρύθμιση του χώρου. Υπενθυμίζεται ότι το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων πρόκειται να στεγαστεί σε κτίριο εμβαδού περίπου 200 τ.μ. και σε συνδυασμό με τον Ρήγα Βελεστινλή εκτιμάται ότι θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο χώρος όπου θα φιλοξενηθεί το Μουσείο είναι απόλυτα προσβάσιμος καθώς βρίσκεται πάνω στην ΠΑΘΕ (στη διασταύρωση της Π.Ε.Ο. Ριζομύλου με την είσοδο του Βελεστίνου).

Μόλις ο χώρος διαμορφωθεί και καταστεί επισκέψιμος θα ενημερωθούν όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη συλλογή γεωργικών εργαλείων είναι μοναδική στον ελλαδικό χώρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου