ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ψυχρολουσία για ομάδα κτηνοτρόφων του Δήμου Ρ. Φεραίου

ψυχρολουσία-για-ομάδα-κτηνοτρόφων-το-774036

Το ύψος των οφειλών, τα λάθη από το 2014 και η αναδρομική τιμολόγηση, που οδήγησαν σε αδιέξοδο

Ψυχρολουσία περίμενε την περασμένη Τετάρτη το πρωί ομάδα 16 κτηνοτρόφων από τις περιοχές Κεραμιδίου και Καναλίων, μόλις συνειδητοποίησαν ότι το αντλιοστάσιο από το οποίο υδροδοτούνται τα μαντριά τους «στέρεψε» από νερό. Συνεργείο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης – Αποχέτευσης Ρήγα Φεραίου (ΔΕΥΑΡΦ) μετέβη στην περιοχή Καράπουρνο όπου είναι τα μαντριά και έκοψε την υδροδότηση για οφειλές που χρεώθηκαν αναδρομικά από το 2014!

Οι κτηνοτρόφοι αιφνιδιάστηκαν. Είχαν λάβει ειδοποιητήρια να πληρώσουν τις οφειλές τους, δεν περίμεναν όμως εν καιρώ πανδημίας ότι θα τους κόψουν το νερό. Το ευτύχημα είναι ότι οι κτηνοτρόφοι πάντα έχουν απόθεμα νερού σε βυτία για τα ζώα τους και έτσι δεν ταλαιπωρήθηκαν για να τα ποτίσουν. Η ενέργεια όμως της ΔΕΥΑΡΦ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως διότι το θέμα της τιμολόγησης του νερού που καταναλώνουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τις δραστηριότητες τους αποτελεί όπως καταγράφει το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ εδώ και χρόνια μία εκκρεμότητα που εξελίχτηκε σε ανοιχτό μέτωπο με τον δήμο Ρήγα Φεραίου.

Οι οφειλές για τις οποίες η ΔΕΥΑΡΦ αποφάσισε να κόψει το νερό ανέρχονται περίπου σε 70.000 ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που χρεώθηκαν αναδρομικά οι κτηνοτρόφοι για το νερό από το 2014 μέχρι σήμερα.

Επί δημοτικής αρχής της Ελένης Λαϊτσου το 2014 η ΔΕΥΑΡΦ αποφάσισε να τοποθετήσει μετρητές για το νερό, δεν προχώρησε όμως στη λήψη απόφασης για την τιμολόγηση του νερού, ώστε να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι πόσα χρήματα θα πληρώνουν.

Παλαιότερα σύμφωνα με τα όσα επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Πανομάτης, ένας από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, δημοτικός σύμβουλος σήμερα στον δήμο Ρήγα Φεραίου, οι συνάδελφοί του και ο ίδιος πλήρωναν για το νερό με το κεφάλι. Δηλαδή, ανάλογα με τα πόσα αιγοπρόβατα και αγελάδες είχε ο καθένας στο κοπάδι του καθορίζονταν το ποσό που έπρεπε να καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι στην τότε Κοινότητα.

Το 2016 επί δημαρχίας Νασίκα η ΔΕΥΑΡΦ λαμβάνει για πρώτη φορά απόφαση να τιμολογήσει το νερό με 0,50 ευρώ το κυβικό. Για την απόφαση έλαβαν γνώση και οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι. Έκτοτε όμως δεν παρέλαβαν κανέναν λογαριασμό, υποστηρίζουν οι ίδιοι. Τα πρώτα ειδοποιητήρια έφτασαν στα χέρια τους τον περασμένο Νοέμβριο. Οι οφειλές που καλούνταν να πληρώσουν ήταν διαχρονικές… Ξεκινούσαν από το 2014 μέχρι σήμερα με τον κάθε κτηνοτρόφο να καλείται να πληρώσει από 3.000 μέχρι και 7.000 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση. Έξι κτηνοτρόφοι αμφισβητώντας ότι η ΔΕΥΑΡΦ μπορεί να διεκδικήσει χρήματα πέραν της 5ετίας υπέβαλλαν ένσταση, η οποία απορρίφτηκε.

«Ο νόμος λέει ότι πέραν της πενταετίας δεν μπορεί ο δήμος να διεκδικεί χρήματα» υποστήριξε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Πανομάτης, παραδεχόμενος βέβαια ότι θα έπρεπε και οι κτηνοτρόφοι να μην αφήσουν να παρέλθει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα- από το 2014 δηλαδή που τοποθετήθηκαν πρώτη φορά οι μετρητές μέχρι σήμερα –για να αποσαφηνίσουν σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΡΦ το καθεστώς που θα ισχύει για την τιμολόγηση του νερού που χρησιμοποιούν στα μαντριά τους.

Η πρόταση για διακανονισμό

Φτάνοντας στο σήμερα, μετά τη διακοπή της υδροδότησης, αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δημ. Νασίκα και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡΦ Γιάννη Κορώνα, προκειμένου να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε να αποπληρωθούν οι οφειλές σε χρονοδιάγραμμα που θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.

Εκ μέρους της ΔΕΥΑΡΦ προτάθηκε να καταβληθεί ως προκαταβολή το 30% της οφειλής και να γίνει διακανονισμός πληρωμής σε 15 μηνιαίες δόσεις για τις οφειλές από το 2016 τελικά μέχρι σήμερα. Για τη διετία από 2014 μέχρι 2016 δεν θα πληρωθεί τίποτα, από τη στιγμή που δεν είχε καθοριστεί συγκεκριμένο τιμολόγιο. Η πρόταση αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο ΔΣ της επιχείρησης. Η υδροδότηση αποκαταστάθηκε μία μέρα μετά την διακοπή.

Σημειώνεται τέλος πως στο θέμα είχε πάρει θέση και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χαρ. Πάσχος ο οποίος προχθές το βράδυ με ανάρτησή του στο FB, τάχθηκε με το μέρος των κτηνοτρόφων επικρίνοντας ότι δεν είχε ληφθεί απόφαση στο ΔΣ της ΔΕΥΑΡΦ για τη διακοπή του νερού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου