ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Γέφυρες συνεργασίας με Βελιγράδι

γέφυρες-συνεργασίας-με-βελιγράδι-75948

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στο πλαίσιο αδελφοποίησης

Το Δήμο Στάρι Γκραντ του Βελιγραδίου επισκέφθηκε πριν μερικές ημέρες αντιπροσωπεία του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο περιοχών που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στο Βελεστίνο και στις 28 Απριλίου, ανήμερα των Βαΐων, στο Βελιγράδι.

Η δράση του Ρήγα Βελεστινλή συνδέει τους δύο Δήμους, ενώ πλέον ανοίγονται και προοπτικές για την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων, στην έλευση τουριστών στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, αλλά και την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Την αντιπροσωπεία του Δήμου Ρήγα Φεραίου αποτελούσαν η Δήμαρχος κ. Ελένη Λαΐτσου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κουντούρης, Χρισταντώνης και Σεσκλιώτης, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡΦ κ. Κουκότσικας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Μπατακόγιας, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημ. Νασίκας. Επίσης συμμετείχαν ο ιερέας του ναού π. Αθανάσιος Τράικος, η διευθύντρια του Γυμνασίου Βελεστίνου κ. Σαρηγιάννη και η καθηγήτρια του Γυμνασίου Βελεστίνου κ. Τράικου.

Η επίσκεψη είχε στόχο την οριστικοποίηση των οργανωτικών διαδικασιών για την αδελφοποίηση των δύο Δήμων, αλλά και των σχολείων και πιο συγκεκριμένα του Γυμνασίου Βελεστίνου με του σχολείου Νίκολα Τέσλα του Βελιγραδίου.

Η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αδελφοποίηση, καθώς αποτελεί ένα άνοιγμα δημιουργικών σχέσεων στη Βαλκανική με προσδοκώμενα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και ευρύτερα αποτελέσματα. Επίσης στις σκέψεις των αρμοδίων είναι η δημιουργία ενός δικτύου αδελφοποιήσεων με Δήμους, όπου ο Ρήγας Βελεστινλής δραστηριοποιήθηκε αφήνοντας τη σφραγίδα του.

Η Δημοτική Αρχή του Στάρι Γκραντ επιφύλασσε θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Μέσα σε πολύ ζεστό και φιλικό περιβάλλον πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την επικείμενη αδελφοποίηση, ενώ οι Σέρβοι αποδείχθηκαν ιδιαίτερα φιλόξενοι.

Η παρακαταθήκη του Ρήγα Βελεστινλή στην περιοχή, οι κοινοί θρησκευτικοί δεσμοί, η πολύχρονη φιλία μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων, δημιούργησαν ένα πολύ όμορφο κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ των δύο Δήμων με τις προοπτικές για από κοινού πρωτοβουλίες στο μέλλον να αποκτούν στέρεες βάσεις.

Ο Δήμος Στάρι Γκραντ τοποθετείται χωροταξικά στο κέντρο του Βελιγραδίου αποτελώντας το πιο ιστορικό κομμάτι της πόλης. Εκεί βρίσκεται και ο πύργος Νεμπόισα, όπου βρήκε φρικτό θάνατο ο Ρήγας Βελεστινλής.

Κοινό ιστορικό παρελθόν…

Η Δήμαρχος κ. Ελένη Λαΐτσου όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας περιηγήθηκαν στα διάφορα μνημεία και αξιοθέατα του Δήμου, ενώ είχαν συναντήσεις και με τοπικούς φορείς.
Το φιλόξενο και εγκάρδιο κλίμα ήταν διάχυτο σε όλες τις επαφές τους με τους Σέρβους αρμόδιους παράγοντες οι οποίοι εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους να ενημερωθούν για την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, την ιστορία, την πολιτισμική του φυσιογνωμία, την παραγωγική του δομή και τα φυσικά του αξιοθέατα.

Η επίσημη τελετή υποδοχής πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Στάρι Γκραντ, όπου οι δύο Δήμαρχοι απηύθυναν χαιρετισμό υπογραμμίζοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στο εγχείρημα για την αδελφοποίηση των δύο Δήμων.

Η Δήμαρχος κ. Λαΐτσου στο χαιρετισμό της υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «το κοινό ιστορικό παρελθόν, οι κοινές αξίες που μας διαποτίζουν από το Ρήγα Βελεστινλή, μπορούν να μας οδηγήσουν στο μέλλον. Και αυτό το μέλλον νουθετεί τις διαδημοτικές συνεργασίες και τη σφυρηλάτηση των σχέσεων των γειτονικών κρατών, με στόχο την κινητικότητα στους ανθρώπους, τις ιδέες και τα εμπορεύματα.

Εξάλλου και στη σημερινή εποχή οι δύο χώρες, Σερβία και Ελλάδα, καλούνται να κάνουν το άλμα προς τα εμπρός βγαίνοντας από την κρίση και την αβεβαιότητα. Και εμείς, οι δύο Δήμοι μπορούμε να αποτελέσουμε νησίδες ελπίδας και αναγέννησης.

Γιατί εκτός από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα ενεργοποιηθούν μέσα από την αδελφοποίηση, μπορούμε παράλληλα να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας σε επίπεδο εμπορικό μέσω της προώθησης προϊόντων, επιστημονικό, εκπαιδευτικό, αλλά και κοινωνικό.
Μια νέα δημιουργική συνεργασία είναι δυνατόν να ξεκινήσει, έχοντας ως κεντρικό πυλώνα το φωτοδότη, αγωνιστή και πρωτοπόρο Ρήγα Βελεστινλή».

Οι επόμενες συναντήσεις

Στο ίδιο πλαίσιο της επίσκεψης στη Σερβία πραγματοποιήθηκε και συνάντηση μεταξύ των εκπαιδευτικών των ελληνικών και σερβικών σχολείων που θα αδελφοποιηθούν.

Παράλληλα καθορίστηκαν και οι δύο επόμενες ανταλλαγές επισκέψεων που θα σφραγίζουν την υπογραφή του πρωτοκόλλου της αδελφοποίησης.

Έτσι στις 25 Μαρτίου, ημέρα εθνικής επετείου για την Ελλάδα και με έντονο συμβολισμό στο ρόλο του εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή, θα επισκεφθεί το Βελεστίνο αντιπροσωπεία των Σέρβων από το Δήμο Στάρι Γκραντ, ενώ στις 28 Απριλίου θα ανταποδώσει την επίσκεψη η αντιπροσωπεία του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο Βελιγράδι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου