ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Βάσεις για ενεργειακή αυτονομία

βάσεις-για-ενεργειακή-αυτονομία-6720

Ο Δημ. Νασίκας «ξεδιπλώνει» το πρωτότυπο σχέδιο του Δήμου, που απέσπασε τα εύσημα της Γιάννας Αγγελοπούλου

Το φιλόδοξο σχέδιο για ενεργειακή αυτονομία του Δήμου Ρήγα Φεραίου απέσπασε πρόσφατα τα εύσημα της προέδρου της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και όχι άδικα, αφού πρόκειται για καινοτόμο πρόταση, που ενισχύει το «πράσινο» προφίλ του Δήμου, δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και παράλληλα θα παρέχει σειρά από πλεονεκτήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Η ενεργειακή αυτονομία του δήμου αποτελεί αναπτυξιακή δράση, που αφορά στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Συγκεκριμένα πρόκειται για ενεργειακή εξοικονόμηση μέσω παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η επίτευξη και η ολοκλήρωση του προγράμματος θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και για το μέλλον του Δήμου Ρήγα Φεραίου», επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας, «ξεδιπλώνοντας» τις βασικές πτυχές του.

Επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πώς μπορεί να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση; Ο κ. Νασίκας εξηγεί: Εχουμε, ήδη, προβεί σε έρευνα και μελέτη μιας τέτοιου είδους αναπτυξιακής δράσης. Η υλοποίησή της δύναται να πραγματοποιηθεί ως εξής: Συστήνεται Ενεργειακή Κοινότητα Ρήγα Φεραίου Α.Μ.Κ.Ε. (Μορφή Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα) με στόχο την παραγωγή ενέργειας και υλοποίηση δράσεων για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Τα Μέλη («Μέτοχοι») είναι, o Δήμος Ρήγα Φεραίου, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Άρδευσης Αποχέτευσης Ρήγα Φεραίου, το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή.

Βασικός στόχος, είναι να παράγει και να πουλάει στο σύστημα την απαιτούμενη ενέργεια από σταθμούς ΑΠΕ (προτεινόμενη τεχνολογία Φ/Β), ώστε να καλύπτει το ετήσιο κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων. Παράλληλα θα αξιοποιήσει τη μεθοδολογία του ενεργειακού συμψηφισμού όπου αυτό είναι εφικτό ώστε να μειωθεί το ρίσκο από τυχόν μελλοντικές μεταβολές στις τιμές του ρεύματος.

Η στελέχωση της Ενεργειακής Κοινότητας, η λειτουργία της, καθώς και η υλοποίηση όλων των Έργων και Δράσεων θα γίνει από το Δίκτυο Πόλεων Δ.Ε.Π. ΑΝ. μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που θα συνάψουν οι δύο φορείς. Το Δίκτυο Πόλεων είναι μια αναπτυξιακή σύμπραξη 110 Δήμων και ως δήμαρχος του Δήμου Ρήγα Φεραίου κατέχω το αξίωμα του αντιπροέδρου το οποίο προωθεί καλές πρακτικές οριζόντια για όλους τους δήμους.

Πώς προέκυψε η ιδέα

Σύμφωνα με τον κ. Νασίκα, η ιδέα της ενεργειακής αυτονομίας του Δήμου, προέκυψε μέσα από την ανάγκη να μειωθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος που υφίσταται ο δήμος.

«Τα βασικά προβλήματα που διαχρονικά υφίστανται στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και ουσιαστικά ήταν και η βασική παράμετρος για την προσπάθεια υλοποίησης του οράματός μου για την ενεργειακή αυτονομία του Δήμου Ρήγα Φεραίου είναι οι υψηλές ενεργειακές καταναλώσεις ύδρευσης, άρδευσης, δημοτικών κτιρίων και οδοφωτισμού λόγω των αναγκών και της ανάπτυξης της περιοχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου, γεγονός που αντανακλάται στα ανταποδοτικά τέλη και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες», επισημαίνει ο δήμαρχος. Παράλληλα όπως τονίζει οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων που ενδεχομένως να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε αυξήσεις στις τελικές τιμές καταναλωτή και το αυξημένο λειτουργικό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών», ήταν επίσης επιπρόσθετοι λόγοι για να αναζητηθούν λύσεις στην ενεργειακή αυτονομία του Δήμου.

Μεγάλο το όφελος

Η δημοτική αρχή εκτιμά πως τα οφέλη που θα απολαύσει ο Δήμος και οι δημότες είναι πάρα πολλά. Θα υπάρξει όπως τονίζει ο δήμαρχος, μέγιστη δυνατή κάλυψη σταδιακά, των ενεργοβόρων ηλεκτρικών καταναλώσεων του Δήμου και των επιχειρήσεών του. Επιπλέον είναι μηδαμινό το κόστος του αρχικού κεφαλαίου για την επένδυση, άρα αποφεύγεται ο δανεισμός αλλά δεν χρειάζεται να υπάρξει αύξηση των δημοτικών τελών και άλλων φόρων. Αντίθετα κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα δοθεί η δυνατότητα στον Δήμο να προβεί σε μείωση τελών.

Επιπλέον διασφαλίζεται η επίλυση του προβλήματος διαχείρισης και συντήρησης των δικτύων αστικού φωτισμού και ύδρευσης και αποδέσμευση του έτσι και αλλιώς ελάχιστου προσωπικού του δήμου ώστε να καλύψει άλλες ανάγκες, ο δήμος θα αποκτήσει ανεξαρτησία από μελλοντικές μεταβολές στις τιμές του ρεύματος καθώς θα υπάρχει δυνατότητα ενεργειακής κάλυψης σε ποσοστό 80% των καταναλώσεων.

«Πιστεύω ότι η επίτευξη και η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου θα πετύχει τη μέγιστη δυνατή κάλυψη σταδιακά των ενεργοβόρων ενεργειακών καταναλώσεων του Δήμου και των επιχειρήσεων μέσω εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα αξιοποιεί τα εργαλεία της ενεργειακής κοινότητας και του ενεργειακού συμψηφισμού. Ο στόχος μας είναι η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας. Τέλος, εκτιμώ ότι η ολοκλήρωση του μεγάλου εγχειρήματος μαζί με μια άλλη σειρά αναπτυξιακών δράσεων θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές του Δήμου Ρήγα Φεραίου καθώς και καλή πρακτική για πολλούς Δήμους της χώρας» καταλήγει ο κ. Νασίκας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου