ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Παγώνουν τα δημοτικά τέλη

παγώνουν-τα-δημοτικά-τέλη-63895

Το πάγωμα των δημοτικών τελών στην καθαριότητα και το φωτισμό για το έτος 2013 αποφάσισε χθες Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου, ενώ θα ακολουθηθεί κοινωνική πολιτική προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως τους πολύτεκνους και τους άνεργους. Ακόμη, συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η έγκριση της μελέτης για το Πολύκεντρο στο Αερινό, αλλά και η έγκριση του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE που θα γίνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου συμμετέχει ως εταίρος.

Το θέμα των δημοτικών τελών του 2013 κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου, όπου συζητήθηκε η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί στο νέο έτος. Η οικονομική κρίση και η μείωση των εσόδων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην πορεία διαμόρφωσης των τελών, καθώς η Δημοτική Αρχή θα επιχειρήσει να ισορροπήσει και το 2013 ανάμεσα στην επάρκεια των ανταποδοτικών υπηρεσιών, όπως είναι η καθαριότητα και ο φωτισμός, και στις κοινωνικές ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί και δεν επιτρέπουν νέες αυξήσεις.

Αν και σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας θα έπρεπε να υπάρξει αύξηση των δημοτικών τελών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού, η Δημοτική Αρχή πρότεινε το πάγωμα των δημοτικών τελών για το 2013 στην καθαριότητα και το φωτισμό, πρόταση η οποία εγκρίθηκε από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου «η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει την αύξηση των δημοτικών τελών για λόγους ανακούφισης των πολιτών. Και εμείς ως Δήμος αυτό πράττουμε, συναισθανόμενοι το μέγεθος των κοινωνικών αναγκών και της δύσκολης οικονομικής θέσης των πολιτών. Και προχωρούμε στο πάγωμα των τελών, μολονότι σύμφωνα με την εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας θα έπρεπε να έχουμε έσοδα επιπλέον 550.000 ευρώ το χρόνο για την κάλυψη των αναγκών από την παροχή των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Η κοινωνική ένδεια έχει οδηγήσει στο φαινόμενο της μη πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει αντίστοιχα και την πορεία των εσόδων των Δήμων. Η προσπάθειά μας ως Δημοτική Αρχή είναι να μην επιβαρυνθούν οι δημότες με επιπλέον ποσά στα δημοτικά τέλη και να παρέχουμε ουσιαστικές υπηρεσίες στους κρίσιμους τομείς της καθαριότητας και του φωτισμού».

Παράλληλα τόνισε ότι στις δημοτικές ενότητες Κάρλας και Φερών υπάρχει μια διαφορά στην πληρωμή των τελών λόγω και της ύπαρξης αντίστοιχης διαφοράς στις δαπάνες καταναλώσης κοινόχρηστου ρεύματος. «Είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε με τον Καλλικράτη και σχετίζεται με το επίπεδο των δαπανών που χρειάζεται η κάθε δημοτική ενότητα» σημείωσε η Δήμαρχος.

Παράλληλα αποφασίστηκε και το πάγωμα των υπόλοιπων τελών, όπως ακίνητης περιουσίας, κοινόχρηστων χώρων.

Και τον επόμενο χρόνο από το Δήμο θα ακολουθηθεί ιδιαίτερη τιμολογιακή πολιτική των δημοτικών τελών για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Έτσι για παράδειγμα οι πολύτεκνοι θα έχουν μείωση στην πληρωμή των δημοτικών τελών κατά 50%, ενώ αντίστοιχο θα είναι το ποσοστό και για τους ανέργους, αλλά και για τις μονογονεικές οικογένειες.

Όπως ανέφερε η κ. Λαΐτσου «σε αυτή τη δύσκολη εποχή, προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση και η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την οικονομική κρίση».
Το θέμα της έγκρισης του τεχνικού προγράμματος για το 2013 θα συζητηθεί σε ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς πριν λίγες μέρες υπήρξε νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων που επηρεάζει και τη διαμόρφωση του τεχνικού προγράμματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου