ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σε αναμονή οι παρακάρλιοι καλλιεργητές

σε-αναμονή-οι-παρακάρλιοι-καλλιεργητ-635640

Την ανάγκη άμεσης επιλογής του τρόπου διανομής των δημόσιων εκτάσεων που βρίσκονται περιμετρικά της Κάρλας, για να μην χαθεί η καλλιεργητική χρονιά, υπογραμμίζει ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, δημοτικός σύμβουλος Ρήγα Φεραίου, επισημαίνοντας, σε σχετική ανακοίνωση, ότι πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις και προτάσεις προς την Περιφέρεια και το Υπουργείο, έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση.

Ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος τονίζει παράλληλα ότι πρέπει οι συγκεκριμένες εκτάσεις να καλλιεργούνται με μόνιμο καθεστώς , καθώς δίνεται από το νόμο η δυνατότητα να επιλεγούν διάφοροι τρόποι διανομής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τριανταφύλλου επισημαίνει ότι «πρέπει να αποφασίσουν έγκαιρα οι παρακάρλιοι και οι αρμόδιοι φορείς (Περιφέρεια Υπουργείο κλπ) ποιος τρόπος πρέπει να επιλεγεί, ειδικά για την Κάρλα, λαμβάνοντας υπόψη και τους παρακάρλιους κατοίκους (αγρότες) που όλα αυτά τα χρόνια καλλιεργούσαν τα κτήματα αυτά και είχαν ένα εισόδημα, και την κτηνοτροφία της περιοχής που βοσκούσαν τα κοπάδια τους μετά τον θερισμό αλλά και την ιδιαιτερότητα ότι πρόκειται για κτήματα που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στη νέα λίμνη Κάρλα και θα πρέπει να προστατευθεί και το περιβάλλον».

Ο νόμος, σημειώνει ο ίδιος, προβλέπει, για παράδειγμα, ότι η νέα διανομή – εκμίσθωση των κτημάτων δεν θα γίνεται πλέον κάθε χρόνο αλλά για 5 έως 20 χρόνια με συγκεκριμένα οροθετημένα στρέμματα σε συγκεκριμένους ανθρώπους που θα έχουν τις προϋποθέσεις, σε αγρότες κατά κύριο επάγγελμα ή σε ανέργους που θα αποφασίσουν να γίνουν αγρότες.

Ανατρέχοντας στα δεδομένα που ίσχυαν κατά το παρελθόν, ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος αναφέρει ότι οι αποξηραμένες εκτάσεις της Κάρλας από το 1962 μέχρι το 2000, δηλαδή για περίπου 40 χρόνια, δίδονταν για καλλιέργεια στους παρακάρλιους «ακτήμονες και πρώην ψαράδες» με ένα ιδιόμορφο νόμο. Τα στρέμματα που ανήκαν στο Νομό Μαγνησίας ήταν περίπου 50.000 και διανέμονταν στους «ακτήμονες και πρώην ψαράδες» των χωριών Κανάλια, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο, Κερασιά, Κεραμίδι και Κάπουρνα.

Το παλιό καθεστώς της διανομής συνεχίσθηκε με τον ίδιο παλιό Νόμο μέχρι το 2012, οπότε και ψηφίσθηκε ο νόμος 4061 και άλλαξε τον τρόπο διανομής μετά από 40 χρόνια.

«Μόλις ψηφίσθηκε αυτός ο Νόμος οι τότε παρακάρλιοι Φορείς (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί, Σύλλογοι ακτημόνων, Σύλλογοι πρώην αλιέων κλπ) έκαναν ενέργειες προκειμένου να μην εφαρμοσθεί ο Νόμος στην Κάρλα, γιατί εδώ ήταν πάντα μια ιδιαίτερη περίπτωση. Οι εκτάσεις της Κάρλας δεν ήταν άγονες ακαλλιέργητες εκτάσεις. Ήταν εκτάσεις που αποκαλύφθηκαν μετά την αποξήρανση της Κάρλας και καλλιεργήθηκαν από το 1962 μέχρι σήμερα. Ο Νόμος 4061 έγινε κυρίως για να εκμισθωθούν οι Δημόσιες άγονες ακαλλιέργητες εκτάσεις της χώρας. Με τις ενέργειές τους αυτές οι παρακάρλιοι Φορείς κατάφεραν και έπεισαν το Υπουργείο να ψηφισθεί μία παράγραφος στο Νόμο ειδικά για την Κάρλα πράγμα που έγινε» όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαιωάννου.

Η συγκεκριμένη παράγραφος προβλέπει «παραχώρηση άπαξ και για τρία χρόνια έναντι τιμήματος 5 ευρώ ανά στρέμμα σε αγρότες κατά κύριο επάγγελμα που την τελευταία πενταετία μίσθωναν τις εκτάσεις αυτές αλλά μετά τα τρία χρόνια αναφέρεται ρητά ότι θα εφαρμοσθεί ο Νόμος. Με τον τρόπο αυτόν μισθώθηκαν τα κτήματα αυτά πάλι στους παρακάρλιους κατοίκους, γιατί μόνο αυτοί μίσθωναν την τελευταία πενταετία κτήματα στην Κάρλα και άρα αποκλείσθηκαν όλοι οι υπόλοιποι» τονίζει ο ίδιος.

Τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2016 η περίοδος της παράτασης έληξε και η Περιφέρεια ζήτησε και νέα παράταση από το Υπουργείο. «Σήμερα βρισκόμαστε σε αναμονή περιμένοντας το τι τελικά θα γίνει με τα είδη καλλιεργημένα 3.200 στρέμματα και με τα υπόλοιπα 6.300 στρέμματα, μέχρι τα 9.500 που είναι τα συνολικά της Μαγνησίας, να βρίσκονται και αυτά στην «αναμονή» για το αν θα καλλιεργηθούν ή όχι. Αυτό το αβέβαιο καθεστώς πρέπει να τελειώσει» καταλήγει ο ίδιος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου