ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Υποχρεωτική σπορά ψυχανθών στο 20%

υποχρεωτική-σπορά-ψυχανθών-στο-20-491441

Υποχρεωτική είναι από φέτος η καλλιέργεια με ψυχανθή στο 20% των αροτραίων εκτάσεων, δηλαδή σε βαμβακοκαλλιέργειες και καλλιέργειες σιτηρών, απόφαση η οποία θα επηρεάσει σημαντικά – και μάλιστα προς τα πάνω – το κόστος παραγωγής, ενώ σε περίπτωση που οι αγρότες δεν συμμορφωθούν στην απόφαση θα χάσουν τα δικαιώματα ενίσχυσης!

Σε αναμονή των εφαρμοστικών αποφάσεων του υπουργείου τελούν αγρότες και επιχειρήσεις σποροπαραγωγής και διακίνησης σπόρων με αφορμή την υποχρέωση που πηγάζει από το καθεστώς της πολλαπλής συμμόρφωσης για την αμειψισπορά με ψυχανθή στο 20% των αροτραίων καλλιεργειών.

Το θέμα προβληματίζει έντονα τον τελευταίο καιρό τους αγρότες καθώς επιδρά καταλυτικά στο σχεδιασμό των καλλιεργειών κάθε εκμετάλλευσης για την καινούργια χρονιά και επηρεάζει σημαντικά τα κόστη παραγωγής.

Ειδικά στην περιοχή του Βελεστίνου που οι αγρότες στην πλειοψηφία τους, αν όχι όλοι, έχουν αροτραίες καλλιέργειες, οι αντιδράσεις είναι πολλές και έντονες καθώς δεν γνωρίζουν καν τι θα γίνεται με την διάθεση των ψυχανθών.

Κυρίως υποστηρίζουν πως η απόφαση για την καλλιέργεια ψυχανθών εκδόθηκε αργά διότι αυτή την εποχή όλοι τους έχουν κάνει τις προμήθειες σε σπόρια, σιτάρι – κριθάρι, και δεν είναι δυνατόν να γίνει τώρα ανταλλαγή ή αντικατάσταση γιατί θα επιβαρυνθούν οικονομικά.

Να αναφερθεί εδώ ότι ως επιλέξιμες συμπληρωματικές καλλιέργειες ψυχανθών μπορούν να χρησιμοποιηθούν βίκος, ρόβη, τριφύλλια, μηδική και κτηνοτροφικά μπιζέλια, κουκιά λαθούρια και λούπινα.

Αμεσα οι αποζημιώσεις για τα βαμβάκια

Σχεδόν ολοκληρωτικά έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες βαμβακιού στην Μαγνησία και ειδικά στην περιοχή του Βελεστίνου καθώς μετά την επέλαση του πράσινου σκουληκιού το τελειωτικό χτύπημα ήρθε από τις βροχές των τελευταίων ημερών.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών είναι ιδιαίτερα έντονες και ζητούν άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες για την εξατομίκευση των ζημιών και να μεταβεί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στην περιοχή για να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου