ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αντιδρούν στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

αντιδρούν-στη-μονάδα-παραγωγής-ηλεκτ-475177

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του δήμου Φερών, οι οποίοι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις αναφορικά με την προοπτική κατασκευής και λειτουργίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη την καύση απορριμμάτων και λοιπών αποβλήτων στην Β’ ΒΙΠΕ κοντά στο ΧΥΤΑ Βόλου που λειτουργεί στα διοικητικά όρια του Αγίου Γεωργίου Φερών.

Ο δήμαρχος Φερών σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει πως σύμφωνα με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν παραδώσει στο ΥΠΕΚΑ οι επενδυτές και έφερε στη δημοσιότητα επερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη για τη λειτουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα χρησιμοποιείται ως ενεργό υλικό η καύση εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων και λοιπών αποβλήτων αγνώστου περιεκτικότητας, με όποιες επιβαρυντικές επιπτώσεις θα προκαλέσουν τα κατάλοιπα της καύσης των εν λόγω υλικών στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Β’ ΒΙΠΕ.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους έχοντες την ευθύνη ότι προστασίας του περιβάλλοντος σε Νομαρχιακό, Περιφερειακό αλλά και αθηνοκεντρικό επίπεδο ότι από τις πρόσφατες σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες προέκυψε ότι από την λειτουργία βαρέων βιομηχανιών στην Β’ ΒΙΠΕ και την εκπομπή ποικίλων ρύπων αγνώστου περιεκτικότητας οι ρύποι κάθονται πάνω στους παρακείμενους καλλιεργούμενους αγρούς και οι παραγόμενοι καρποί αυτών περνούν στην διατροφική μας αλυσίδα με όποιες επιβλαβείς επιπτώσεις συνεπάγεται η κατάσταση αυτή στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής περιμετρικά της Β’ ΒΙΠΕ», επισημαίνει ο κ. Κανάρης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι συνέπεια της παραπάνω κατάστασης ήταν η Νομαρχιακή Αρχή να απαγορεύσει την βόσκηση ποιμνίων αιγοπροβάτων περιμετρικά της Β’ ΒΙΠΕ και να επιβάλλει την υποχρεωτική σφαγή αιγοπροβάτων που βόσκησαν στην εν λόγω μολυσμένη περιοχή ενδεικτικό του βαθμού μόλυνσης της εν λόγω περιοχής εξαιτίας της έντονης αερορύπανσης που δέχεται ο εν λόγω χώρος.

«Και ενώ καταβάλλουμε προσπάθεια να μειωθεί η ρύπανση και η μόλυνση του περιβάλλοντος από την ύπαρξη των ήδη λειτουργούντων βιομηχανιών ήδη αναγγέλλεται η δημιουργία νέας ρυπογόνου βιομηχανίας με έγκριση της αρμόδιας αρχής χωρίς να ληφθεί φαίνεται ούτε καν υπόψη η ποιότητα ζωής και η προστασία της υγείας ενός πληθυσμού 15.000 κατοίκων», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κανάρης.

Οι κάτοικοι της περιοχής μετά τις εν λόγω εξελίξεις προειδοποιούν σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν στην περιοχή τους την ίδρυση και λειτουργία νέων ρυπογόνων βιομηχανιών.

«Θα αντιδράσουμε όλοι και μάλιστα έντονα, διεκδικώντας το αναφαίρετο δημοκρατικό μας δικαίωμα για εξασφάλιση υγιεινών όρων για εμάς και τα παιδιά μας», επισημαίνει ο κ. Κανάρης και προσθέτει πως «είναι επιτέλους αδήριτη ανάγκη σε μια βεβαρυμμένη περιοχή η εγκατάσταση κάθε νέας μονάδας να λειτουργεί τηρώντας τις διεθνείς προδιαγραφές φιλικά προς το περιβάλλον με ευθύνη των αρμόδιων εκπροσώπων της πολιτείας.

Πάντως ο κ. Κανάρης ξεκαθαρίζει για ακόμη μια φορά πως σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα παραπάνω προδιαγράφονται απρόβλεπτες και καθολικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, τονίζοντας ότι «ενδεχομένως μπορεί να ξεφύγουν παντός ελέγχου με αποκλεισμούς και καταλήψεις».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου