ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Επαγρύπνηση λόγω καλοκαιριού

επαγρύπνηση-λόγω-καλοκαιριού-469466

Οδηγίες στους πολίτες απευθύνει η πολιτική προστασία του δήμου Ρήγα Φεραίου

Σε διαρκή ετοιμότητα το έμψυχο δυναμικό, φορείς και υπηρεσίες στο δήμο Ρήγα Φεραίου, με την πολιτική προστασία να απευθύνει οδηγίες στους πολίτες για την προστασία των ίδιων αλλά και του περιβάλλοντος.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απευθύνονται οδηγίες αυτοπροστασίας στον τοπικό πληθυσμό, και ιδίως στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ηλικιωμένους, παιδιά και χρόνια πάσχοντες.

Βασική προϋπόθεση στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η παραμονή του πληθυσμού σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Στη διάρκεια της θερινής περιόδου και ιδιαίτερα όταν ο υδράργυρος ακολουθεί την άγουσα, συστήνεται στους δημότες Ρήγα Φεραίου να αποφεύγουν το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

Συστήνεται, επίσης, να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού και να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Με έμφαση στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, δίνονται οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος, με την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές να βρίσκεται σε ισχύ, μέχρι νεωτέρας.

Στην ανακοίνωση του τομέα πολιτικής προστασίας του δήμου Ρήγα Φεραίου συστήνεται στους πολίτες να προχωρούν σε αποψίλωση από ξηρά χόρτα των οικοπέδων και των χωραφιών ιδιοκτησίας τους, απομακρύνοντας, ταυτόχρονα, την βλάστηση που βρίσκεται κοντά στις κατοικίες.

Παράλληλα, υπάρχει απαγόρευση για εργασίες στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα κατά τις θερμές ημέρες και ώρες, με αυστηρή σύσταση να μην ανάβουν οι πολίτες φωτιές στην ύπαιθρο, ενώ υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται το ελεύθερο κάμπινγκ.

«Σε περίπτωση που αντιληφθούμε καπνό τηλεφωνούμε άμεσα στο 199 (χωρίς χρέωση) δίνοντας τα στοιχεία μας και όσα περισσότερα στοιχεία για την πυρκαγιά.

Σε περίπτωση φωτιάς, με τα μέσα που διαθέτουμε συμμετέχουμε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση που οι φλόγες φτάσουν σε ένα οικισμό έχει διαπιστωθεί ότι έχουμε καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης εάν παραμείνουμε μέσα στο σπίτι σε σημείο που έχουμε από πριν επιλέξει.

Σε περίπτωση που διαταχθεί εκκένωση του οικισμού, υπακούμε στις εντολές των αρχών προσπαθώντας να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας» υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ειδικότερα για τα μωρά και τα μικρά παιδιά συνιστάται να φορούν πιο ελαφρά ρούχα, να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στην θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο και η τροφή που λαμβάνουν να είναι ανάλογη με τις καιρικές συνθήκες.

Για τους ηλικιωμένους, αντίστοιχα, συστήνεται η μετακίνηση σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές, με διαρκή την φροντίδα από την οικογένειά τους. «Δεν εγκαταλείπουμε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας μας από το σπίτι» υπογραμμίζει η πολιτική προστασία του δήμου Ρήγα Φεραίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου