ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ερχονται στο φως πλούσια εκθέματα

ερχονται-στο-φως-πλούσια-εκθέματα-427262

Εμπλουτίζεται το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων στο Βελεστίνο

Με νέα εκθέματα εμπλουτίζεται ο εκθεσιακός χώρος που φιλοξενεί το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων στο Βελεστίνο στις εγκαταστάσεις του Πειραματικού Αγροκτήματος, που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο για 10 χρόνια.

Στον χώρο στεγάζονται και θα συντηρηθούν τα γεωργικά εργαλεία που υπάρχουν σε μία μεγάλη συλλογή, που διασώθηκε χάρη στην πρωτοβουλία επαγγελματιών της περιοχής.

Τα συγκεκριμένα γεωργικά εργαλεία συνιστούν πλέον ιστορικά τεκμήρια. Πρόκειται για αντικείμενα μοναδικής ομορφιάς, καθαρότητας και πολυτέλειας, τα οποία λειτουργούν ως τεκμήριο για πλήθος τεχνουργημάτων που ήταν σε χρήση πριν από την επέλαση της βιομηχανοποίησης.

Στον χώρο έχουν ήδη συγκεντρωθεί περίπου 2.500 αντικείμενα. Τα εκθέματα αυτά, κυρίως γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα, βρίσκονταν για πάρα πολλά χρόνια σε ένα περιβάλλον ακατάλληλο τόσο για την ανάδειξη όσο και για την προστασία τους.

Στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και της αγροτικής ταυτότητας και η προβολή της παράδοσης της αγροτικής δραστηριότητας και τεχνολογίας που χρησιμοποιούνταν στην περιοχή, καθώς και η προσέλκυση επισκεπτών. Παράλληλα, θα διασφαλιστεί και η προστασία των αντικειμένων αυτών που έχουν ιστορική αξία.

Τον χώρο θα μπορεί να τον επισκεφτεί όποιος επιθυμεί. Ο δήμος προγραμματίζει, μόλις τελειώσει η πανδημία, να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θα είναι επισκέψιμος και από φοιτητές.

Η ιστορία του Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας του Βελεστίνου ξεκίνησε το 1986.

Η πλούσια αγροτική παράδοση της περιοχής έχει κληροδοτήσει στον δήμο έναν πολύ μεγάλο αριθμό γεωργικών εργαλείων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης που αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν.

Οι τρόποι κατασκευής, τα διαφορετικά υλικά, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν, η τεχνογνωσία και η χρηστικότητα αποτυπώνουν την εποχή στην οποία κατασκευάστηκαν και τους διαθέσιμους πόρους.

Στο υλικό της συλλογής συγκαταλέγονται κινητά αντικείμενα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, χάλκινα αντικείμενα και ό,τι ήταν απαραίτητο για τη λάτρα του σπιτιού. Οι αργαλειοί δηλώνουν την πιθανή ύπαρξη εργαστηρίου υφαντικής. Τα εργαλεία κηπουρικής και γεωργικών εργασιών, τα πήλινα και γυάλινα αντικείμενα, τα μπακιρένια και ψάθινα σκεύη, τα εργαλεία θερισμού κ.ά. παρέχουν πληροφορίες για την οικονομία της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου