ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Απαντήσεις της κ. Λαΐτσου στις αιχμές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

απαντήσεις-της-κ-λαΐτσου-στις-αιχμές-τ-391670

Και ενώ οι 1.000 και πλέον κάτοικοι του Στεφανοβικείου για έναν ολόκληρο χρόνο καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για την παρασκευή του φαγητού, το έργο της ανόρυξης γεώτρησης δεν έχει ξεκινήσει η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου χθες εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία απαντά στα όσα της καταλογίζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος για τις ευθύνες που έχει και δεν εγκρίθηκε ακόμη το έργο.

«Δεν επιλέξαμε εμείς τη θέση, αλλά η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας μάς την υπέδειξε» υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή και συνεχίζοντας υπογραμμίζει: «Στη συνάντηση στη Διεύθυνση Υδάτων τέθηκε το θέμα της γεώτρησης του Αγροκηπίου η οποία βρίσκεται στα 600 μέτρα από τη γεώτρηση που θέλουμε να ανοίξουμε. Σύμφωνα με την κανονιστική διάταξη οι αποστάσεις μεταξύ δημοτικών υδρευτικών γεωτρήσεων που είναι αδειοδοτημένες και νόμιμες είναι 800 μέτρα, με δυνατότητα παρέκκλισης 5%, οπότε 760 μέτρα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η απόκλιση των 160 μέτρων και ο ίδιος ο Διευθυντής Υδάτων μάς διαβεβαίωσε ότι μπορεί να ξεπεραστεί το θέμα της απόστασης, εφόσον η γεώτρηση του Αγροκηπίου δεν ήταν νόμιμη. Επίσης, ο ίδιος επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Κιλελέρ προκειμένου να μας δώσει εγγράφως τη συγκατάθεσή του.

Ο Δήμαρχος Κιλελέρ έστειλε επιστολή την επόμενη μέρα με την οποία συμφωνούσε να γίνει η γεώτρηση».

Η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει επίσης ότι έχοντας τη διαβεβαίωση για τη συγκεκριμένη θέση προχώρησε στην εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών, ζήτησε όλες τις αδειοδοτήσεις (αρχαιολογίας κ.λ.π.) και κατέθεσε τον Αύγουστο τον φάκελο στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Μαγνησίας, όπως καθορίζει η νομοθεσία και το οποίο συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Υδάτων προκειμένου να δοθεί η αδειοδότηση του έργου.

Απαντήσεις

στις αιχμές

Σύμφωνα επίσης με τα όσα ισχυρίζεται η δημοτική αρχή, τέλη Σεπτεμβρίου 2011 συγκλήθηκε στο Δημαρχείο Βελεστίνου με τους εκπροσώπους και της Διεύθυνσης Υδάτων και του Τμήματος Υδροοικονομίας οι οποίες προηγουμένως είχαν επισκεφθεί την περιοχή όπου πρόκειται να γίνει η νέα γεώτρηση.

Κατά την επίσκεψη αυτή διαπιστώθηκε σύμφωνα με το Δήμο ότι υπάρχουν ιδιωτικές αρδευτικές γεωτρήσεις οι οποίες δεν είναι νόμιμες και βρίσκονται κοντά στη θέση που επρόκειτο να γίνει η δική μας γεώτρηση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι γεωτρήσεις αυτές θα έπρεπε ήδη να έχουν σφραγιστεί και έτσι για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση είναι η απόφαση Δ.Σ. από το Δήμο Κιλελέρ.

Απαντώντας επίσης ο Δήμος στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν προχώρησε σε άλλη θέση για την υδρευτική γεώτρηση τονίζει ότι από αρχές Νοεμβρίου και έπειτα δεν υπήρξε υπόδειξη για κάποια συγκεκριμένη θέση την οποία και θα μπορούσε να αδειοδοτήσει η Διεύθυνση Υδάτων. «Όταν ζητήσαμε -σημειώνει η κ. Λαΐτσου- εγγράφως υποδείξεις, καθότι ήταν αδύνατο να στηριχθούμε σε προφορικές διαβεβαιώσεις οι οποίες, όπως φάνηκε, αναιρούνται, η Διεύθυνση Υδάτων δεν δεσμεύτηκε, τονίζοντας πως έχει ρόλο μόνο γνωμοδοτικό. Μάλιστα απ’ όσες θέσεις εξετάσθηκαν το προηγούμενο διάστημα, διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρξει άμεση αδειοδότηση και για το λόγο αυτό εμείς ως Δημοτική Αρχή ζητούσαμε την έγγραφη διαβεβαίωση».

Όσον αφορά στο θέμα του αγροτεμαχίου που έχει επιλεγεί η γεώτρηση, και με αφορμή τις αιχμές για την εμμονή σε συγκεκριμένη έκταση, η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι η

επιλογή προέκυψε ύστερα από ανοικτή δημοπρασία στην οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης χωραφιού σε εκείνη την περιοχή, του οποίου το αγροτεμάχιο κάλυπτε τις νόμιμες προϋποθέσεις περί των αποστάσεων. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας είναι το συμβολικό τίμημα των 990 ευρώ ετησίως. Τη δημοπρασία διενήργησε τριμελής επιτροπή στην οποία μέλος ως εκπρόσωπος των μειοψηφιών ήταν ο κ. Νασίκας, επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας, ενώ επειδή δεν υπάρχει ακόμη έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με την αδειοδότηση δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εκμίσθωση του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου.

«Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και οι υπηρεσίες της αυτό που προσπάθησαν, είναι να υπεκφεύγουν των ευθυνών τους, χωρίς να δίνουν λύση. Αυτή όμως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Για τη προάσπιση της δημόσιας υγείας που όλοι ενδιαφερόμαστε, ζητούμε έστω και αυτή τη στιγμή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να δώσει τη λύση. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» καταλήγει η Δημοτική Αρχή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου