ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Παράνομος κυνηγός στην Κάρλα

παράνομος-κυνηγός-στην-κάρλα-37996

Παράνομο κυνηγό με την καραμπίνα ανά χείρας, δείχνοντας να αναζητά θηράματα μέσα στον προστατευόμενο οικοσύστημα της υπό ανασύσταση λίμνης Κάρλας, «συνέλαβαν» μαθητές του Γενικού Λυκείου Καναλίων!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Οι μαθητές, μετά από συνεργασία του σχολείου τους με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μετέβησαν, την περασμένη Πέμπτη, στη λίμνη Κάρλα για να παρατηρήσουν την ορνιθοπανίδα που διαχειμάζει στο οικοσύστημα. Φωτογράφισαν στιγμιότυπα από τον τεράστιο αριθμό πουλιών και παρατήρησαν από κύκνους και πάπιες μέχρι φλαμίγκο και κορμοράνους.

Με το φακό της φωτογραφικής τους μηχανής, όμως, οι μαθητές «συνέλαβαν» παράνομο κυνηγό και προβληματίστηκαν για την ανθρώπινη εγκληματική αδιαφορία απέναντι σε ένα πολύτιμο οικοσύστημα που προσπαθεί να αναγεννηθεί και δείχνει να τα καταφέρνει, παρά τα εμπόδια.

Στη φωτογραφία των μαθητών αποτυπώθηκε ξεκάθαρα ο κυνηγός, βουτηγμένος στα νερά της λίμνης, να κρατά το κυνηγετικό όπλο, ψάχνοντας… Τράβηξαν μια σειρά από φωτογραφίες, στη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κάρλα, κάνοντας ζουμ σε διάφορα είδη πουλιών. «Δυστυχώς στη μία από αυτές βλέπουμε ένα κυνηγό μέσα στη λίμνη, κάτι το οποίο νομίζουμε ότι απαγορεύεται», επισημαίνουν οι μαθητές του Λυκείου Καναλίων και έχουν απόλυτο δίκιο.

56 είδη πουλιών

Με εξαίρεση τη δυσάρεστη διαπίστωση του παράνομου κυνηγιού, τα αποτελέσματα της παρατήρησης ήταν εντυπωσιακά. «Ο τεράστιος αριθμός πουλιών που ζουν αυτή τη στιγμή στη λίμνη αποτελεί δείκτη ποιότητας του οικοσυστήματος, το οποίο μέσα σε λίγα χρόνια από την ώρα που ανασυστάθηκε η λίμνη, έχει ανακάμψει θεαματικά», τονίζουν οι μαθητές του σχολείου.

Ορισμένα από τα είδη που παρατηρήθηκαν είναι τα εξής: Κύκνοι, πάπιες, πελεκάνοι, ερωδιοί, φαλαρίδες, φλαμίγκο, καλλιμάνες, πρασινοκέφαλες πάπιες, χουλιαρόπαπιες, κορμοράνοι, γλάροι, γερακίνες, καλαμοκανάδες και πολλά άλλα. Συνολικά στη λίμνη, όπως τους ενημέρωσε ο ξεναγός τους κ. Σταύρος Πολύμερος έχουν παρατηρηθεί 56 διαφορετικά είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων μερικά πολύ σπάνια.

«Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Ήταυρος, το μυθολογικό τέρας της λίμνης, δεν είναι παρά ένας μικρός ερωδιός που ζει κρυμμένος στις καλαμιές και σε άλλα χόρτα της λίμνης.

Και επειδή ο μύθος του Ηταύρου είναι άμεσα συνδεδεμένος με την περιοχή των Καναλίων, το στοίχημα για το Λύκειο Καναλίων είναι το εξής: Την επόμενη φορά που θα πάμε για παρατήρηση πουλιών στη λίμνη, θα εντοπίσουμε και θα φωτογραφίσουμε έναν Ήταυρο», τονίζουν οι ευαισθητοποιημένοι με το περιβάλλον μαθητές του Γενικού Λυκείου Καναλίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου