ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Από το Βελεστίνο, εκεί που χτυπά η «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ενωσης

από-το-βελεστίνο-εκεί-που-χτυπά-η-καρδ-311912

Από τη Νομική Σχολή και τη συμπρωτεύουσα, στις Βρυξέλλες η φοιτήτρια Εφη Χασιώτη

Η Εφη Χασιώτη από το Βελεστίνο, φοιτήτρια Νομικής στο τέταρτο έτος, βρίσκεται εδώ και έναν μήνα στη βελγική πρωτεύουσα μέσω του προγράμματος «Erasmus +», ούσα ασκούμενη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Ρεπορτάζ: ΦΟΙΒΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μας περιγράφει την εμπειρία μίας κοπέλας 21 ετών, που ασκείται καθημερινά σε ένα πολύ σημαντικό αντικείμενο, αυτό των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της νομοθεσίας που τις διέπουν.

Αναλυτικά:

Η άσκησή μου αφορά στο κομμάτι των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όσον αφορά στην νομοπαραγωγική διαδικασία και στις εργασίες του Συμβουλίου με τις Ομάδες «Telecom» και «Space».

Στο γενικό πλαίσιο, υπάρχουν Ομάδες Εργασίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. για κάθε θεματική ενότητα, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι από κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε. Η Ομάδα Εργασίας «Telecom» ασχολείται με θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας (ψηφιακό θεματολόγιο) και η Ομάδα Εργασίας «Space» με τις δορυφορικές επικοινωνίες και τα διαστημικά προγράμματα της Ε.Ε. Εμείς στέλνουμε αναφορά – ενημέρωση στο αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και λαμβάνουμε τις σχετικές οδηγίες αναλόγως.Μέχρι στιγμής έχω παρακολουθήσει πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο Συμβούλιο, για θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και στην ασφάλεια των δικτύων τηλεπικοινωνιών 5G, στο Διάστημα, στην Οικονομία Δεδομένων, στα προσωπικά δεδομένα και στη νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικότητας και της εμπιστευτικότητας στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Παράλληλα, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω, ως παρατηρητής, στην Ομάδα Εργασίας Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του Προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», που σχετίζεται, μεταξύ άλλων και με την προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ε.Ε., καθώς και στην Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου.

Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο δεν είναι μόνο τεχνικό. Εχει να κάνει και με τον τομέα της νομοθεσίας, που σπουδάζω. Να σημειώσω, βέβαια, ότι η γνώση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών σε καλό επίπεδο είναι απαραίτητη.Το έργο που επιτελείται στις Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου επικυρώνεται μέσω της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών – μελών, στην οποία η εκπροσώπηση των κρατών – μελών είναι σε επίπεδο πρέσβη. Εκεί προετοιμάζονται και τα Συμβούλια Υπουργών, στα οποία λαμβάνονται οι επίσημες αποφάσεις της Ε.Ε. Πλέον, περιμένουμε με ανυπομονησία το Συμβούλιο Υπουργών Διαστήματος και το Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών, που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο.

Ποιες οι εντυπώσεις σου από το πρόγραμμα και τη ζωή στις Βρυξέλλες;

Πρόκειται για μοναδική εμπειρία, αφού προσφέρει επαγγελματική κατάρτιση και με πολυποίκιλο τρόπο διεύρυνση των οριζόντων για τους φοιτητές. Η ευκαιρία που σου δίνεται να παρακολουθείς εκ των έσω και τελικά να γνωρίζεις τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. είναι μοναδική και πολύτιμη! To κλίμα με τους αντιπροσώπους των άλλων χωρών είναι πολύ φιλικό και υπάρχει σαφώς πολύ ουσιαστική επαφή μεταξύ μας.

Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις υπερηφάνεια ότι εκπροσωπείς τη χώρα σου σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, παρατηρείς πώς λειτουργούν τα υπόλοιπα κράτη, τις διαφορές, τα κοινά στοιχεία και τελικά συνειδητοποιείς ότι δεν υπολειπόμαστε σε τίποτα, παρά μόνο στην οργάνωση.

Ως προς την προσαρμογή στις Βρυξέλλες, σίγουρα, αρχικά τουλάχιστον, είναι δύσκολη, όπως και πολλές φορές η επικοινωνία. Η ζωή είναι διαφορετική, άλλες υποδομές, διαφορετικοί τρόποι μεταφοράς, μία σαφώς ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή πόλη.

Το καλό είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Ελληνες στις Βρυξέλλες, είτε για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είτε γενικά για δουλειά, είτε ως φοιτητές. Πάρα πολλά και τα ελληνικά μαγαζιά, με τους ιδιοκτήτες να είναι πολύ υποστηρικτικοί και εξυπηρετικοί.Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις Ελληνα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου