ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Γιάννα Αγγελοπούλου: Αντί πυροτεχνημάτων, δράσεις – σφραγίδα

γιάννα-αγγελοπούλου-αντί-πυροτεχνημ-23152

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» δήλωσε συγκινημένη για τον τόπο του Ρήγα Βελεστινλή και εντυπωσιασμένη από τις καινοτόμες προτάσεις του δήμου Ρήγα Φεραίου

«Η Επιτροπή μας ούτε γράφει ιστορία, ούτε την ξαναγράφει. Η ιστορία μας είναι μία. Αυτή τη μοναδική ιστορία, που μακάρι να κάνει και τις επόμενες γενιές να αισθάνονται περήφανες. Είναι όλα τα σπουδαία, που κατάφερε η Ελλάδα αυτά τα 200 χρόνια, παρά τα εμπόδια που συνάντησε. Είναι οι μεγάλες νίκες, παρά τις αποτυχίες και κάποια πισωγυρίσματα. Ολα αυτά είναι η ιστορία μας».

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Από το Βελεστίνο, τη γενέτειρα γη του Ρήγα Βελεστινλή, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο: «Η Επιτροπή δεν έχει βαρύγδουπα σχέδια. Κατ’ αρχάς δεν έχουμε χρήματα, δεν παίρνουμε πόρους από το κράτος και ό,τι έχουμε προέρχεται, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, από χορηγίες. Κατά συνέπεια δεν σχεδιάζουμε μεγάλα. Δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες για να προετοιμαστούν μεγάλες τελετές έναρξης. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι ο τόπος μας να γιορτάσει ότι είναι όρθιος, ζωντανός, με ενέργεια, όραμα, υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση για το μέλλον».

Σύμφωνα με την κ. Αγγελοπούλου, αντί για πυροτεχνήματα, τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση μπορούν να «φωτίσουν» προτάσεις, καινοτομίες και δράσεις που θα αφήσουν τη δική τους σφραγίδα.

Ηδη η Επιτροπή έχει δεχθεί περισσότερες από 100 προτάσεις από δήμους ανά την Ελλάδα, ενώ ανάμεσά τους –σύμφωνα με την έκπληξη που δεν έκρυψε χθες η πρόεδρος του «Ελλάδα 2021»- εξέχουσα θέση φαίνεται να κατέχουν οι δύο προτάσεις του Δήμου Ρήγα Φεραίου, οι οποίες συνδυάζουν τη βαριά ιστορία της περιοχής με το μέλλον.

Αν και η κ. Αγγελοπούλου απέφυγε ευγενικά να αποκαλύψει… την τύχη των δύο προτάσεων, όταν χαριτολογώντας ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας τη ρώτησε «είμαστε ψηλά κυρία πρόεδρε;» και εκείνη του απάντησε «η βαθμολογία στο τέλος», φάνηκε ότι οι δύο σπουδαίες προτάσεις, που κατέθεσε η δημοτική αρχή με την απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία όλων των παρατάξεων του δήμου, έχουν σημαντικές προοπτικές διάκρισης.

Από τη μία (παρελθόν) η δημιουργία Κέντρου Τεκμηρίωσης «Ρήγας Βελεστινλής» και από την άλλη (μέλλον) το πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας του δήμου, το Βελεστίνο εντυπωσίασε την Επιτροπή, με την κ. Αγγελοπούλου να επαναλαμβάνει ότι οι πόροι θα κατευθυνθούν «εκεί που θα πιάσουν τόπο και θα πιάσει η κάθε δράση ρίζα».

«Βλέπουμε ότι εσείς εδώ παντρεύετε την ιστορία με το μέλλον. Διότι έχουμε ιστορία, αλλά πρέπει να έχουμε και μέλλον. Η δική σας η πρόταση, για την ενεργειακή αυτονομία του δήμου, που μας έκανε εξαιρετική εντύπωση, μπορεί να γίνει και ένα παράδειγμα, πρότζεκτ – πιλότος για άλλες πόλεις. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αγγελοπούλου.

Θερμή υποδοχή

Η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη έτυχε χθες θερμής υποδοχής στη 1:30 το μεσημέρι, επισκεπτόμενη το Βελεστίνο μαζί με μέλη της ολομέλειας της Επιτροπής.

Στην ειδική εκδήλωση, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου Ρ. Φεραίου, την καλωσόρισε πρώτος ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Παπαδάμ, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, στην οποία παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της δημοτικής αρχής.

«Σας καλωσορίζουμε στη γενέτειρα πόλη του κορυφαίου του ελληνικού διαφωτισμού Ρήγα Βελεστινλή. Είναι ιδιαίτερη τιμή που υποδεχθήκαμε μια προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας και αναγνώρισης και θα είναι αρωγός στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τον δήμο μας για την ιστορικότητά του και να προβούμε σε αναπτυξιακές δράσεις, όπως είναι το μεγάλο πρόγραμμα η ενεργειακή αυτονομία του Δήμου», είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρ. Φεραίου Δημήτρης Νασίκας.

Για το πρόγραμμα της ενεργειακής αυτονομίας του δήμου, η κ. Αγγελοπούλου ενημερώθηκε ότι πρόκειται για σχεδιασμό που προχωρά εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ έως το τέλος του καλοκαιριού ο διαγωνισμός του έργου αναμένεται να βγει στον αέρα, με στόχο να υπάρξει ανάδοχος μέχρι το τέλος του έτους.

Σχετικά με το Κέντρο Τεκμηρίωσης, το οποίο χωροθετείται σε οικόπεδο στην είσοδο του Βελεστίνου, όπου προβλέπεται να ανεγερθεί εμβληματικό κτίριο 1.000 τ.μ., τονίστηκε ότι θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη για θεματική περιήγηση στα χνάρια του Ρήγα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αναμένεται σε δέκα ημέρες η προκήρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

«Η ολοκλήρωση των δύο προτάσεών μας, που σήμερα καταθέτουμε, θα δημιουργήσει παρακαταθήκη, θα αναδείξει την ιστορικότητα της περιοχής και της πολύπλευρης προσωπικότητας του Ρήγα, ίσως τη σημαντικότερη φυσιογνωμία του νεότερου ελληνισμού», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

«Είμαστε σήμερα εδώ -και ήρθαμε τόσο γρήγορα μετά την πανδημία- διότι μας έκαναν εντύπωση οι προτάσεις σας, ενόψει της εθνικής γιορτής για τα 200 χρόνια από την επανάσταση», είπε η κ. Αγγελοπούλου.

Η ίδια δήλωσε τη συγκίνησή της για την ενότητα που διαπίστωσε χθες στο Βελεστίνο και στην αίθουσα της ειδικής εκδήλωσης, με βουλευτές διαφορετικών κομμάτων, εκπροσώπηση όλων των δημοτικών παρατάξεων και τη συμμετοχή της Εκκλησίας, παραγωγικών και άλλων φορέων.

«Είμαστε όλοι μια γροθιά. Ετσι πρέπει να γιορτάσουμε, αλλά πιο βασικό έτσι πρέπει να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην τοποθέτησή του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής κ.κ. Ιγνάτιος είπε ότι «στη Μαγνησία όλοι μαζί δίνουμε μάχη να παραμένουμε στο πνεύμα του Ρήγα Φεραίου. Οικοδομούμε στον διάλογο για την αλήθεια».

Από τη μεριά του, το μέλος της Επιτροπής, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος επέμεινε στον καθοριστικό ρόλο του Ρήγα στη συνταγματική παράδοση της χώρας. «Ο Ρήγας είναι ο πρωτεργάτης του πρώτου συντάγματος των Βαλκανίων, του Συντάγματος της Επιδαύρου του 1822. Το Σύνταγμα αυτό έχει τις ρίζες του στο Σύνταγμα του Ρήγα του 1797» ανέφερε, τονίζοντας ότι, μέσα από τις διεργασίες αυτές, δημιουργήθηκε μια παράδοση για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι: «Θεωρείται αυτονόητο στην Ελλάδα ότι θα έχουμε Σύνταγμα και εκλογές. Από τότε δημιουργείται αυτή η παράδοση», τόνισε.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «η επέτειος των 200 χρόνων είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για να ενισχύσουμε την εθνική μας αυτογνωσία, να γίνουμε δυνατότεροι και να κερδίζουμε περισσότερες μάχες». Στις τοποθετήσεις τους, ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος υπογράμμισε ότι η επέτειος είναι μια ευκαιρία για εθνικό αναστοχασμό, ο Αθ. Λιούπης εκτίμησε ότι οι εορτασμοί θα εξελιχθούν σε παγκόσμιο γεγονός, οι Κ. Μαραβέγιας και Αλ. Μεϊκόπουλος επέμειναν στη σημασία οι δράσεις που θα γίνουν να αφήσουν παρακαταθήκη για το μέλλον, ενώ η Ζ. Μακρή ανέφερε ότι ο εορτασμός θα αφήσει το αποτύπωμά του. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Τοποθετήσεις έγιναν από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας Χαράλαμπο Πάσχο και Απ. Παπαϊωάννου αντίστοιχα, οι οποίοι δήλωσαν την ενότητα και συνεργασία που υπάρχει σχετικά με τον σχεδιασμό με αφορμή την επέτειο.

Παρεμβάσεις έκαναν και ο πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» Γιώργος Σούρλας, η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής Ιωάννα Λαλιώτου και η πρώην διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη.

Στην Αντιπροσωπεία της Επιτροπής συμμετείχαν ακόμη η καθηγήτρια Δέσποινα Μουζάκη, ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης και ο καθηγητής Νίκος Κανελλόπουλος.

Η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε στη συνέχεια τον εκθεσιακό χώρο «Ρήγας Βελεστινλής», στον οποίο βρίσκεται ένα από τα πρωτότυπα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα, την πανάρχαια πηγή Υπέρεια Κρήνη, διαχρονικό σημείο αναφοράς της αρχαίας πόλης των Φερών, ενώ μετέβη επίσης και στο οικόπεδο όπου βρισκόταν το Σπίτι του Ρήγα.

Η συνάντηση με τον πατέρα του δημάρχου

και τα λόγια της κ. Αγγελοπούλου

  • Εγγλέζα… στην ώρα άφιξής της ήταν η πρόεδρος της «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. Ο δήμαρχος Δημ. Νασίκας, την υποδέχθηκε με ανοιχτή αγκαλιά, ενώ αντίστοιχη κίνηση έγινε και από την κ. Αγγελοπούλου, η οποία έφτασε στη 1:30 ακριβώς στον πεζόδρομο του Βελεστίνου. Τελικά τις χειραψίες τις απέφυγαν και οι δύο πλευρές, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

  • Πριν την είσοδό της στο Δημαρχείο, η κ. Αγγελοπούλου σταμάτησε στο πρώτο καφέ για να χαιρετίσει τους θαμώνες του. Ανάμεσά τους, ένας από τους παλαιότερους εμπόρους, ο 92χρονος Στέργιος Νασίκας, πατέρας του δημάρχου Ρήγα Φεραίου Δημήτρη Νασίκα. «Κυρία πρόεδρε, να σας συστήσω, από δω ο πατέρας μου», της είπε ο δήμαρχος. Εκείνη όλο ευγένεια συστήθηκε στον κ. Στέργιο, κάνοντάς τον με τα λόγια της να συγκινηθεί για το μοναχοπαίδι του: «Εχετε έναν γιο δραστήριο και με πρωτοποριακές ιδέες. Συγχαρητήρια», του είπε και εκείνος της ανταπέδωσε ένα τεράστιο χαμόγελο.

  • Δύο από τους εξαιρετικά δραστήριους επιχειρηματίες της περιοχής ήταν παρόντες στη χθεσινή ειδική εκδήλωση, παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. Ο Στέργιος Καλόγηρος και ο Χαράλαμπος Αραμπατζής. Ο κ. Καλόγηρος προχώρησε σε σύντομη παρουσίαση της βιομηχανίας συσκευασίας ελαιών «Αφοί Ι. Καλογήρου», με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα και τα λεγόμενά του εντυπωσίασαν την κ. Αγγελοπούλου. Στο καλάθι με τα τοπικά προϊόντα που παρέλαβε ανάμεσα στα δώρα από τον δήμαρχο θέση είχαν και τυποποιημένες ελιές Καλογήρου. Στο τέλος μαζί με τον βουλευτή Χρήστο Μπουκώρο έβγαλαν και αναμνηστική φωτογραφία

  • Δώρα για …φορτηγό -όπως σχολίασαν όσοι παρακολουθούσαν τον δήμαρχο να τα προσφέρει- ήταν όσα δέχθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» από τον δήμαρχο Ρ. Φεραίου. Η κ. Αγγελοπούλου αναχώρησε από το Βελεστίνο με:
  • Πιστό αντίγραφο της πρωτότυπης γνήσιας Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή που βρίσκεται στο Βελεστίνο.
  • Συλλεκτική έκδοση γραμματοσήμων που συνοδεύεται από αναφορές στη Χάρτα του Ρήγα και την Υπέρεια Κρήνη, η οποία εκδόθηκε το 2007 για τα 250 από τη γέννηση του Ρήγα Βελεστινλή.
  • Βιβλία για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου του ελληνικού διαφωτισμού Ρήγα Βελεστινλή και cd με τα άπαντα του Εθνεγέρτη.
  • Εργο που αντικατοπτρίζει και σηματοδοτεί το όνομα και τη «βαριά κληρονομιά» του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
  • Καλάθι με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου