ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Κοντά στις ρίζες της παράδοσης

κοντά-στις-ρίζες-της-παράδοσης-223028

Μαθήματα εκμάθησης της Βλάχικης γλώσσας πραγματοποιούνται για πρώτη φορά από το Σύλλογο Περιβολιωτών Νομού Μαγνησίας με έδρα το Βελεστίνο, προκειμένου τα παιδιά να γίνουν κοινωνοί της παράδοσης που αναζητά τις ρίζες της στο μακραίωνο παρελθόν.

Τη νέα πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό, αγκάλιασαν ήδη 35 παιδιά, τα οποία συμμετέχουν με ενθουσιασμό, με δασκάλα την καθηγήτρια Νίτσα Σαββανάκη. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στα γραφεία του Συλλόγου στο Βελεστίνο, κάθε Κυριακή από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα και ήδη έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών μαθητών του δημοτικού.

«Η παραπάνω δράση υλοποιείται σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου με στόχο να διαδώσουμε τη Βλάχικη παράδοση» όπως ανέφερε ο Απόστολος Παπατόλιας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος κατά το παρελθόν. Ανάλογες πρωτοβουλίες υλοποιούνται, σημειωτέον και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας, το Σύλλογο Βλάχων Σιδηροκάστρου και το Σύλλογο Βλάχων στο Δίστρατο.

Η νέα δράση του Συλλόγου απευθύνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις ηλικίες αλλά λόγω του ότι η Βλάχικη γλώσσα είναι γνωστή στους μεγαλύτερους, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη νέα γενιά, που θα κληθεί να αναλάβει στο μέλλον τη σκυτάλη της παράδοσης.

Στο μεταξύ, 130 περίπου άτομα, ηλικίας από 7 έως 50 ετών, συμμετέχουν στις χορευτικές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί από το Σύλλογο Περιβολιωτών και διδάσκονται τους παραδοσιακούς χορούς από την Ευαγγελία Γεωργούλα.

Το μεγάλο χορευτικό τμήμα του συλλόγου, που αποτελείται από ενήλικες 35 έως 50 ετών, συγκροτήθηκε για πρώτη φορά φέτος και θα συμμετέχει σε μεγάλες διοργανώσεις εκτός Βόλου. Στο πλαίσιο αυτό, θα συμμετέχει στην κοπή πίτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Βλάχων που θα πραγματοποιηθεί την 23η Ιανουαρίου στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι ο Σύλλογος είναι ιδρυτικό μέλος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

Στο μεταξύ, προχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών του Συλλόγου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη δημιουργία χορωδίας. «Υπάρχουν ενήλικες στο Βελεστίνο, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τη Βλάχικη διάλεκτο και πραγματοποιήσαμε τη συνάντηση προκειμένου να προσεγγίσουμε παραδοσιακά τραγούδια και να δημιουργήσουμε χορωδία» επεσήμανε ο κ. Παπατόλιας.

Ο Σύλλογος Περιβολιωτών είναι από τους πολυπληθέστερους της Μαγνησίας, διαθέτει μέλη στο Βελεστίνο, το Μικρό Περιβολάκι, ακόμη και το Βόλο. Ολοι αγκαλιάζουν με ιδιαίτερη ζέση τις δράσεις που αναπτύσσονται, με επίκεντρο την προσπάθεια διατήρησης της παράδοσης και τη δημιουργία ιστοσελίδας, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό μέσω του διαδικτύου, το έργο που αναπτύσσεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου