ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αυξημένη σεισμική δραστηριότητα πολύ κοντά στην περιοχή του Βελεστίνου

αυξημένη-σεισμική-δραστηριότητα-πολ-212697

Κατέγραψαν επιστήμονες του ΙΓΜΕ

Αυξημένη σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει η περιοχή του δήμου Βόλου. Η σεισμικότητα εντοπίστηκε πολύ κοντά στην περιοχή του Βελεστίνου με τους επιστήμονες να παρακολουθούν το φαινόμενο, όπως τονίστηκε σε ημερίδα στο Βόλο που συνδιοργάνωσαν το ΙΓΜΕ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με το διευθυντή γεωφυσικής, Πέτρο Κάρμη, ομάδα επιστημόνων μελέτησε την τεκτονική του δήμου Βόλου και τη σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής στο πλαίσιο του έργου του ΙΓΜΕ για την αποτύπωση των γεωλογικών συνθηκών της αστικής και περιαστικής της περιοχής σε έναν πλήρη γεωλογικό χάρτη.Η ομάδα εγκατέστησε δίκτυο σεισμογράφων στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου που κατέγραψε τη σεισμικότητα της περιοχής για ένα εξάμηνο.

«Παρατηρήσαμε μία αυξημένη σεισμικότητα όχι στον κύριο ιστό του Βόλου, όμως πολύ κοντά στην περιοχή του Βελεστίνου. Από εκεί και πέρα διαπιστώσαμε κάποιες περιοχές οι οποίες ενδεχομένως μπορεί να δώσουν κάποιο σεισμό μελλοντικά και διαπιστώσαμε κάποιες τεκτονικές γραμμές που ενδεχομένως θα είναι επικίνδυνες για την περιοχή του Βόλου.

Δεν είδαμε κάποιο πρόβλημα που να είναι αυτή τη στιγμή άμεσο και να κινδυνεύει η περιοχή του Βόλου, αλλά έχουμε πάρει πληροφορίες για νευραλγικά σημεία και περιοχές της πόλης τα οποία ενδεχομένως θα κινδυνεύσουν σε περίπτωση ενός σεισμικού φαινομένου», σημείωσε ο κ. Κάρμης.

Σύμφωνα με τον κ. Κάρμη οι σεισμικές ζώνες αφορούν στο ρήγμα της Αγχιάλου και το ρήγμα του Βελεστίνου.

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης έρευνας, το Δεκέμβριο του 2014 καταγράφτηκε σεισμική δραστηριότητα μεγέθους 4,1 ρίχτερ. «Αυτό δεν είναι σοβαρό μέγεθος για να κινδυνεύσει μία πόλη, όμως η αυξημένη σεισμικότητα είναι γεγονός που πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση», τόνισε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για την αντοχή των κτιρίων σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Κάρμης, ανέφερε: «Εμείς μελετήσαμε 10 συγκεκριμένες περιοχές του Βόλου, όπως η περιοχή του Νοσοκομείου και του δημαρχείου και δημιουργήθηκε βάση δεδομένων που μπορεί να τροφοδοτήσει πολιτικούς μηχανικούς όσον αφορά τη σεισμική αντοχή των κτιρίων. Γενικότερα η παράκτια ζώνη έχει κίνδυνο ρευστοποίησης και μιλάμε για σεισμούς -το μέγιστο δυνατό σενάριο- 7 ρίχτερ για το ρήγμα από την Αγχίαλο και 5,4 ρίχτερ για το ρήγμα από το Βελεστίνο».

«Η αυξημένη σεισμική δράση μας ανησύχησε δεδομένου και του σεισμού στη Λευκάδα και παρακολουθούμε το θέμα», κατέληξε ο ίδιος.

Φτωχά τα ραδιενεργά πετρώματα στο Βόλο

Με την τεκτονική καταπόνηση του εδάφους φαίνεται να σχετίζονται σύμφωνα με τον Δρ. Α. Κούκουλη και οι υψηλές τιμές ευγενών αερίων, όπως το ραδόνιο, που εντοπίζονται στο μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Για τη μέτρηση του ραδονίου, ο δήμος Βόλου έχει ήδη εγκαταστήσει συσκευές ανίχνευσης σε ισόγειες κατοικίες και διαμερίσματα πρώτου ορόφου πολυκατοικιών, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη ραδονίου, ενός ραδιενεργού αερίου που απελευθερώνεται από τον φλοιό της γης και εισέρχεται στο εσωτερικό των σπιτιών μέσα από ρωγμές, ενώ ευθύνεται για το 9% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τον κ. Κούκουλη ο Βόλος έχει φτωχά σε ραδιενέργεια πετρώματα, ενώ ακόμη και η ανθρώπινη επιβάρυνση είναι μηδενική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου