ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εποικοδομητική συνάντηση μαθητών του Λυκείου Βελεστίνου

εποικοδομητική-συνάντηση-μαθητών-το-176854

Ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ήταν η συζήτηση που είχαν μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Βελεστίνου, με τον διακεκριμένο μαθηματικό Δρ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο καθηγητής του ΜΙΤ (Massachusetts Institut of Technology), του οποίου το όνομα έγινε παγκοσμίως γνωστό όταν έλυσε ένα πρόβλημα (τον γρίφο του Nash) που απασχολούσε τους επιστήμονες εξήντα χρόνια, ήταν προσκεκλημένος από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία για να μιλήσει στο ευρύ κοινό για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας μίλησε σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων για τη χρήση των αλγόριθμων στη σημερινή κοινωνία και την εφαρμογή τους σε καθημερινές και διαδεδομένες καταστάσεις.

Η αίθουσα του αμφιθεάτρου Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας γέμισε ασφυκτικά από μαθητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του για διάφορα θέματα που αφορούν τα εφαρμοσμένα μαθηματικά και τη Τεχνητή Νοημοσύνη, και την εφαρμογή της σε όλα τα γνωστικά πεδία, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Internet, Facebook, κ.ά.).

Αυτό που έκανε εντύπωση στους μαθητές του σχολείου, ανάμεσα σε άλλα, ήταν το νεαρό της ηλικίας του – μόλις 36 χρονών, η πορεία του από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας στο Πανεπιστήμιο Berkeley και τη Microsoft, κι από κει στο ΜΙΤ των ΗΠΑ, και ο τρόπος με τον οποίο έλυσε το γρίφο του Nash.

Εξηγώντας με απλό και κατανοητό τρόπο την ιστορία και την εξέλιξη των αλγόριθμων από την αρχαιότητα και τον Νόμο της Αντίδοσης της Αθηναϊκής πολιτείας έως και τη Θεωρία των Παιγνίων στη σημερινή οικονομική αγορά, ο κ. Δασκαλάκης κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και να τους αποδείξει πως τη γνώση μπορούν και πρέπει να την κατακτούν, για να την εφαρμόζουν στη ζωή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου