ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στερεύουν γεωτρήσεις αγροτών στο δήμο Ρήγα Φερραίου

στερεύουν-γεωτρήσεις-αγροτών-στο-δήμ-163764

Τις γεωτρήσεις τους να στερεύουν σταδιακά βλέπουν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου ενόψει καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι καλλιέργειές τους να μείνουν απότιστες και κατ’ επέκταση να καταστραφούν. Η παραπάνω κατάσταση, έχει προκληθεί σύμφωνα με αγρότες της περιοχής, λόγω της υποβάθμισης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα αλλά και της υπερκατανάλωσης νερού.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Ενδεικτικά όπως περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αγρότης του Βελεστίνου, όταν ένας παραγωγός έχει στη διάθεσή του 100 ποτιστικά στρέμματα για να τα ποτίσει χρειάζεται περίπου 5 ημέρες και πολλές φορές αφήνει τη γεώτρηση να γεμίσει ξανά περίπου 2 ημέρες. Ωστόσο λόγω πεσμένης στάθμης των γεωτρήσεων και της μειωμένης πίεσης του νερού, πολλοί παραγωγοί χρειάζονται για άρδευση 6-7 ημέρες, με αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις να μην προλαβαίνουν να γεμίζουν ξανά με νερό.

«Σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με την άρδευση. Ωστόσο αυτό για εμάς μεταφράζεται με αυξημένο κοστολόγιο, ταλαιπωρία και απειλή για τις καλλιέργειές μας», αναφέρει αγρότης του Βελεστίνου προσθέτοντας χαρακτηριστικά «λόγω υποβάθμισης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα η έλλειψη νερού στην παρούσα φάση αποδεικνύεται καταστροφική για τις καλλιέργειές μας».

Αλλωστε όπως αναφέρουν οι ίδιοι, το πρόβλημα έχει άμεση σχέση με τη λειψυδρία, καθώς η ανεπάρκεια των επιφανειακών νερών έχει αυξήσει τη λειτουργία των γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα αυτές να μην αντέχουν άλλο την κατάχρηση. Την ίδια στιγμή όπως περιγράφουν, ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας υποχωρεί συνεχώς, καθιστώντας ασύμφορη τη δημιουργία νέων γεωτρήσεων.

Δυστυχώς όμως για πολλούς αγρότες οι πομόνες αποτελούν μονόδρομο για την άρδευση. Οι αγρότες για να «χτυπήσουν» μια νέα γεώτρηση, ακριβώς δίπλα από την παλιά ή να την εμβαθύνουν χρειάζονται σχετική άδεια με διάφορα δικαιολογητικά όπως τοπογραφικό διάγραμμα, έγκριση περιβαλλοντικών όρων και υπογραφή από την Περιφέρεια.

Τέλος η διαδικασία έγκρισης απαιτεί τουλάχιστον 2-3 μήνες ωστόσο οι ποτιστικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, αν δεν ποτιστούν σε διάστημα το πολύ 15 ημερών καταστρέφονται και οι γεωργοί χάνουν όλη την παραγωγή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου