ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναδρομή στην παραδοσιακή φορεσιά

αναδρομή-στην-παραδοσιακή-φορεσιά-950145

Με επιτυχία η εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας της Δημοτικής Ιματιοθήκης Παραδοσιακής Ενδυμασίας

Ωδή στην παράδοση και την πολιτισμική κληρονομιά αποτέλεσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σκόπελο για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων της Δημοτικής Ιματιοθήκης Παραδοσιακής Ενδυμασίας.

Ο ιστορικός κινηματογράφος «Ορφέας» γέμισε από κόσμο για την παρουσίαση της ιστορίας της Δημοτικής Ιματιοθήκης με τη συγκίνηση να είναι διάχυτη στον χώρο. Μικροί φίλοι ενημερώθηκαν για την ιστορία του τόπου τους και όχι μόνο ενώ και οι μεγαλύτεροι αναπόλησαν σημαντικές στιγμές της ελληνικής παράδοσης.

Παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, που έχουν βρει «στέγη» στη Σκόπελο παρουσιάστηκαν στον κατάμεστο κινηματογράφο ενώ τιμητική βράβευση έλαβε και η επί τριάντα χρόνια εθελόντρια Κατερίνα Μπετσάνη.

Ηταν πριν από 30 χρόνια όταν ο νυν δήμαρχος Σταμάτης Περίσσης μαζί με μέλη της σημερινής δημοτικής αρχής, ως νέοι, τότε, στην τοπική διοίκηση, δημιούργησαν τη συγκεκριμένη δομή. Παρούσα από την αρχή ήταν βέβαια και η εθελόντρια Κατερίνα Μπετσάνη, που αποτελεί στυλοβάτη της ιματιοθήκης.

Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση όλων των φορεσιών της Ιματιοθήκης, βίντεο, φωτογραφίες, χορευτικά καθώς και ομιλίες από τον Δήμαρχο, αλλά και από άλλους παρευρισκόμενους.

Νέοι και νέες ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές από την Ιματιοθήκη της Σκοπέλου «παρέλασαν» στον κινηματογράφο, ενώ στήθηκε και χορός από διαφορετικά στυλ ένδυσης.

Η κ. Μπετσάνη από το βήμα της εκδήλωσης έκανε μία ιστορική ανάδρομη στην πορεία που διέγραψε μέσα από τη Δημοτική Ιματιοθήκη, ενώ παρουσίασε και ορισμένες από τις δημιουργίες της.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Μιχαήλ Παππάς, φωτογράφος, η Βίκυ Χιουρέα, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου των Η.Π.Α. και σχεδιάστρια μόδας και η Ειρήνη Μαλάμου, συγγραφέας του βιβλίου «Μαύρο Νυφικό». Ολοι, όπως τόνισαν από τις ομιλίες τους, έχουν εμπνευστεί, ο καθένας στον τομέα του, φωτογραφία, σχέδιο μόδας και συγγραφή, από την παραδοσιακή ενδυμασία της Σκοπέλου. Ειδική αναφορά υπήρξε και στον πρώτο χοροδιδάσκαλο Αθανάσιο Μπέα, ο οποίος είχε στείλει κι ένα συγκινητικό μήνυμα για την ημέρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου