ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μελέτη προστασίας του Τζώρτζη Γιαλού

μελέτη-προστασίας-του-τζώρτζη-γιαλού-927846

Την οριστική μελέτη για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται ενάντια στη διάβρωση παρέλαβε το δημοτικό συμβούλιο Αλοννήσου

Δίχτυ προστασίας από τη διάβρωση μιας από τις πλέον όμορφες παραλίες της Αλοννήσου, τον Τζώρτζη Γιαλό, απλώνει ο Δήμος. Το δημοτικό συμβούλιο παρέλαβε την οριστική μελέτη που εκπόνησε ο αναπτυξιακός οργανισμός ΟΤΑ «Αμφικτυονίες Α.Ε.», προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Για την προστασία της παραλίας θα μετρηθούν τα ύψη και η συχνότητα των κυμάτων και θα δρομολογηθούν ήπια έργα σε απόλυτη εναρμόνιση με το περιβάλλον.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από την κοινή επιτροπή παρακολούθησης ήδη από την 1η Μαρτίου. Οι μελετητές ανέλαβαν την τοπογραφική και βυθομετρική αποτύπωση ακτής (χερσαίο τμήμα), ακτογραμμής και θαλάσσιου πυθμένα στο μήκος της ακτογραμμής της περιοχής.

Επιπλέον προχώρησαν σε ακτομηχανική μελέτη σχεδιασμού ήπιων παράκτιων έργων προστασίας από την διάβρωση και τεχνητής αναπλήρωσης ακτής με επιλεγμένη μεθοδολογία και υλικά ώστε να είναι δυνατή η προστασία και ανάπλαση της εν λόγω ακτής του Δήμου Αλοννήσου καθώς και η διαχείριση του φαινομένου της διάβρωσης με βιώσιμη, ολιστική αντιμετώπιση. Έτσι θα προσδιοριστεί το κυματικό κλίμα που συνιστάται στην εκτίμηση των κύριων υψών και περιόδων κυμάτων που προσβάλλουν την ακτή από διαφορετικές διευθύνσεις στην διάρκεια του έτους. Θα διερευνηθεί η επίδραση των εισερχόμενων κυμάτων και κυματογενών ρευμάτων στην παράκτια ζώνη και ακτογραμμή της περιοχής μελέτης που δημιουργούνται από τις κύριες διευθύνσεις ανέμων στην διάρκεια του έτους. Θα εφαρμοστούν αριθμητικές μέθοδοι για την ανάλυση διάδοσης κυμάτων και πεδίου ρευμάτων, με την χρήση εξειδικευμένων προγραμμάτων λογισμικού, εξετάζοντας διαφορετικά σενάρια επίδρασης κυμάτων και ρευμάτων ως προς τις σχεδιαζόμενες παράκτιες τεχνικές διατάξεις προστασίας και ανάπλασης ακτής. Θα μελετηθούν σύγχρονες μέθοδοι λαμβάνοντας υπόψη καλές πρακτικές όπως αυτές προκύπτουν από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Επιπρόσθετα θα πραγματοποιηθεί η τεχνική-λιμενική μελέτη έργων με στόχο την διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους των ιζημάτων της ακτής με μεθόδους και τεχνικές παρεμβάσεις φιλικές προς το περιβάλλον και τους τους χρήστες της ακτής.

Στο δημοτικό συμβούλιο παραδόθηκε επίσης μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ήπιων τεχνικών έργων και παρεμβάσεων σύμφωνα με την οποία θα αξιολογηθούν τρείς διαφορετικές τεχνικές λύσεις προστασίας από την διάβρωση με κριτήρια την τεχνική εφικτότητα, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της ακτής μελέτης, την συμβατότητα με τις φυσικές παράκτιες διεργασίες, το μειωμένο κόστος κατασκευής και συντήρησης.

Τέλος, τον φάκελο συμπληρώνει γεωτεχνική και ιζηματολογική έρευνα και ανάλυση ιζημάτων από την ακτή και τον πυθμένα για να εκτιμηθούν οι καθιζήσεις.

Η μελέτη εγκρίθηκε και παραλήφθηκε από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Αλοννήσου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου