ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους από ΟΤΑ χωρίς… κονδύλια

παροχή-κινήτρων-σε-εργαζόμενους-από-ο-879200

Σε δεινή θέση έχει φέρει τους δήμους των Βορείων Σποράδων ο νόμος για την παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους από ΟΤΑ ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

Ο επίμαχος νόμος που εγκρίθηκε το 2017, προβλέπει ότι οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων, καθώς και τα Ν.Π.Δ.Δ. των δήμων αυτών, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής στους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ε.Κ.Α.Β. καθώς και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Εντούτοις, η Πολιτεία δεν έχει εγκρίνει σχετικό κονδύλι για την ενίσχυση των ΟΤΑ, ενώ οι δημοτικές αρχές καλούνται να αποφασίσουν για σειρά αιτημάτων κάλυψης αναγκών στέγασης, όταν δεν έχουν εκ των πραγμάτων την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στα αιτήματα αυτά.

Το μείζον θέμα απασχόλησε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Σκοπέλου.

Το Σώμα αποφάσισε πως ο δήμος θα επιχορηγεί τα ενοίκια όλων των υπαλλήλων, με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα για την απασχόλησή τους θα τα δώσει η Πολιτεία.

Στο εξής κάθε αίτημα που θα υποβάλλεται θα εξετάζεται κατά περίπτωση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Σήμερα έχουν στείλει αιτήσεις και πρέπει να συνυπολογίσουμε πέραν από τους γιατρούς, το Λιμεναρχείο, για όλους τους υπαλλήλους που έχει. Επίσης έχει στείλει η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, για το σύνολο των εργαζομένων τους, όπως προβλέπεται μέσα από το νομοσχέδιο. Προφανώς και αυτά να μην είχαν έρθει, υπάρχει το υπηρεσιακό σημείωμα που είναι απαραίτητο, το οποίο λέει, «βεβαιώνουμε ότι στον προϋπολογισμό του έτους δεν υπάρχουν πιστώσεις που να υφίστανται εγγραφή οποιουδήποτε ποσού, για παροχή κινήτρων, επιδότηση ενοικίων κ.λπ.».

Προτείνω και λέω ότι εμείς, πρέπει να είμαστε υπέρ του να βοηθηθεί το σύνολο των εργαζομένων και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν μικρό εισόδημα, με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά στον Δήμο θα τα δώσει η Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης.

Ο ίδιος επισήμανε, «δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισθοδοσία της Πολιτείας εμείς. Δεν είμαστε Δήμος που έχει εκατομμύρια στα ταμεία του. Αρα είμαστε υπέρ του βοηθήματος όλων αυτών, εφόσον όμως, υπάρχει οικονομική δυνατότητα, η προϋπόθεση ότι αυτή η οικονομική δυνατότητα θα δοθεί από την Πολιτεία, γιατί δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ από τον Δήμο. Θα αιτούμαστε από το αρμόδιο Υπουργείο έγκριση επιχορήγησης για να μπορούμε να δώσουμε τα ενοίκια στους εργαζόμενους», συμπλήρωσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου