ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Χρ. Τριαντόπουλος: Στα σκαριά το πιλοτικό ολιστικό πρόγραμμα θωράκισης της Σκοπέλου

χρ-τριαντόπουλος-στα-σκαριά-το-πιλοτι-873087

Ξεκινά και επίσημα το πιλοτικό πρόγραμμα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης της Ιθάκης, με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Στυλιανίδη, και της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο και για την υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος για τη Σκόπελο.

Με την υπογραφή της σύμβασης πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα η αναγκαία μελέτη για να υλοποιηθεί το πρώτο ολιστικό πρόγραμμα θωράκισης μικρού νησιού στη χώρα μας, ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στη Σκόπελο. Σκοπός της μελέτης είναι ο σχεδιασμός έργων που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα και θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των οικισμών του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Σεπτεμβρίου ο κ. Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είχαν επισκεφτεί τη Σκόπελο, όπου πραγματοποίησαν αυτοψία σε σημεία με υψηλό κίνδυνο αναφορικά με πυρκαγιές και πλημμύρες και συμμετείχαν σε διευρυμένη σύσκεψη με αντικείμενο την παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του πρότυπου πιλοτικού ολιστικού προγράμματος για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού της Σκοπέλου, καθώς και η δρομολόγηση των επόμενων βημάτων. Ο κ. Στυλιανίδης, μάλιστα, μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την κ. Κράτσα ευχαρίστησε τον κ. Τριαντόπουλο για τη στήριξη που παρέχει από την πρώτη στιγμή σε αυτή την προσπάθεια.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό δήλωσε σχετικά: «Μετά την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδη και της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, για την υλοποίηση του πιλοτικού ολιστικού προγράμματος θωράκισης της Ιθάκης, ανοίγει ο δρόμος και για την υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος στη Σκόπελο, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει όλη αυτή την περίοδο με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και, δη, με τον Υπουργό κ. Χρήστο Στυλιανίδη, τον οποίο και ευχαριστώ για αυτή την πρωτοβουλία.

Όπως είχαμε επισημάνει και από την πρόσφατη επίσκεψη που είχαμε πραγματοποιήσει από κοινού με τον κ. Στυλιανίδη στη Σκόπελο, το νησί είναι ευάλωτο έναντι φυσικών καταστροφών, για αυτό και πρέπει άμεσα και ολιστικά να διαμορφώσουμε δεδομένα, δομές και συνθήκες πρόληψης. Προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, έχουμε θέσει ως στόχο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η μελετητική διαδικασία και να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου