ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Χρ. Μπουκώρος: Αξιοποιείται με 3,5 εκατ. ευρώ το κέντρο «Γέρακας» στην Αλόννησο

χρ-μπουκώρος-αξιοποιείται-με-35-εκατ-ευ-861489

Κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Αμυράς ενημέρωσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν.Δ. και βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο ότι τα πάντα είναι έτοιμα για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στο κέντρο «Γέρακας» στην Αλόννησο.

Η ένταξη του έργου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθιστά την Αλόννησο μεσογειακό θαλάσσιο κέντρο και σημείο αναφοράς για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς για προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, θαλάσσια είδη και οικότοπους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υφυπουργός κ. Αμυράς στον βουλευτή Μαγνησίας, με προγραμματική Σύμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα υλοποιηθεί το έργο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ανακαίνιση και Αναβάθμιση του θαλάσσιου κέντρου «Γέρακας» στην Αλόννησο, όπως προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0. – προϋπολογισμού 3,5 εκατ € προ ΦΠΑ. Οι βασικοί σκοποί του σπουδαίου αυτού έργου είναι οι εξής:

  • παρακολούθηση της κατάστασης των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών,
  • προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης στα θαλάσσια είδη και οικοτόπους της

χώρας

  • λειτουργία μίας κεντρικής πλατφόρμας διαχείρισης των ελληνικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων με παρακολούθηση των παραμέτρων του θαλάσσιου οικοσυστήματος που σχετίζονται με την αλιεία και την κλιματική αλλαγή (ξενικά είδη, απότομες αλλαγές παραμέτρων), παρακολούθηση όλων των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, καθώς και ανάπτυξη προσομοιώσεων για άμεση αντίδραση στην υπεραλίευση, την κλιματική αλλαγή και όλες τις νέες χρήσεις (υδατοκαλλιέργεια, εγκαταστάσεις πετρελαίου, ανεμογεννήτριες).

Οι δράσεις περιλαμβάνουν επίσης λειτουργικά έξοδα της πλατφόρμας διαχείρισης πληροφοριών για 5 χρόνια. Το Κέντρο θα χρησιμεύει ως λειτουργικό παράδειγμα για την προστασία και τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων σε επίπεδο Μεσογείου Θαλάσσης μέσω κοινών πολυεθνικών έργων. Το Θαλάσσιο Κέντρο θα συνδέεται στενά με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, θα φιλοξενεί ερευνητές και μαθητές από όλο τον κόσμο και θα οργανώνει ημερίδες και συνέδρια ως κέντρο εκπαίδευσης και πρακτικής θαλάσσιας βιολογίας.

Ο βουλευτής Μαγνησίας ευχαρίστησε τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά για το ενδιαφέρον του και υπογράμμισε ότι η Αλόννησος με τον ποιοτικό τουρισμό, τα καταδυτικά πάρκα, το θαλάσσιο πάρκο και το έργο που εξαγγέλλει σήμερα ο Υφυπουργός, θα καταστεί κορυφαίο μεσογειακό κέντρο αναφοράς για την προστασία και ανάδειξη των θαλασσών μας, των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ενάλιων αρχαιοτήτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου