ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Φωνή διαμαρτυρίας από τους Αλοννησιώτες ~ Υπόμνημα του δημοτικού συμβουλίου

φωνή-διαμαρτυρίας-από-τους-αλοννησιώ-845715

Επισημαίνουν ότι καίρια βλάβη θα προξενήσει στο νησί η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην Αλόννησο ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε, ζητώντας από την κυβέρνηση «να μην ισχύσει η επέκταση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στο σύνολο των υπόλοιπων νησιών, από 1 Ιουνίου 2016, όπως έχει προγραμματισθεί».

Οι επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, υψώνουν από κοινού φωνή διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα και τις δυσάρεστες εξελίξεις, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από την κυβέρνηση «να μην επιτρέψει την πλήρη και ολοκληρωτική κατάργηση της νησιωτικότητας, στην χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοικημένων νησιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και «να κάνει πράξη την Συνθήκη της Ρώμης και να μετατρέψει την νησιωτική Ελλάδα σε πραγματικό χώρο ίσων ευκαιριών».

Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου, το οποίο κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους υπουργούς, τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, καθίσταται σαφής η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας του νησιού, και παράλληλα η ανησυχίαγια την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά: Σύρος, Θάσος, Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος και Σίφνος, από 01-6-2016 και στα υπόλοιπα νησιά από 01-01-2017.

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στην Αλόννησο και στα νησιά του Αιγαίου «δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν αλλά αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε, τονίζουν οι συνυπογράφοντες,πως μπορεί να εξετάζεται ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν το γεγονός αυτό θα επιφέρει καίρια βλάβη στην ανταγωνιστικότητα και κατ’ επέκταση στην οικονομία των νησιών».

«Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή ενός μέτρου που από τη μία πλευρά «ζυγίζει» ένα σαφώς περιορισμένο λόγω της ύφεσης, δημοσιονομικό όφελος και από την άλλη πλευρά τις αναπόφευκτες και σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει και που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά» τονίζουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου.

Στο κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας, οι αιρετοί του νησιού επισημαίνουν ότι «το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, κάθε μέτρο που έχει ως στόχο την εξισορρόπηση αντικειμενικών δυσκολιών, δεν είναι ορθό να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση» και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση».

Στην Αλόννησο και στα νησιά του Αιγαίου οι ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας είναι δραματικές. «Ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι συρρικνωμένος σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανάλογες ελλείψεις επισημαίνονται και στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της παιδείας και γενικότερα των Δημοσίων Υπηρεσιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου