ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Σε αφανισμό οι μικρομεσαίοι» ~ Αναταραχή και προβληματισμός στα νησιά

σε-αφανισμό-οι-μικρομεσαίοι-αναταρ-840514

Επαγγελματίες της Σκιάθου και της Αλοννήσου σχολιάζουν τις αυξήσεις του ΦΠΑ που ισχύουν από σήμερα

Προβληματισμένοι δηλώνουν επαγγελματίες και κάτοικοι της Σκιάθου και της Αλοννήσου, λόγω των αυξημένων ποσοστών ΦΠΑ που θα ισχύσουν απλό σήμερα, επιβαρύνοντας καταναλωτές και επιχειρηματίες. Κοινή θέση του έμψυχου δυναμικού των δύο παραπάνω νησιών, είναι ότι τα νέα μέτρα επιβαρύνουν τους πάντες και θα προκαλέσουν, ενδεχομένως, μακροπρόθεσμα προβλήματα στο τουριστικό προϊόν, περιορίζοντας, στη χειρίστη των περιπτώσεων, τις θέσεις εργασίας. Οι τοπικές κοινωνίες της Σκιάθου και της Αλοννήσου υπογραμμίζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις νέες αυξήσεις, ενώ εκφράζονται παράλληλα φόβοι ότι οι επιπτώσεις θα είναι δυσάρεστες στο μέλλον.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Εκτός λογικής» χαρακτηρίζει την αύξηση του ΦΠΑ στη Σκιάθο ο Μανώλης Κανταράκιας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού παντοπωλών Σκιάθου και Βορείων Σποράδων, τονίζοντας παράλληλα ότι τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας. «Η υπερφορολόγηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, η αύξηση του ΦΠΑ, όλες οι επιπλέον εισφορές που καλούμαστε να πληρώσουμε, καθιστούν μη ανταγωνιστικό το τοπικό τουριστικό προϊόν» υπογραμμίζει ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι η αγοραστική δύναμη των ξένων είναι περιορισμένη. Ο ίδιος ιδιοκτήτης μάρκετ, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία του για το αύριο, καθώς αναφέρει ότι το καλοκαίρι ξεκίνησε με πολύ κακούς οιωνούς, «οπότε ζούμε όλοι με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των περικοπών στα λειτουργικά μας έξοδα, προκειμένου να κατορθώσουμε να επιβιώσουμε».

Ο προβληματισμός για το αύριο είναι κοινός για όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να εφαρμοστεί τη δεδομένη χρονική περίοδο, στο ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν και ενώ έχουν οριστικοποιηθεί τα συμβόλαια από το εξωτερικό.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη που διατυπώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Μάκης Κουκουλάκης, ο οποίος συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην καθημερινότητα του νησιού, στους καταναλωτές αλλά και τους επισκέπτες. «Κάθε φορά που σημειώνεται αύξηση στις εισφορές, μειώνεται η ανταγωνιστικότητα, ενώ παράλληλα υπάρχει μείωση στις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας» τονίζει ο ίδιος. Πάγια θέση του προέδρου των ξενοδόχων της Σκιάθου είναι ότι «οι τιμές διαμορφώνονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Κατά συνέπεια, όσο γινόμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί, τόσο περισσότερα προβλήματα έχουμε». Ο κ. Κουκουλάκης διαβλέπει «μεγαλύτερες εισφορές και αύξηση των λειτουργικών εξόδων για τους επιχειρηματίες» οι οποίες θα επιβαρύνουν τον καθημερινό τους αγώνα επιβίωσης.

Δυσφορία στην Αλόννησο

Ανάστατη είναι ταυτόχρονα η τοπική κοινωνία της Αλοννήσου, λόγω της αλματώδους αύξησης του ΦΠΑ από 16 σε 24% και από 9 στο 13% αντίστοιχα, η οποία ισχύει από σήμερα και θα έχει προφανείς επιπτώσεις σε καταναλωτές αλλά και επαγγελματίες.

Σχολιάζοντας τις νέες εξελίξεις που ισχύουν από σήμερα, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, υπενθυμίζει ότι οι ειδικές ελαφρύνσεις που ίσχυαν μέχρι χθες, δεν ήταν προνόμια αλλά λειτουργούσαν αντισταθμιστικά στα δεκάδες μειονεκτήματα που έχει η Αλόννησος και κάθε απομακρυσμένο νησί, έναντι της χερσαίας Ελλάδας. «Δεν γνωρίζω ποιες επιπτώσεις θα επιφέρει η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, αλλά είναι βέβαιο ότι ο δημότης της Αλοννήσου θα αγοράζει πλέον πιο ακριβά τα αγαθά, λόγω της επιπλέον επιβάρυνσης που συνεπάγεται η θαλάσσια μεταφορά» επισημαίνει ο κ. Βαφίνης, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν ήταν προνόμιο, και κακώς καταργήθηκε, το ειδικό καθεστώς για το νησί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου