ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μελέτες για την ανάδειξη του Κάστρου

μελέτες-για-την-ανάδειξη-του-κάστρου-80989

Το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο απολογισμός τριμήνου ήταν τα δύο θέματα της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, όπου διατυπώθηκαν παρατηρήσεις γύρω από τα οικονομικά δεδομένα. Συντηρήσεις έργων οδοποιΐας, σχολικών κτιρίων και ακινήτων του Δήμου Σκιάθου, η μελέτη στρατηγικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκπόνηση της μελέτης του ΓΠΣ, η εκπόνηση μελετών για την ανάδειξη μνημείων του Κάστρου και άλλες συναφείς παρεμβάσεις, εγγράφονται μεταξύ άλλων στο Τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Οι επικεφαλής του Δήμου Σκιάθου χαρακτηρίζουν «λιτό» το Τεχνικό Πρόγραμμα, τονίζοντας παράλληλα ότι «συντάχθηκε με βάση την γενικότερη τρέχουσα οικονομική κατάσταση».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η Αντιδήμαρχος Σκιάθου, Λίτσα Τσολοβίκου «τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ και περιλαμβάνουν κατά βάση συντηρήσεις οδών και κτηρίων, διότι βαδίζουμε με βάση την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συγκεκριμένα έργα θα υλοποιηθούν με ίδιους πόρους». Παράλληλα η κ. Τσολοβίκου τονίζει ότι «δεν έχουν ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου τα έργα που θα γίνουν μέσω ΕΣΠΑ, τα οποία είναι ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ και ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν εντός του 2013».

Ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, Φώτης Κοφινάς αναφέρει ότι ενέκρινε το τεχνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι στην παρούσα φάση είναι εφικτές οι συντηρήσεις έργων. Παράλληλα όμως, καταψήφισε τον απολογισμό τριμήνου, τονίζοντας ότι «ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα, διότι υπάρχει τεράστια απόκλιση μεταξύ των 11 εκατομμυρίων που έχουν προϋπολογιστεί και του εισπραχθέντος ποσού».

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Σκιάθου καταψήφισε και τα δύο, τονίζοντας ότι «το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος που πρότεινε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, όπως ήταν επόμενο αφού ο Δήμος Σκιάθου είναι καταχρεωμένος, ήταν καθαρά πρόγραμμα συντηρήσεων». Η επικεφαλής της παράταξης, Αναστασία Φιλαρέτου, επεσήμανε ότι «ως έμπρακτοι υποστηρικτές της προσπάθειας συντήρησης της μοναδικής Καστροπολιτείας μας και ενεργά μέλη των «Φίλων του Κάστρου», θα ψηφίζαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα, με ενιαία όμως και όχι κατατμημένη την Μελέτη Πρόσβασης, ζητώντας μόνο την αύξηση των κωδικών συντηρήσεων. Η συντήρηση των δρόμων, των κτηρίων και κυρίως των σχολείων έχει να κάνει με την ασφάλεια όλων μας. Όμως δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε ένα Σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος το οποίο η Περιφέρεια υποχρεούται, βάσει νόμου περί κατατμήσεων έργου, να μην εγκρίνει, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για την σύνταξη του προϋπολογισμού που πρέπει να ψηφισθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου».
Απολογισμός τριμήνου

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε, εξάλλου, ο απολογισμός του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τον οποίο τα έσοδα ανέρχονται σε 2.130.000 ευρώ και τα αντίστοιχα έξοδα του Δήμου Σκιάθου σε 1.866.000 ευρώ. Αναλύοντας τα γενικότερα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Σκιάθου, η αρμόδια αντιδήμαρχος αναφέρει ότι «έχουν προϋπολογιστεί 11 εκατομμύρια αλλά υπολογίζουμε ότι ο προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί σε ποσοστό 55% περίπου, συνεκτιμώντας την σημαντική μείωση της τακτικής οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος, κατά 600.000 ευρώ». Παράλληλα, η κ. Τσολοβίκου τονίζει ότι με βάση την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, είναι πολύ σημαντική η μείωση των οφειλών του Δήμου κατά 1 εκατομμύριο σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά στην έγκριση του 3ου Τριμήνου « καταψηφίστηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας» από την ΑΚΠΣ που χαρακτηρίζει «απελπιστική» την εικόνα που παρουσιάζουν τα οικονομικά του Δήμου. «Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την συνάντηση όλων των συμβούλων με την συμμετοχή λογιστών και οικονομολόγων για την κατάρτιση ενός εναλλακτικού σχεδίου αφού η κατάσταση χειροτερεύει. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 2013 θα πρέπει ο προϋπολογισμός να εκτελείται με απόκλιση το πολύ 10% διαφορετικά θα υποχρεώνεται ο Δήμος σε απολύσεις προσωπικού (μείωση εξόδων) και υποχρεωτική αύξηση των τελών (αύξηση εσόδων)» καταλήγει σχετική ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Κίνησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου