ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κύμα ανησυχίας στις Β. Σποράδες για τη θερινή σεζόν

κύμα-ανησυχίας-στις-β-σποράδες-για-τη-θ-80494

Στο κόκκινο η ανησυχία των επαγγελματιών, των κατοίκων και των εκπροσώπων φορέων στα νησιά των Βορείων Σποράδων, λόγω των αυξήσεων «φωτιά» στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τις ανατιμήσεις, με πολλούς επαγγελματίες να εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενη μείωση στην τουριστική κίνηση τη θερινή περίοδο.

Εμφανώς ανήσυχος και προβληματισμένος ο πρόεδρος των επαγγελματιών της Σκιάθου Χρήστος Δημητριάδης, υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «θα προκληθεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις, λόγω των αυξήσεων των τιμών σε καύσιμα και μεταφορικά, διότι δύσκολα μια επιχείρηση μπορεί να ανεβάσει τις τιμές, παρά το γεγονός ότι ακριβαίνουν διαρκώς τα είδη, που προμηθευόμαστε».

Αρνητικές σκέψεις προκαλούν σε μεγάλο αριθμό του νησιωτικού πληθυσμού οι αυξήσεις, με τον πρόεδρο να επισημαίνει ότι «πρέπει να κρατηθούμε όσο γίνεται, με πιο λογικές τιμές, για να μην προκύπτει πρόβλημα στον τουρίστα».

Με ισχυρή την πεποίθηση ότι θα προκύψει πρόβλημα στα νησιά, σε περίπτωση που δεν βρεθεί τρόπος να επιδοτηθούν τα εισιτήρια των τουριστών, ο πρόεδρος των επαγγελματιών της Σκιάθου επισημαίνει ότι «το κόστος για τους μόνιμους κατοίκους εξισορροπείται με το μεταφορικό ισοδύναμο. Πρέπει, όμως, να διευθετηθεί το ζήτημα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, διότι καθίσταται ασύμφορο για μια οικογένεια να ταξιδέψει στα νησιά. Μια τριμελής οικογένεια χρειάζεται 180 ευρώ για να ταξιδέψει από τον Βόλο στη Σκιάθο και μαζί με το αυτοκίνητο η τιμή ανεβαίνει στα 280 ευρώ. Είναι πολύ μεγάλο το κόστος. Αν δεν βρεθεί η λύση να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων για να πληρωθούν και τα εισιτήρια, θα προκύψει πρόβλημα».

Εντείνεται ο προβληματισμός

Εντονα προβληματισμένη εμφανίζεται και η γενική γραμματέας στον Σύλλογο Επαγγελματιών Γλώσσας – Λουτρακίου και Νέου Κλήματος Αθηνά Ντάκη, τονίζοντας ότι «έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι τιμές και δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχουν στην επισκεψιμότητα των νησιών. Οι αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς θα μετακυλίσουν τόσο στα προϊόντα, όσο και στις τιμές».

Αναφερόμενη στις επιδοτήσεις από την πολιτεία, η κ. Ντάκη εκφράζει την άποψη ότι «δεν διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, των κατοίκων των νησιών. Τελικά μόνο οι εφοπλιστές ευνοούνται από τις επιδοτήσεις».

Κύμα ανησυχίας στα νησιά, με την Αθηνά Ντάκη να επισημαίνει ότι «εντείνεται ο προβληματισμός μας λόγω του πολέμου και των κρουσμάτων του κορονοϊού, που αρχίζουν να ανεβαίνουν και πάλι. Επικρατούν γενικότερα ανασφάλεια και έντονος προβληματισμός σε όλους».

Δυσανάλογο κόστος

Δυσανάλογες, σε σύγκριση με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των πολιτών, οι αυξήσεις σε καύσιμα, ενέργεια και μεταφορές, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Σκιάθου Μανώλη Κανταράκια να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Τα κόστη είναι πάρα πολύ μεγάλα τόσο για εμάς, όσο και για τον εγχώριο τουρισμό και για όσους θέλουν να έρθουν στο νησί, γιατί το κόστος είναι δυσανάλογο σε σύγκριση με τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν».

Αναμενόμενες, σε έναν βαθμό, οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «ενώ σημειώνονται ανατιμήσεις στα προϊόντα, τα καύσιμα, την ενέργεια γενικώς, δεν γίνονται αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις υπηρεσίες που έχει ο κάθε πολίτης». Ο ίδιος εκτιμά, παράλληλα, ότι θα επηρεαστεί εν μέρει ο τουρισμός, αλλά «όχι σε καταστροφικό βαθμό».

Σχολιάζοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο κ. Κανταράκιας υπογραμμίζει ότι «όλα έχουν παγώσει. Εχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του κόσμου με τις αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα. Δεν υπάρχουν χρήματα. Δυσκολευόμαστε όλοι και δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα».

Οι τιμές στα εισιτήρια

Σχεδόν 70 ευρώ το κόστος για το ταξίδι με επιστροφή για ένα άτομο, με τα ναύλα για τη μεταφορά του ΙΧ να αυξάνουν τα έξοδα μετάβασης. Οταν πρόκειται, μάλιστα, για τετραμελή οικογένεια, είναι ευκόλως αντιληπτό ότι πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, με το κόστος μετάβασης να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, στην περίπτωση κατά την οποία οι διακοπές ή η επίσκεψη σε νησί περιλαμβάνει και το ΙΧ.

Σύμφωνα με τις αυξήσεις, που ανακοίνωσε η Hellenic Seaways και ισχύουν από την περασμένη Παρασκευή, οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με το «Εξπρές Σκιάθος» για τη μετάβαση των επιβατών από τον Βόλο στα νησιά των Βορείων Σποράδων έχουν ως εξής: Από Βόλο για Σκιάθο 30,5 ευρώ το άτομο, ενώ μέχρι πρότινος ήταν 27,5 ευρώ. Επίσης η τιμή του εισιτηρίου για τη Σκόπελο και την Αλόννησο διαμορφώνεται στα 36,5 ευρώ, έναντι 33 ευρώ πριν την αύξηση, ενώ για τη Γλώσσα Σκοπέλου διαμορφώνεται στα 33 ευρώ, έναντι 30 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Αυξημένα είναι, στο μεταξύ, τα ναύλα και για τη μεταφορά οχημάτων, με το ίδιο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο. Τα ναύλα για τη μεταφορά ΙΧ στη Σκιάθο ανέρχονται σε 98 ευρώ, για Γλώσσα στα 102 ευρώ, ενώ για τη Σκόπελο και την Αλόννησο διαμορφώνονται στα 105,5 ευρώ, σύμφωνα με τις τιμές που ισχύουν.

Αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων ισχύουν και στο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτέας», το οποίο επανήλθε στη γραμμή Βόλου – Βορείων Σποράδων.

Συγκεκριμένα, το εισιτήριο για την απλή μετάβαση από τον Βόλο στη Σκιάθο ανέρχεται, πλέον, σε 24,50 ευρώ, έναντι 19,50 ευρώ που ήταν η τιμή, για την ίδια διαδρομή, μέχρι πριν έναν μήνα, όταν ο «Πρωτέας» βγήκε προσωρινά από τη γραμμή για την ετήσια συντήρηση. Το εισιτήριο για Γλώσσα ανέρχεται στα 22,50 ευρώ, ενώ για Σκόπελο και Αλόννησο στα 28,50, έναντι 25 ευρώ, που ίσχυε το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Επίσης με τον «Πρωτέα» η τιμή μεταφοράς ΙΧ από Βόλο προς Σκιάθο είναι πλέον στα 69 ευρώ, από 59 που ήταν μέχρι πρότινος, για τη Σκόπελο και την Αλόννησο στα 75 ευρώ και για τη Γλώσσα στα 71 ευρώ, με τον ναύλο του ΙΧ για το λιμάνι του Αγνώντα Σκοπέλου στα 73 ευρώ και το κόστος του ατομικού εισιτηρίου στα 27 ευρώ. Οι ίδιες τιμές θα διατηρούνται και στη διάρκεια της θερινής περιόδου, σύμφωνα με τις προθέσεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου