ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οι πρώτοι ξένοι στη Σκιάθο

οι-πρώτοι-ξένοι-στη-σκιάθο-786795

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν για το νησί του Παπαδιαμάντη, εν αναμονή της άφιξης των πρώτων τσάρτερ από Αγγλία στις 3 Μαΐου. Η αυλαία της τουριστικής σεζόν ανοίγει, όπως πάντα, με τους Αγγλους τουρίστες, οι οποίοι αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα, μαζί με τους Σκανδιναβούς, στο σύνολο των πολυάριθμων αλλοδαπών επισκεπτών της θερινής περιόδου, για την Σκιάθο και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, κατ’ επέκταση. Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες των ξενοδοχείων ενόψει της άφιξης 500 περίπου Αγγλων στο νησί, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται διερευνητικές επαφές με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως αναφέρει μάλιστα στο σημείο αυτό ο Αλέκος Ευσταθίου, τουριστικός πράκτορας και ξενοδόχος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Σκιάθο «έχουμε πραγματοποιήσει επαφές με διάφορα γραφεία της Αμερικής, στα οποία θα παρουσιάσουμε το νησί. Εχουμε πραγματοποιήσει επαφές μέσω του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, προσθέτει ο ίδιος, με αρκετές Αμερικάνικες Εταιρίες, με στόχο να αποτελέσει προορισμό για τους Αμερικανούς η Σκιάθος».

Η απευθείας αεροπορική σύνδεση του νησιού με την μακρινή Αμερική, θεωρείται μάλλον ανέφικτος στόχος, τουλάχιστον στην παρούσα και ως εκ τούτου, πεδίο πρόσβασης για τους Αμερικάνους που επιθυμούν να επισκεφτούν την Σκιάθο, αποτελούν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα. Οι προσπάθειες που πραγματοποιούνται από τον κ. Ευσταθίου, προκειμένου να ανοίξει, με νέες προοπτικές, ο τουριστικός δίαυλος επικοινωνίας του νησιού με την Αμερική, έχουν ως χρονικό ορίζοντα την επόμενη τουριστική σεζόν, αλλά είναι ουσιαστικής σημασίας, ωστόσο, οι πρώτες επαφές, οι οποίες προλειαίνουν ουσιαστικά το έδαφος.

Εχοντας το βλέμμα στραμμένο στο διεθνές τουριστικό πεδίο, οι ιθύνοντες του νησιού σε θέματα τουρισμού, εκτιμούν ότι τα δεδομένα της φετινής χρονιάς είναι ευοίωνα, με βάση μάλιστα τις υπάρχουσες κρατήσεις αλλά και τις σαφείς αυξητικές τάσεις της περσινής χρονιάς, σε σχέση με τις αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών στο διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα δεδομένα, οι Αγγλοι προηγούνται αριθμητικά, ενώ έπονται οι Σκανδιναβοί, οι Ιταλοί, οι Σέρβοι και οι Τσέχοι.

Στο μεταξύ, αναμένεται με ενδιαφέρον η έναρξη λειτουργίας της απευθείας αεροπορικής γραμμής από την Αγία Πετρούπολη, μέσω της οποίας εκτιμάται ότι θα ταξιδέψει φέτος μεγάλος αριθμός Ρώσων επισκεπτών στα νησιά. Η εν λόγω γραμμή θα λειτουργήσει το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος και όπως υπογραμμίζει ο κ. Ευσταθίου «εξελίσσονται πολύ καλά οι προκρατήσεις από την Ρωσία. Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι πολύ θετική και ο στόχος που θέτουμε, είναι να σταθεροποιήσουμε την Ρώσικη αγορά που είναι καινούργια και να την ανάγουμε σε ικανοποιητικά ποσοστά, τόσο για τους Ρώσους, όσο και για μας».

Ευοίωνες προοπτικές διαγράφονται, παράλληλα, και για τα υπόλοιπα νησιά των Βορείων Σποράδων, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Βαγγέλης Δρόσος, τουριστικός πράκτορας από την Σκόπελο «υπάρχει σταθερότητα στις προκρατήσεις αλλά δεν είναι δυνατό να εξαχθούν επί του παρόντος ασφαλή συμπεράσματα, δεδομένου ότι η έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος». Όπως αναφέρει παράλληλα ο ίδιος, πραγματοποιεί διερευνητικές επαφές με την Αυστραλία, τονίζοντας ότι «είναι ένα κομμάτι της αγοράς που με ενδιαφέρει, πρώτον διότι είναι πάρα πολύ καλοί πελάτες σε όλα τα επίπεδα, είναι ενδιαφέροντες άνθρωποι και επειδή ταξιδεύουν από τόσο μακριά, είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν πολλές μέρες στον προορισμό που επιλέγουν για τις διακοπές τους».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου