ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ολα τα βλέμματα στον «Χριστόφορο» της Σκοπέλου

ολα-τα-βλέμματα-στον-χριστόφορο-της-752229

Παρουσίαση ναυαγίου της Σκοπέλου στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1

Αφιέρωμα στον καταδυτικό τουρισμό και τα εντυπωσιακά ναυάγια της Σκοπέλου προβλήθηκε πρόσφατα στην καθημερινή, επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ANT1, με παρουσιαστές τους έγκριτους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Νίκο Ρογκάκο.

Μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου, αναδείχθηκαν στο ευρύ κοινό οι δυνατότητες του καταδυτικού τουρισμού της Σκοπέλου, με επίκεντρο το εντυπωσιακό ναυάγιο της νεότερης περιόδου, το οποίο είναι προσβάσιμο στο κοινό με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Οι χιλιάδες πιστοί τηλεθεατές της εκπομπής ενημερώθηκαν για το πλούσιο καταδυτικό προϊόν της Σκοπέλου, το εντυπωσιακό ναυάγιο «Χριστόφορος» και τις ποιοτικές υπηρεσίες με ασφάλεια και υψηλές προδιαγραφές που παρέχονται στον προορισμό», αναφέρει σχετικά η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου Ιωάννα Ευσταθίου, που ανέλαβε τις σχετικές συνεννοήσεις για την προβολή στον ANT1.

Διεθνές ενδιαφέρον εκδηλώνεται, στο μεταξύ, για το ναυάγιο πλοίου της νεότερης περιόδου το οποίο βυθίστηκε το 1983 στον όρμο Πάνορμος της Σκοπέλου και αποτυπώθηκε φωτογραφικά από ιταλική ερευνητική ομάδα, προκειμένου να αποτυπωθεί τρισδιάστατα και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των καταδύσεων και όχι μόνο.

Το ναυάγιο, που ανήκει στη νεότερη περίοδο και ανάγεται στο 1982, προσφέρεται για καταδύσεις όλο τον χρόνο, βρίσκεται σε μέγιστο βάθος 38 μέτρων.

Το φορτηγό πλοίο «Χριστόφορος» χρειάστηκε να ταξιδέψει τον Οκτώβριο του 1983 από Βόλο για Πειραιά, με φορτίο 2.600 τόνων τσιμέντου. Η αλλαγή του καιρού στη διαδρομή προκάλεσε κλίση 7 μοιρών προς τα δεξιά. Κατόπιν συνεννόησης του καπετάνιου και των ιδιοκτητών με τον θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το πλοίο οδηγήθηκε στον Πάνορμο της Σκοπέλου με σκοπό τη διάσωσή του. Ο ελλιμενισμός του πλοίου δεν ήταν δυνατός και έτσι αποφασίστηκε η εγκατάλειψή του. Σχεδόν 35 χρόνια μετά, το ναυάγιο του «Χριστόφορος» παραμένει σε όρθια θέση στον βυθό του Πανόρμου στο νησί της Σκοπέλου.

Τον Ιανουάριο του 1950 κατασκευάστηκε στη Σκωτία σε ναυπηγείο του Grangemouth το φορτηγό «Thomas Hardie» μήκους 85 μ. και πλάτους 13 μ. περίπου. Στη συνέχεια, από το 1968 μέχρι το 1975, ταξίδεψε με το όνομα «Birling» ώσπου το 1976 εγγράφηκε στον ελληνικό εμπορικό στόλο με το όνομα «Χριστόφορος».

Η προσπάθεια να ανοίξει το συγκεκριμένο ναυάγιο εντάσσεται στο πλαίσιο του βραβευμένου προτύπου καινοτόμου σχεδίου ανάπτυξης έργου του ΕΣΠΑ «Ανω Μαγνήτων Νήσοι».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου