ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ματαιώθηκε ο αλοννησιώτικος γάμος λόγω πανδημίας

ματαιώθηκε-ο-αλοννησιώτικος-γάμος-λό-747898

Διαδοχικές ανατροπές προκάλεσε η πανδημία σε όλους τους κλάδους, με αιχμή του δόρατος τον τουρισμό και εκδηλώσεις που παραδοσιακά συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, όπως ο αλοννησιώτικος γάμος.

Ματαιώθηκε για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η αναβίωση του παραδοσιακού αλοννησιώτικου γάμου, που πλαισιώνεται από τα τοπικά έθιμα και συγκεντρώνει κάθε χρόνο περίπου 3.000 άτομα.

Πλήθος ντόπιων και επισκεπτών ανηφόριζε κάθε απόγευμα, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου στην παλιά χώρα της Αλοννήσου για να συμμετάσχει στο γιορτινό κλίμα της σημαντικής και δημοφιλούς διοργάνωσης. Με πρωταγωνιστές τον γαμπρό και τη νύφη, ντυμένους με τις παραδοσιακές φορεσιές, πλαισιωμένους από οργανοπαίχτες του νησιού, και τοπικά κεράσματα του γάμου, η αναβίωση του αλοννησιώτικου γάμου, αποτελούσε κάθε χρόνο, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, το γεγονός του καλοκαιριού.

Η πιο γευστική στιγμή, το τοπικό φαγητό του γάμου, γίδα με μακαρόνια, που απολαμβάνουν οι παριστάμενοι, με το γλέντι να κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στην νεώτερη περίοδο αναβίωσης, με αρωγό πάντα τον Δήμο Αλοννήσου, την διοργανωτική επιμέλεια ανέλαβαν αρχικά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αλοννήσου, κατόπιν ο ΟΠΑΚΔΑ και στη συνέχεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου και τα δύο τελευταία χρόνια ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιάς Χώρας Αλοννήσου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλοννήσου και το Δήμο Αλοννήσου.

Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου Παναγιώτης Τσουκανάς, «είναι πλήγμα για κάθε τουριστικό προορισμό, τόσο για τον ντόπιο όσο και για τον επισκέπτη η αναστολή εκδηλώσεων όπως ο αλοννησιώτικος γάμος που αναδεικνύει τοπικά ήθη και έθιμα αλλά λόγω της πανδημίας δεν ήταν εκ των πραγμάτων δυνατή η διοργάνωσή του. Ελπίζουμε ότι την επόμενη χρονιά, θα είναι διαφορετικά τα δεδομένα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου