ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ταϊλανδέζοι στο αρχαίο ναυάγιο Αλοννήσου

ταϊλανδέζοι-στο-αρχαίο-ναυάγιο-αλονν-746107

Ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων, προκειμένου να επισκεφτούν το υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου

Ενθουσιώδη σχόλια καταγράφονται σε Ελλάδα και εξωτερικό για το περίφημο αρχαίο ναυάγιο της Αλοννήσου, με ομάδα Ταϊλανδών τουριστών να έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχει σε καταδυτικό πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο. Η ζήτηση είναι μεγάλη και όπως όλα δείχνουν το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της χώρας, που άνοιξε για το κοινό, αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Η προβολή έχει βοηθήσει πάρα πολύ το νησί και πολύς κόσμος εκδηλώνει ενδιαφέρον να το επισκεφτεί. Λιγότεροι είναι, βέβαια, οι ξένοι έναντι των Ελλήνων, αλλά το ενδιαφέρον παραμένει αδιάπτωτο» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επιχειρηματίας της Αλοννήσου Κώστας Ευσταθίου, ο οποίος διατηρεί καταδυτικό κέντρο στο νησί.

Μεγάλη ζήτηση καταγράφεται και στα τρία καταδυτικά κέντρα του νησιού, με τον βασικό κορμό των ξένων που είναι φίλοι της κατάδυσης και επισκέπτονται το νησί, να προέρχονται από χώρες της Ευρώπης. Λίγοι είναι οι Αμερικάνοι που πραγματοποιούν φέτος καταδύσεις στην Αλόννησο, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Ευσταθίου, ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας, ταυτόχρονα, «υπάρχει ζήτηση από γκρουπ Ταϊλανδών για τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν γνωρίζω αν θα ευοδωθεί. Θεωρώ, ωστόσο, ότι τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, αναφορικά με τις καταδυτικές δραστηριότητες στο νησί».

Σύμφωνα με την θέση που διατυπώνει, αν ανοίξουν και τα υπόλοιπα αρχαία ναυάγια, η Αλόννησος θα κατακτήσει περίοπτη θέση στον διεθνή καταδυτικό χάρτη, και θα αποτελέσει έναν πολύ καλό καταδυτικό προορισμό.

Αξιο αναφοράς είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι σε μια περίοδο δύσκολη για τον τουρισμό, με βαριές απώλειες να καταγράφονται πανελλαδικά και διεθνώς, η Αλόννησος συγκεντρώνει τουρίστες, με βασικό εφόδιο στην «φαρέτρα» την ιδιαίτερη καταδυτική ταυτότητα, που ενισχύεται από τα ναυάγια που βρίσκονται διάσπαρτα τριγύρω. Κοινό αίτημα των επαγγελματιών, πάντως, είναι να ανοίξουν και άλλα καταδυτικά σημεία, προκειμένου να ενισχυθεί το συγκεκριμένο κεφάλαιο για την Αλόννησο.

Με επίκεντρο το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας, που εντυπωσιάζει όσους καταδύονται στον χώρο, τον χρόνο και την ιστορία 2.500 χρόνων, το νησί αναπτύσσει μια νέα δυναμική, με τον κ. Ευσταθίου να υπογραμμίζει ότι «δηλώνουν εντυπωσιασμένοι. Το στοιχείο που τους εντυπωσιάζει είναι η ιστορία του αρχαίου ναυαγίου, που είναι μοναδικό. Νιώθουν δέος όταν αντικρίζουν το φορτίο που είναι σχεδόν ανέγγιχτο».

Σε καταδυτικούς ρυθμούς

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν, το καταδυτικό ενδιαφέρον θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο, με την πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αλοννήσου, Μαρία Αγάλλου να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «αν δεν υπήρχε η πανδημία, το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας θα απευθύνονταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε Σκανδιναβούς, οι οποίοι επικεντρώνονται στην καταδυτική αναψυχή, σε Αγγλους και Ιταλούς, επίσης φίλους της κατάδυσης».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι Σκανδιναβοί κερδίζουν έδαφος συνέχεια, ενώ παρατηρείται άνοδος του καταδυτικού ενδιαφέροντος και στην Πολωνία. «Οι έλληνες είναι δεδομένο ότι ενδιαφέρονται, λόγω των ιδιαίτερων δεσμών που τους συνδέουν με την θάλασσα. Επειδή η Ελλάδα είναι γεωγραφικά μια χώρα που βρέχεται περιμετρικά από θάλασσα, ο Ελληνας είναι περισσότερο συνυφασμένος με το υγρό στοιχείο», είπε.

Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η προβολή του υποβρύχιου μουσείου, σε συνάρτηση με το ίδιο το ναυάγιο, έχουν προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. «Ο επισκέπτης θα έρθει στην Αλόννησο για δύο λόγους. Πρώτον διότι διαθέτει το μεγαλύτερο εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης και δεύτερον διότι έχουμε το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο», τόνισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου