ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νεκρές μεσογειακές φώκιες

νεκρές-μεσογειακές-φώκιες-74229

Μία εντοπίστηκε στη Σκιάθο και οι υπόλοιπες έξι σε διάφορες ελληνικές ακτές

Γροθιά στο στομάχι η θέα κάθε έμβιου όντος που εντοπίζεται σκοτωμένο, με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» να καταγγέλλει επτά περιστατικά με ισάριθμες νεκρές Μεσογειακές Φώκιες, κρούοντας το καμπανάκι σε φορείς και πολιτεία. Οι Μεσογειακές φώκιες βρέθηκαν νεκρές στο Αιγαίο τις μέρες των περιοριστικών μέτρων, με την μια να εντοπίζεται στην Σκιάθο, την ίδια περίοδο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος φορέας επισημαίνεται ότι πριν από λίγες ημέρες οι νοτιάδες έφεραν στις ακτές της Σάμου, άλλη μία νεκρή ενήλικη μεσογειακή φώκια. Είχε εμφανή σημάδια ηθελημένης θανάτωσης, αλλά και σημάδια από σφιχτό δέσιμο με σχοινί.

Δυστυχώς το περιστατικό αυτό δεν ήταν μεμονωμένο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των περιορισμών μετακίνησης, μέλη του δικτύου πολιτών που απαρτίζουν το άτυπο παρατηρητήριο του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, έκαναν αναφορές και για άλλα αντίστοιχα περιστατικά και συγκεκριμένα: Δύο νεκρές φώκιες – μητέρα με το μικρό της – με ένα σχοινί δεμένο γύρω τους, έπειτα από την απόπειρα βύθισης, εντοπίστηκαν από παράκτιο ψαρά δυτικά της Σάμου. Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν όλα τα παραπάνω περιστατικά εντοπίστηκαν σε παραλίες, δηλαδή σε περιοχές όπου υπάρχει συχνή και εύκολη πρόσβαση και έτσι έγιναν αντιληπτά.

«Τα περιστατικά που εντοπίζονται και καταγράφονται, αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των πραγματικού αριθμού των θανατωμένων ζώων. Τα περισσότερα καταλήγουν σε απόκρημνες και δυσπρόσιτες ακτές – όπως είναι άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ακτογραμμής, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται ποτέ», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου