ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Σκόπελος δημιουργεί

η-σκόπελος-δημιουργεί-741269

Επιτυχία σημείωσε η έκθεση της Αγγελικής Λιάγκα στο δημοτικό καφενείο του νησιού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Λιάγκα στο δημοτικό καφενείο Σκοπέλου, που ήταν ενταγμένη στον καλοκαιρινό κύκλο εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Σκοπέλου και συγκεκριμένα στην ενότητα με τίτλο «Η Σκόπελος δημιουργεί».

Παρόντες στην επίσημη πρώτη ήταν ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αγγελος Ξηντάρης, η Μαρία Σοφικίτου – Σίσκου εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος και υπεύθυνη πολιτισμού, ο Παντελής Χρυσοφός πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σκοπέλου, καλλιτέχνες, φιλότεχνοι, συγγενείς, πολλοί φίλοι της τέχνης και επισκέπτες.

Τα θέματα της έκθεσης βασίστηκαν κυρίως στην παραδοσιακή φορεσιά Σκοπέλου, τις πηγές του νησιού, προσωπογραφίες, θαλασσογραφίες, καράβια και γιαγιάδες. Οι επισκέπτες θαύμασαν τους υπέροχους πίνακες, εντυπωσιάστηκαν από τη ζωντάνια και τη θεματολογία τους και στο τέλος έφυγαν κατενθουσιασμένοι με τις καλύτερες εντυπώσεις, συγχαίροντας τη ζωγράφο για τα καταπληκτικά έργα της, αλλά και τον Δήμο για τις όμορφες εκδηλώσεις του διοργανώνει.

Την εκδήλωση άνοιξε η Μαρία Σοφικίτου, η οποία καλωσόρισε το κοινό, αναφερόμενη στην εικαστική ενότητα που έχει ως στόχο να αναδείξει το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, δίνοντας σε νέους, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας δημιουργούς, τη δυνατότητα να δείξουν τη δουλειά τους. Στη συνεχεία παρουσίασε στο κοινό τη ζωγράφο και της ευχήθηκε υγεία και έμπνευση «ώστε να δημιουργεί αυτά τα υπέροχα αριστουργήματα και καλή επιτυχία στη νέα της έκθεση».

Με θερμά λόγια μίλησε για τη δραστήρια ζωγράφο ο δήμαρχος Σταμάτης Περίσσης, με την ευχή «να ζωγραφίζει μέχρι τα βαθιά της γεράματα, να απολαμβάνει αυτή την υπέροχη δραστηριότητα και να δίνει χαρά στον κόσμο, αλλά και στην ίδια γι’ αυτό που κάνει».

Η Αγγελική Λιάγκα, φανερά συγκινημένη, ευχαρίστησε τον Δήμο Σκοπέλου, που της έδωσε την ευκαιρία να δείξει την προσπάθειά της. Καταλήγοντας, υποσχέθηκε ότι με το πέρας της έκθεσης θα δωρίσει στον Δήμο ένα μεγάλο έργο της στο οποίο απεικονίζεται νεαρή κοπέλα που φορεί τη σκοπελίτικη φορεσιά.

Δυναμική καλλιτεχνική παρουσία

Η Αγγελική Λιάγκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκόπελο. Είναι κόρη του αείμνηστου Γιώργου Λιάγκα από τον Τύρναβο και της Σκοπελίτισσας Φωτεινής Ραφαηλίδη. Είναι παντρεμένη με τον Σκοπελίτη Γεώργιο Αστέρο που είναι αρχιπλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού και έχει έναν γιο τον Παντελή, που και αυτός ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του.

Η Αγγελική ξεκίνησε ως μια αυτοδίδακτη λαϊκή ζωγράφος. Παρακολούθησε για 3 χρόνια μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής. Αργότερα θέλοντας να εμβαθύνει περισσότερο στην τεχνική της ζωγραφικής και την Ιστορία της Τέχνης, παρακολούθησε με επιτυχία διάφορα μαθήματα και προγράμματα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Θεοχαράκη, στο Μουσείο Μπενάκη και αλλού.

Η πρώτη της συμμετοχή σε έκθεση ζωγραφικής πραγματοποιήθηκε πριν από 25 περίπου χρόνια, σε Πανθεσσαλική που έγινε στα Τρίκαλα.

Εχει παρουσιάσει έργα της σε διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Δήμου Σκοπέλου και στις εκθέσεις του πολιτιστικού συλλόγου ενεργών πολιτών Σκοπέλου.

Η πρώτη προσωπική της έκθεση φιλοξενήθηκε στο Αρχοντικό Βακράτσα στη Σκόπελο και είχε τίτλο «Τα ξωκλήσια της Σκοπέλου».

Η δεύτερη προσωπική της έκθεση ήταν η παρουσίαση της ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς, τα Χριστούγεννα 2012-2013 στο Δημαρχείο Τυρνάβου και το καλοκαίρι του 2013 στο αρχοντικό Βακράτσα στη Σκόπελο. Το καλοκαίρι του 2015 επίσης στο αρχοντικό Βακράτσα παρουσίασε τη δουλειά της με τίτλο «Ζωγραφίζοντας παλιές αξίες».

Τον Δεκέμβριο του 2015, στο Δημοτικό Σχολείο Δελερίων διοργάνωσε έκθεση με τίτλο «Επιγραφές παραδοσιακών επαγγελμάτων».

Το καλοκαίρι του 2016, στο αρχοντικό Βακράτσα στη Σκόπελο, παρουσίασε την έκθεσή της με θέμα τους «Ελληνες χειρώνακτες».

Η επόμενη έκθεση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016, στην αίθουσα τέχνης και συναυλιών Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Υδρας με θέμα «Λαϊκός πολιτισμός της Ελλάδας».

Tο καλοκαίρι του 2017, στο αρχοντικό Βακράτσα στη Σκόπελο, παρουσίασε προσωπογραφίες και άλλα έργα της τελευταίας δεκαετίας.

Τον Δεκέμβριο του 2017 παρουσίασε στη Λάρισα στο κέντρο πολιτισμού «Μύλος του Παππά» έκθεση με τίτλο «Τέχνης υφάνσεις».

Το καλοκαίρι του 2018 συμμετείχε σε ομαδική έκθεση στην Υδρα στο πλαίσιο των «Μιαούλιων».

Τον Μάρτιο του 2019 συμμετείχε στην έκθεση «Ελλάδα παντού» που έγινε στην Ολλανδία στο πλαίσιο του 2nd GreekDutch Expo Fest.

Τον Φεβρουάριο του 2020 παρουσίασε αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Οπως η ίδια σεμνά δηλώνει, το προσωπικό της ύφος είναι η λαϊκή ζωγραφική και πηγή έμπνευσής της η παράδοση, την οποία προσπαθεί να προσεγγίσει με σεβασμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου