ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων στις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου Σκοπέλου

μονάδα-επεξεργασίας-βιοαποβλήτων-στ-738836

Ετοιμος ο φάκελος για να υποβληθεί στο ΕΣΠΑ

Αμεση προτεραιότητα αποτελεί για τη δημοτική αρχή Σκοπέλου η εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων και συστημάτων χωρικής συλλογής βιοαποβλήτων, στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα νησιά των Βορείων Σποράδων, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Στόχος είναι να μειωθεί ο συνολικός όγκος των προς διαχείριση αποβλήτων στα νησιά, αλλά και να εκλείψουν οι συνέπειες της μέχρι τώρα διαχείρισης των απορριμμάτων στο περιβάλλον, μέσω των στραγγισμάτων και του βιοαερίου που προκύπτουν.

Στις μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων θα οδηγούνται τα βιοαπόβλητα, απόβλητα κουζίνας και απόβλητα κλαδέματος κήπων και πάρκων, τα οποία θα καταλήγουν στους καφέ κάδους που θα εγκατασταθούν στους Δήμους. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το όφελος θα είναι μεγάλο καθώς τα βιοαπόβλητα ποσοστιαία είναι περίπου τα μισά απορρίμματα και μάλιστα είναι αυτά που προκαλούν τις περισσότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ο Δήμος Σκοπέλου είχε υποβάλει σχετικό αίτημα το οποίο είχε απορριφθεί αρχικά, διότι απαιτούνταν συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία έπρεπε να συμπεριληφθούν στον φάκελο. Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης, «είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε εκ νέου την πρόταση.

Ο φάκελος είναι έτοιμος, έχουν συμπεριληφθεί τα συμπληρωματικά στοιχεία και παράλληλα κάναμε την αίτηση της προγραμματικής σύμβασης».

Η υλοποίηση του προγράμματος «θα αποσυμφορήσει το νησί, θα γίνει σωστή πράσινη οικολογική διαχείριση των βιοαποβλήτων, που προκύπτουν από ζωντανούς οργανισμούς, είτε ζωικούς, είτε φυτικούς, και το προϊόν των βιοαποβλήτων θα δίνεται δωρεάν σαν λίπασμα, μετά την κομποστοποίηση», υπογράμμισε ο κ. Περίσσης.

Στόχος, άλλωστε, της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η πράσινη ανάπτυξη, από πρωτοβουλία που αποτελεί το πρώτο βήμα για την πραγματική μετάβαση στην κυκλική οικονομία, σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο. Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργεί τις αναγκαίες συνθήκες για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Παράλληλα ο Δήμος Σκοπέλου έχει προκηρύξει φανερή πλειοδοτική δημοπρασία, προκειμένου να αγοράσει το ακίνητο όπου θα εγκατασταθεί η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων και συστημάτων χωρικής συλλογής βιοαποβλήτων.

Η δημοπρασία θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις, την εκδήλωση ενδιαφέροντος – αξιολόγηση προσφερομένων ακινήτων και την διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού – ανακήρυξη μειοδότη. Οι προσφορές θα εξετασθούν από την αρμόδια, σύμφωνα με τον νόμο, επιτροπή, η οποία ύστερα από επιτόπια έρευνα θα κρίνει αν τα προσφερόμενα ακίνητα είναι κατάλληλα για τη χρήση που προορίζονται, πληρούν τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης και θα συντάξει για τον σκοπό αυτό έκθεση αξιολόγησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου