ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διεθνείς οι γεύσεις της Σκιάθου

διεθνείς-οι-γεύσεις-της-σκιάθου-719794

Δυναμική δραστηριότητα αναπτύσσουν τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, θέτοντας μάλιστα στο επίκεντρο των προσπαθειών τους την πιστοποίηση και ανάδειξη του κατεξοχήν τοπικού παραδοσιακού γλυκίσματος, το οποίο «ταξιδεύει» σημειωτέον, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι δραστήριες γυναίκες της Σκιάθου καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να αναδείξουν το χαμαλί, ως πιστοποιημένο, τοπικό γλύκισμα, το οποίο δίνει το στίγμα της γαστρονομικής παράδοσης του νησιού, διεθνώς. Η παράδοση αιώνων, διατηρείται αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτα Διολέττα: «στόχος μας είναι η διατήρηση και ταυτόχρονα η προώθηση της τοπικής παράδοσης, πάντα όμως με τον σωστό τρόπο, που μας δίδαξαν οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας».

Τα γλυκίσματα που παρασκευάζουν με μεράκι τα μέλη του Συλλόγου, διατίθενται προς πώληση στο εκθετήριο – μίνι λαογραφικό μουσείο που επί σειρά ετών λειτουργεί στο παλιό λιμάνι, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ημεδαπών και αλλοδαπών τουριστών. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα στο σημείο αυτό η επισήμανση της αντιπροέδρου του συλλόγου, Ζωής Προύσαλη: «πολλοί ξένοι, κυρίως Άγγλοι, Γάλλοι και Ιταλοί αγοράζουν τα αυθεντικά παραδοσιακά γλυκά που παρασκευάζουν τα μέλη του Συλλόγου και δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τη γεύση τους». Τα παραδοσιακά χαμαλιά της Σκιάθου, ωστόσο, ταξιδεύουν και στη μακρινή Αμερική, χάρη στους ομογενείς, οι οποίοι φεύγοντας από τη Σκιάθο παίρνουν μαζί τους το πιο γλυκό, γευστικό σουβενίρ.

Οι προσπάθειες πιστοποίησης και προώθησης των χαμαλιών της Σκιάθου βρίσκονται μέχρι στιγμής σε διερευνητικό στάδιο, ενώ βασικός στόχος και επιδίωξη των γυναικών του νησιού είναι να καθιερωθεί ως τοπικό παραδοσιακό προϊόν, το γλύκισμα που περιγράφεται στα κείμενα του Παπαδιαμάντη και του Μωραϊτίδη. «Αυτή τη στιγμή παρασκευάζουμε μικρές ποσότητες, έχοντας ως στόχο, ο επισκέπτης να νησιού μας να δοκιμάζει το αυθεντικό προϊόν, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τα ίδια αγνά υλικά με τα οποία το παρασκεύαζαν οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας» επισημαίνει η κ. Προύσαλη.

Ο Σύλλογος Γυναικών της Σκιάθου, που δημιουργήθηκε το 1983 και μετράει πολλά χρόνια επιτυχημένης δράσης και 150 περίπου ενεργά μέλη, διαθέτει πολυμελές χορευτικό και χορωδία, που κινούνται αμφότερα στα βήματα της παράδοσης. Ο ίδιος Σύλλογος θα μετάσχει, σημειωτέον, τιμής ένεκεν στο γαστρονομικό φεστιβάλ της Σίφνου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 5,6,7 Σεπτεμβρίου, στο συγκεκριμένο Κυκλαδίτικο νησί, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πολιτιστικές και γαστρονομικές ανταλλαγές, με φόντο πάντα την τοπική παράδοση και την διατήρησή της στο πέρασμα του χρόνου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου